Blog

Alkalmazási útmutató - (csúszásmentes és zsalu)rétegelt lemezek

2019.10.08 14:41

Egy kis hasznos útmutató (csúszásmentes,zsalu) rétegelt lemezek szabásához,rögzítéséhez,vágott élek kezeléséhez.

 

A fenolfilmbevonatos rétegelt lemezek kitűnő tulajdonságaik miatt – úgy mint súly/mechanikai tulajdonságok aránya, időjárással szembeni ellenállás, feldolgozhatóság… - előszeretettel alkalmazottak az építőiparban, járműiparban, asztalosiparban illetve egyéb ipari, közületi és privát területeken padlóképzési feladatokra (járműfelépítmény, dobogó, színpad, lépcső…).

Annak érdekében, hogy a termékek hosszú időn át betöltsék rendeltetési szerepüket kérjük vegyék figyelembe az alább olvasható alkalmazási-szerelési lépéseket.

 

Alkalmazott rétegelt lemez

Figyelembe kell venni a várható terhelés mértékét, a hordozó szerkezet kiosztását, méretét, és ezek alapján megválasztani az alkalmazott lemezvastagságot és táblaméretet. Szükség lehet statikai számításokra is, melyhez a szükséges adatok a termék teljesítmény nyilatkozatában megtalálható.

 

Lemezek megmunkálás (méretre vágása-szabása-marása-furása)

A lemezeket olyan méretűre kell vágni, hogy a fogadó szerkezethez megfelelően illeszkedjen, mindenütt megfelelő alátámasztása legyen a lemezeknek, mind a lemezélek mentén mind azok között. A fűrészelés történhet kézi vagy asztalos kőrfűrészekkel vagy egyéb fűrészekkel különös tekintettel arra, hogy a megmunkálás során ne történjen a vágásél mentén, furatoknál anyagkiszakadás, fenolfilmkiszakadás, mivel ezek mind csökkentik a lemezek időjárással szembeni ellenállását.

 

 

 

gott élek kezelése

A vágott élek kezelését minden esetben körültekintően kell elvégezni. A vágott, fűrészelt, fúrt, mart éleket mindenütt felületkezelni kell, melyre legalkalmasabbak az akryl alapú, lélegzést biztosító festékek ill. bütüvédő szerek. A faanyagok korhadása az esetek nagyrészében a bütük, a lemezvégek felül indul el, ezért különösen fontos az élek kezelése.

Fontos szempontok az élvédelem során:

 

-    A megmunkálási minőség jó legyen, ne történjen anyagkiszakadás, fenolfilmkiszakadás

-    A megmunkált élek felületkezelve legyenek

-    Az élek közé bejutó víz ki tudjon száradni, szellőzni

-    Az élek között legyen dilatációs hézag (3-5mm), amely

o megakadályozza az élek egymásnak feszülését, roncsolódását és a lemezek felpúposodását

o biztosítja a bejutó csapadék kiszellőzését

o Optimális megoldás a lemezek tömítése: Javasolt a lemezélek találkozásait tömíteni, ezáltal elkerülhető a csapadék bejutása a lemezélekre illetve a szerkezet alá. Ehhez a lemezéleket kb.

2mm x 45 fokban le kell törni, hogy így megfelelő horonyt képezzünk és oda felhordhassuk az időjárásálló tömítőanyagot. Így teljesen zárt, sík felületet kapunk.

Amennyiben a szerkezetet nem tömítjük úgy mindenképpen gondoskodni kell a lemezélek közé bekerült csapadék kiszáradásáról.

 

Hordozó szerkezet

Készülhet fából, fémből. Minden esetben biztosítania kell az

  • átszellőzést a lemezfelületek alatt
  • vízelvezetést a lemezek felső felületéről ill. a lemezélekről, azok közül, és így a pangó víz kialakulásának megakadályozása

Ehhez a felületeknek kismértékű lejtéssel kell rendelkezniük.

 

 

 

Szükséges lehet mechanikai számítások elvégzése a terhelés ismeretében, hogy annak megfelelően válasszák meg az alátámasztási távolságokat ill. lemezvastagságokat.

 

Rögzítés

A lemezek rögzítéséhez megfelelő mechanikai tulajdonságokkal, anyagerősséggel rendelkező csavarokat használjunk. A lemezeket felülről, átmenő csavarokkal rögzítsük az alátétszerkezetre. A csavarok helyét elő kell fúrni, a csavarok fejét süllyesztett fejű csavarok esetén szinten ki kell alakítani, annak érdekében, hogy elkerüljük a fenolfilmek sérülését. A csavarokat úgy kell megválasszuk, hogy az az esetlegesen fellépő faanyag- vetemedésnek is ellen tudjon állni.

A faanyag-alakváltozásából és dilatációjából eredő probléma kiküszöbölésére szükséges az egymás mellé fektetett lemezek élei között 3-5mm távolságot elhagyni.

A lemezek rögzítésénél figyelni kell, hogy a csavarokat ne feszítsük túl, mert az összeroppanthatja a rétegeket ill. ragasztásokat helyet adva így a csapadék bejutásának és a jövőbeli korhadásnak.

 

Utólagos ápolás, ellenőrzés

A szerkezeteket évenként ellenőrizni szükséges, hogy az esetlegesen fellépő öregedési ill. a használat során jelentkező hibákat kezelni lehessen.

Ilyen lehetnek:

o a csapadék nem távozik el a felületről

o a csapadék befolyik az élek közé

o az élvédő anyag levált, azt javítani kell

o …

 

A fenti alkalmazási útmutató követése esetén is számolnunk kell azzal, hogy a fa, mint természetes és inhomogén anyag a feldolgozást követően is megtartja jellemző tulajdonságait és élő anyagként viselkedik, mely reagál a hőmérséklet, páratartalom… összefoglalva a környezeti hatásokra. Emellett a rétegelt lemez gyártásából eredően szintén vannak olyan tulajdonságai a rétegelt lemezeknek, amelyekkel számolnunk kell az alkalmazás során. Az ebből eredő valamint a fenti szerelési szempontok be nem tartása miatt esetlegesen fellépő jelenségek nem képezik reklamáció tárgyát. Néhány ilyen jelenség lehet:

 

-          helytelen  feldolgozása-megmunkálása  a  terméknek  (helytelen,  szakszerűtlen  megmunkálás- felületkezelés-szerelés-rögzítés…)

-           normál öregedési folyamat, hiányos utólagos ápolás

-           nem rendeltetésszerű használat

-           a fentebb megadott alkalmazási szabályok figyelmen kívül hagyása

-           mechanikai behatások: túlzott terhelés által okozott tőrés, felületi sérülés…

-           direkt vagy indirekt kémiai befolyások, esetleges atomsugárzás hatásai

-           természeti katasztrófák, mint földrengés, orkán, tűz, robbanások

-          a lemezek esztétikai változása (szín, felületváltozás, időjárás hatására fellépő repedések, a faanyag tulajdonságaira visszavezethető alakváltozás, repedés)

-          az időjárás hatására fellépő mindennemű jelenség (elszíneződés, dagadás, zsugorodás, vetemedés…)

-           minden olyan jelenség, amely visszavezethető a fa természetes tulajdonságaira

-           minden olyan jelenség, amely visszavezethető a rétegelt lemez gyártási technológiájára

(átlapolásból eredő helyi dagadás, fenolfilm esztétikai változás /ripplings jelenség/…)

 

 

 

Képek:

 

1.kép: helytelen csavarozás:

- kiszakadt felület

- túl mélyre behajtott csavar

- korrodálódott csavarfej

 

2.kép: pangó víz, melynek oka a felület lejtésének hiánya

 

3.kép: nincs dilatációs hézag, sérült lemezél, sérült felület


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay