Blog

Alkalmazási útmutató - (csúszásmentes és zsalu)rétegelt lemezek

2019.10.08 14:41

Egy kis hasznos útmutató (csúszásmentes,zsalu) rétegelt lemezek szabásához,rögzítéséhez,vágott élek kezeléséhez.

 

A fenolfilmbevonatos rétegelt lemezek kitűnő tulajdonságaik miatt – úgy mint súly/mechanikai tulajdonságok aránya, időjárással szembeni ellenállás, feldolgozhatóság… - előszeretettel alkalmazottak az építőiparban, járműiparban, asztalosiparban illetve egyéb ipari, közületi és privát területeken padlóképzési feladatokra (járműfelépítmény, dobogó, színpad, lépcső…).

Annak érdekében, hogy a termékek hosszú időn át betöltsék rendeltetési szerepüket kérjük vegyék figyelembe az alább olvasható alkalmazási-szerelési lépéseket.

 

Alkalmazott rétegelt lemez

Figyelembe kell venni a várható terhelés mértékét, a hordozó szerkezet kiosztását, méretét, és ezek alapján megválasztani az alkalmazott lemezvastagságot és táblaméretet. Szükség lehet statikai számításokra is, melyhez a szükséges adatok a termék teljesítmény nyilatkozatában megtalálható.

 

Lemezek megmunkálás (méretre vágása-szabása-marása-furása)

A lemezeket olyan méretűre kell vágni, hogy a fogadó szerkezethez megfelelően illeszkedjen, mindenütt megfelelő alátámasztása legyen a lemezeknek, mind a lemezélek mentén mind azok között. A fűrészelés történhet kézi vagy asztalos kőrfűrészekkel vagy egyéb fűrészekkel különös tekintettel arra, hogy a megmunkálás során ne történjen a vágásél mentén, furatoknál anyagkiszakadás, fenolfilmkiszakadás, mivel ezek mind csökkentik a lemezek időjárással szembeni ellenállását.

 

 

 

gott élek kezelése

A vágott élek kezelését minden esetben körültekintően kell elvégezni. A vágott, fűrészelt, fúrt, mart éleket mindenütt felületkezelni kell, melyre legalkalmasabbak az akryl alapú, lélegzést biztosító festékek ill. bütüvédő szerek. A faanyagok korhadása az esetek nagyrészében a bütük, a lemezvégek felül indul el, ezért különösen fontos az élek kezelése.

Fontos szempontok az élvédelem során:

 

-    A megmunkálási minőség jó legyen, ne történjen anyagkiszakadás, fenolfilmkiszakadás

-    A megmunkált élek felületkezelve legyenek

-    Az élek közé bejutó víz ki tudjon száradni, szellőzni

-    Az élek között legyen dilatációs hézag (3-5mm), amely

o megakadályozza az élek egymásnak feszülését, roncsolódását és a lemezek felpúposodását

o biztosítja a bejutó csapadék kiszellőzését

o Optimális megoldás a lemezek tömítése: Javasolt a lemezélek találkozásait tömíteni, ezáltal elkerülhető a csapadék bejutása a lemezélekre illetve a szerkezet alá. Ehhez a lemezéleket kb.

2mm x 45 fokban le kell törni, hogy így megfelelő horonyt képezzünk és oda felhordhassuk az időjárásálló tömítőanyagot. Így teljesen zárt, sík felületet kapunk.

Amennyiben a szerkezetet nem tömítjük úgy mindenképpen gondoskodni kell a lemezélek közé bekerült csapadék kiszáradásáról.

 

Hordozó szerkezet

Készülhet fából, fémből. Minden esetben biztosítania kell az

  • átszellőzést a lemezfelületek alatt
  • vízelvezetést a lemezek felső felületéről ill. a lemezélekről, azok közül, és így a pangó víz kialakulásának megakadályozása

Ehhez a felületeknek kismértékű lejtéssel kell rendelkezniük.

 

 

 

Szükséges lehet mechanikai számítások elvégzése a terhelés ismeretében, hogy annak megfelelően válasszák meg az alátámasztási távolságokat ill. lemezvastagságokat.

 

Rögzítés

A lemezek rögzítéséhez megfelelő mechanikai tulajdonságokkal, anyagerősséggel rendelkező csavarokat használjunk. A lemezeket felülről, átmenő csavarokkal rögzítsük az alátétszerkezetre. A csavarok helyét elő kell fúrni, a csavarok fejét süllyesztett fejű csavarok esetén szinten ki kell alakítani, annak érdekében, hogy elkerüljük a fenolfilmek sérülését. A csavarokat úgy kell megválasszuk, hogy az az esetlegesen fellépő faanyag- vetemedésnek is ellen tudjon állni.

A faanyag-alakváltozásából és dilatációjából eredő probléma kiküszöbölésére szükséges az egymás mellé fektetett lemezek élei között 3-5mm távolságot elhagyni.

A lemezek rögzítésénél figyelni kell, hogy a csavarokat ne feszítsük túl, mert az összeroppanthatja a rétegeket ill. ragasztásokat helyet adva így a csapadék bejutásának és a jövőbeli korhadásnak.

 

Utólagos ápolás, ellenőrzés

A szerkezeteket évenként ellenőrizni szükséges, hogy az esetlegesen fellépő öregedési ill. a használat során jelentkező hibákat kezelni lehessen.

Ilyen lehetnek:

o a csapadék nem távozik el a felületről

o a csapadék befolyik az élek közé

o az élvédő anyag levált, azt javítani kell

o …

 

A fenti alkalmazási útmutató követése esetén is számolnunk kell azzal, hogy a fa, mint természetes és inhomogén anyag a feldolgozást követően is megtartja jellemző tulajdonságait és élő anyagként viselkedik, mely reagál a hőmérséklet, páratartalom… összefoglalva a környezeti hatásokra. Emellett a rétegelt lemez gyártásából eredően szintén vannak olyan tulajdonságai a rétegelt lemezeknek, amelyekkel számolnunk kell az alkalmazás során. Az ebből eredő valamint a fenti szerelési szempontok be nem tartása miatt esetlegesen fellépő jelenségek nem képezik reklamáció tárgyát. Néhány ilyen jelenség lehet:

 

-          helytelen  feldolgozása-megmunkálása  a  terméknek  (helytelen,  szakszerűtlen  megmunkálás- felületkezelés-szerelés-rögzítés…)

-           normál öregedési folyamat, hiányos utólagos ápolás

-           nem rendeltetésszerű használat

-           a fentebb megadott alkalmazási szabályok figyelmen kívül hagyása

-           mechanikai behatások: túlzott terhelés által okozott tőrés, felületi sérülés…

-           direkt vagy indirekt kémiai befolyások, esetleges atomsugárzás hatásai

-           természeti katasztrófák, mint földrengés, orkán, tűz, robbanások

-          a lemezek esztétikai változása (szín, felületváltozás, időjárás hatására fellépő repedések, a faanyag tulajdonságaira visszavezethető alakváltozás, repedés)

-          az időjárás hatására fellépő mindennemű jelenség (elszíneződés, dagadás, zsugorodás, vetemedés…)

-           minden olyan jelenség, amely visszavezethető a fa természetes tulajdonságaira

-           minden olyan jelenség, amely visszavezethető a rétegelt lemez gyártási technológiájára

(átlapolásból eredő helyi dagadás, fenolfilm esztétikai változás /ripplings jelenség/…)

 

 

 

Képek:

 

1.kép: helytelen csavarozás:

- kiszakadt felület

- túl mélyre behajtott csavar

- korrodálódott csavarfej

 

2.kép: pangó víz, melynek oka a felület lejtésének hiánya

 

3.kép: nincs dilatációs hézag, sérült lemezél, sérült felület

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!