Blog

Miért érdemes ismerni a csavar teherbírását?

2019.11.07 10:58

Ha OSB lapokkal vagy CK lapokkal dolgozunk, két fontos tényezőt érdemes ismerni. Tudnunk kell, hogy a lapokat milyen sűrűn kell alátámasztani. Meg kell nézni továbbá a lapok önsúlyát is, a csavarokat és a rögzítő kiegészítőket pedig ehhez kell választani. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, érdemes a csavar teherbírásának is utána nézni. Mutatjuk, hogy miért.

OSB lapok rögzítése csavarral.

 

A csavar kínálatunkban igyekszünk csak olyan eszközöket szerepeltetni, amelyek megfelelők a furnér lemezzel, betonyp lappal vagy OSB táblával történő munkához.

 

Ez leggyakrabban két dolgot szokott jelenteni:

 

  • OSB lapok rögzítését fém szerkezetre
  • OSB lapok rögzítését fa szerkezetre

 

A második esetben nincsen nehéz dolgunk. Egy minőségi forgácslapcsavar tökéletesen megfelel a feladatra. Ha fát a fára szeretnénk rögzíteni, a legfontosabb, hogy megfelelő hosszúságú csavart válasszunk a munkához. A gyártók általában úgy készítik el ezeket a csavarokat, hogy azok a mindennapi terhelésnek biztosan ellenálljanak. Vásárláskor csak arra kell figyelni, hogy függőleges rögzítéshez lehetőleg vastagabb csavart használjunk, vízszinteshez viszont akár ugyanolyan hosszú, de vékonyabb csavar is megteszi. 

 

Fémre fát - válasszunk okosan!

 

Ha a lapokat fém szerkezetre szeretnénk rögzíteni, érdemes platócsavart használni. Ezek közül az önfúrós, szárnyas csavarok kategóriája az egyik legpraktikusabb. Léteznek olyan önfúrós csavarok is, amelyekhez előfúrásra sincsen feltétlenül szükség. 

 

A szárnyas önfúrós csavar behelyezéséhez akár egy csavarbejhajtó is elég. A csavar szárnyai a fém tartóközegbe érve letörnek, és biztosítják a tökéletes rögzítést. Ezeknek a csavaroknak a használatakor leginkább a nyíródásra érdemes odafigyelni. Minél stabilabb a szerkezet, és minél kevesebb oldalsó erőhatással kell számolunk, annál tartósabb munkát végeztünk.

 

Hogyan kell kiszámolni a csavar teherbírását?

 

Léteznek különböző képletek, amelyek segítségével egy-egy csavar teherbírása megadható. A gyártók is alkalmaznak különböző jelöléseket és számokat, amelyek alapján meg lehet állapítani az adott csavar keménységét, szakítószilárdságát, nyúlását. 

 

Az 5,6-os jelzésű csavarok általános felhasználásra készültek. Az ettől erősebb acél csavarokkal akár nagyon erős kötéseket is létrehozhatunk. Ezeke általában cementkötésű lapok, még gyakrabban épületgépészeti szerkezetek létrehozásánál van szükség. 

 

Mire figyeljünk a csavar kiválasztásánál?

 

A csavarok vásárlásánál érdemes ellenőrizni, hogy a gyártók milyen csavart ajánlanak, illetve, hogy a csavar készítője milyen munkákhoz javasolja az adott kiegészítőt. Ügyfélszolgálatunk szívesen ad tanácsot, ha valaki nem biztos abban, hogy a megfelelő terméket találta meg. 

 

Az alábbi dolgokra minden munkánál érdemes figyelni:

 

  • Végezzük megfelelő eszközzel az előfúrást. Az ütvefúró funkciót érdemes kikapcsolni a gépen, CK lapok esetében különösen. 

 

  • Ha négy csavarral rögzítünk valamit, általában csak 3 csavar lesz teherhordó. Érdemes túltervezni egy kicsit a rögzítés teherbírását. 

 

  • Ne rögzítsük a lapokat túl közel a szélükhöz. A csavar így könnyebben szakad ki. 

 

  • Nem csak csavarral, hanem leszorító lécekkel, sínekkel, pántolással is rögzíthetünk. Jó megvizsgálni, milyen lehetőségeink vannak.

 

Megfelelő csavarokkal és némi műszaki ismeret birtokában az OSB lapokkal könnyen és gyorsan dolgozhatunk. A csavar kiválasztása korántsem olyan bonyolult feladat, mint elsőre tűnik! Bátrak kövessük a gyakorlatot!

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!