Blog

Az összekötő lemez hasznossága és sokoldalúsága

2020.11.02 11:29

Az építkezés vagy felújítás során előtérbe kerülnek olyan elemek, amelyek apró voltukhoz képest elengedhetetlenek a nagyobb anyagok rögzítéséhez, egymáshoz csatolásához vagy stabilitásának biztosításához (pl. összekötő lemez).

 

Mindezzel csak akkor szembesül az ember, mikor saját magának kell beszereznie a szükséges alapanyagokat, vagy saját maga kezd bele a felújításba, besegít az építkezésbe, vagy esetleg kreativitását kívánja sokoldalúan kibontakoztatni és létrehozni valami egyedit, valami újat, amelyet ő álmodott meg. Ilyen sokak által elfeledett elem tehát az összekötő lemez, amely számos helyzetben segítheti munkáját. 

Az összekötő lemez használata

 

Leginkább a bútorgyártásban használatosak az összekötő lemezek, amelyek különböző alakban, nagyságban, anyagban, színben és árban kaphatók a piacon. Nem csak kifejezetten a bútorlapok összefogására és stabilitásának megőrzésére alkalmasak, kifejezetten OSB lapokat, cementkötésű lapokat és rétegelt lemezeket is egymáshoz lehet kapcsolni segítségükkel. Rögzítésekor két fontos tulajdonságot szükséges szem előtt tartania: tudnia kell, hogy milyen sűrűn szükséges alátámasztania a lemezt, valamint hogy milyen a lemez önsúlya. 

 

Ezen tényezők meghatározhatják az összekötő elemek jellegzetességeit és teherbíró képességét, ezáltal nagyságát és anyagát egyaránt. Míg az előbbi adatra a vízszintesen rögzített lemezek miatt van szükség, mint például padlószigetelés esetében, addig a második adatot akkor szükséges meghatároznia, ha függőleges felületen kíván dolgozni. 

 

A lapok és lemezek rögzítésének kulcsa

 

A lemezek rögzítésére számos olyan képlet létezik, amelynek tudatába kell kerülnie annak érdekében, hogy sikeresen ki tudja számolni, hogy milyen terhelés esik egy lemezre - főleg akkor, ha járnak rajta -, mekkora legyen a csavar teherbíró képessége. 

 

Mindezt háztartási körülmények között nem szükséges pontosan, valamint részletekbe menően kiszámolni, kevesebb matematikára és fizikára lesz szüksége. Két olyan szabály létezik, amelyet mindenképpen figyelembe kell vennie ez esetben: olyan csavart szükséges választania, amely biztonságosan tart, de mégsem roncsolja a lemezt. Mindemellett igazítsa az alátámasztást és a párnázást a gyártó előírásaihoz, valamint a terheléshez mérten. Ezt az értéket érdemes túlkalkulálni az észszerűség határain belül.

 

Kiegészítők szempontjából jön képbe az összekötő lemez vagy rögzítő vasalat, amely segítségével sokoldalúan tudja rögzíteni a lemezeket vagy OSB lapokat. 

 

Az összekötő lemezek típusai

 

A sarokösszekötő lemez vagy szeglemez különböző méretben - vastagságban és hosszúságban - kapható attól függően, hogy mekkora az anyag, amelyet rögzíteni kell, és mekkora terhelést kell nap mint nap kibírnia. Webshopunkban beszerezheti a 105 x 105 x 90 milliméteres, a 40 x 40 x 40 milliméteres, a 70 x 70 x 55 milliméteres, valamint a 90 x 90 x 65 milliméteres változatot egyaránt. Sokszínűségének köszönhetően biztosan megtalálhatja az igényeihez leginkább illő darabot. 

 

A derékszögű rögzítővas segítségével értelemszerűen derékszögben rögzíthetők a lemezek anélkül, hogy valamelyik lemez élét kellene megfúrni. Ennek a kiegészítőnek hála, a fém alkatrészek a szerkezet elemeit egyszerre feszítik össze és támasztják meg.

 

Másik jellegzetes összekötő lemez a sík szeglemez, amely hasonló funkciót tölt be, azonban az egymás mellett, egy síkban lévő lemezeket rögzíti. A vasalatok használata leginkább a függőleges szerkezeteknél mérvadó.

 

Amennyiben szeretne többet megtudni kínálatunkról, és beszerezné a munkájához leginkább szükséges alapanyagokat, akkor nézzen körül weboldalunkon.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay