Blog

Miért érdemes ismerni a csavar teherbírását?

2019.11.07 10:58

Ha OSB lapokkal vagy CK lapokkal dolgozunk, két fontos tényezőt érdemes ismerni. Tudnunk kell, hogy a lapokat milyen sűrűn kell alátámasztani. Meg kell nézni továbbá a lapok önsúlyát is, a csavarokat és a rögzítő kiegészítőket pedig ehhez kell választani. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, érdemes a csavar teherbírásának is utána nézni. Mutatjuk, hogy miért.

OSB lapok rögzítése csavarral.

 

A csavar kínálatunkban igyekszünk csak olyan eszközöket szerepeltetni, amelyek megfelelők a furnér lemezzel, betonyp lappal vagy OSB táblával történő munkához.

 

Ez leggyakrabban két dolgot szokott jelenteni:

 

  • OSB lapok rögzítését fém szerkezetre
  • OSB lapok rögzítését fa szerkezetre

 

A második esetben nincsen nehéz dolgunk. Egy minőségi forgácslapcsavar tökéletesen megfelel a feladatra. Ha fát a fára szeretnénk rögzíteni, a legfontosabb, hogy megfelelő hosszúságú csavart válasszunk a munkához. A gyártók általában úgy készítik el ezeket a csavarokat, hogy azok a mindennapi terhelésnek biztosan ellenálljanak. Vásárláskor csak arra kell figyelni, hogy függőleges rögzítéshez lehetőleg vastagabb csavart használjunk, vízszinteshez viszont akár ugyanolyan hosszú, de vékonyabb csavar is megteszi. 

 

Fémre fát - válasszunk okosan!

 

Ha a lapokat fém szerkezetre szeretnénk rögzíteni, érdemes platócsavart használni. Ezek közül az önfúrós, szárnyas csavarok kategóriája az egyik legpraktikusabb. Léteznek olyan önfúrós csavarok is, amelyekhez előfúrásra sincsen feltétlenül szükség. 

 

A szárnyas önfúrós csavar behelyezéséhez akár egy csavarbejhajtó is elég. A csavar szárnyai a fém tartóközegbe érve letörnek, és biztosítják a tökéletes rögzítést. Ezeknek a csavaroknak a használatakor leginkább a nyíródásra érdemes odafigyelni. Minél stabilabb a szerkezet, és minél kevesebb oldalsó erőhatással kell számolunk, annál tartósabb munkát végeztünk.

 

Hogyan kell kiszámolni a csavar teherbírását?

 

Léteznek különböző képletek, amelyek segítségével egy-egy csavar teherbírása megadható. A gyártók is alkalmaznak különböző jelöléseket és számokat, amelyek alapján meg lehet állapítani az adott csavar keménységét, szakítószilárdságát, nyúlását. 

 

Az 5,6-os jelzésű csavarok általános felhasználásra készültek. Az ettől erősebb acél csavarokkal akár nagyon erős kötéseket is létrehozhatunk. Ezeke általában cementkötésű lapok, még gyakrabban épületgépészeti szerkezetek létrehozásánál van szükség. 

 

Mire figyeljünk a csavar kiválasztásánál?

 

A csavarok vásárlásánál érdemes ellenőrizni, hogy a gyártók milyen csavart ajánlanak, illetve, hogy a csavar készítője milyen munkákhoz javasolja az adott kiegészítőt. Ügyfélszolgálatunk szívesen ad tanácsot, ha valaki nem biztos abban, hogy a megfelelő terméket találta meg. 

 

Az alábbi dolgokra minden munkánál érdemes figyelni:

 

  • Végezzük megfelelő eszközzel az előfúrást. Az ütvefúró funkciót érdemes kikapcsolni a gépen, CK lapok esetében különösen. 

 

  • Ha négy csavarral rögzítünk valamit, általában csak 3 csavar lesz teherhordó. Érdemes túltervezni egy kicsit a rögzítés teherbírását. 

 

  • Ne rögzítsük a lapokat túl közel a szélükhöz. A csavar így könnyebben szakad ki. 

 

  • Nem csak csavarral, hanem leszorító lécekkel, sínekkel, pántolással is rögzíthetünk. Jó megvizsgálni, milyen lehetőségeink vannak.

 

Megfelelő csavarokkal és némi műszaki ismeret birtokában az OSB lapokkal könnyen és gyorsan dolgozhatunk. A csavar kiválasztása korántsem olyan bonyolult feladat, mint elsőre tűnik! Bátrak kövessük a gyakorlatot!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay