Blog

A vízálló forgácslap

2019.06.18 10:29

A faipari alapanyagok egyik kedvelt alapanyaga a vízálló forgácslap. A szaknyelv ismeri még V100-as forgácslapként is, jellemzően külsőre megegyezik a klasszikus bútorlappal. Mai témánkban kalandozzunk kicsit a faipari alapanyagok rendszerében, lássuk, mi is jellemző a vízálló forgácslapra.


Laikusok manapság is gyakorta összetévesztik a pozdorjával, pedig a vízálló forgácslap igényesen van megtervezve, felépítve, és a famunkások is nagyon szép bútorokat hoznak létre belőlük, amelyek külsőre, sőt, valamelyest súlyra is megegyeznek a fabútorokkal.

Pozdorja egyenlő forgácslap?

 

Nem. A pozdorja a faipari ismeretek szerint nem más, mint egy feldolgozáskor keletkező hulladék. A kender és a lenkóró szárából keletkező hulladékot kötőanyaggal és adalékkal keverik, majd hőkezeléses préseléses módszerrel lapokat készítenek belőle. Felhasználási módja megegyezik a forgácslapéval, de mégsem vehetőek egy kalap alá.

 

A forgácslapot egy kiszemelt fa megmunkálása során keletkezett hulladékforgácsból készítik. A faanyag lehet fenyő vagy lombos fa vagy a kettő keveréke is. A forgácshoz kötőanyagot adagolnak, amit hőközléses préseléssel alakítanak lapokká.

 

Hogyan készülnek a natúr forgácslapok?

 

A forgácslapokat többféle eljárással lehet elkészíteni. A főbb műveletek közé tartozik a kiválasztott faanyag előkészítése, kérgezése. Ezt fogja követni a faanyag aprítása, majd a keletkezett forgácsot megszárítják. A tárolásnál ügyelni kell arra, hogy közvetlen nedvesség ne érje (fedett, száraz hely fontos). A kötőanyag és impregnálószereket a teljes kiszáradást követően keverik össze a forgáccsal, amit aztán hőpréseléses eljárással lappá préselnek, szélezik és csiszolják.

 

Hogyan néz ki egy faforgácslap?

 

A felépítésében van a titok: a natúr faforgácslap három rétegből áll, két finomabb szemcséjű és középen egy nagyobb szemcséjű faforgács rétegből. A faforgácslapok kemények, szilárdak, a felületük mégis sima, így bármilyen felületkezelési technikára használható.

 

Mi alapján osztályozzuk minőség és felhasználhatóság szempontjából?

 

  • Mérsékelten vízálló (V100), jól tűri a nagy nedvességtartalmú helyeket (nem vastagszik meg annyira nedvesség hatására), de mégsem érdemes belőle hajót építeni, mert nem teljesen vízálló! Enyhe zöld színe van.
  • Fokozottan tűzálló faforgácslapok
  • Finom felületű faforgácslapok
  • Négy oldalon nútféderes lapok
  • Könnyített változatú faforgácslapok

 

Mi jellemzi a vízálló faforgácslapot?

 

A vízálló faforgácslapot melamin-formaldehid vagy fenol formaldehid műgyantával készítik, ez biztosít nagy szilárdságot a forgácslapnak. A ragasztások vízállóak, de már tudjuk, hogy csak mérsékelten. A formaldehid kibocsátás alacsony szinten van, kevésbé káros a felhasználókra és a környezetre nézve a használatuk. (szabvány: E1 (EN 120))

 

A kereskedelemben általában 2800*2070 mm-es táblaméretben kerül forgalomba, melynek vastagsága a felhasználás módjától függően lehet 8, 10, 12, 16, 18, 22, 25, 28, 30, 35, 38 és akár 40 mm is. Általában jól megmunkálható faanyagként tartják számon.

 

Mire lehet felhasználni a vízálló forgácslapokat?

 

  • A hagyományos bútorlapokkal ellentétben - melyek nedves helyen megdagadnak - jól használhatók olyan helyiségekben, ahol magas a páratartalom: konyha, fürdőszoba. A forgácslapcsavar a segítségünkre lesz az elemek rögzítése során. A vízálló forgácslap kedvezőbb dagadási értékeket mutat.
  • Használják az építőiparban is alapanyagként, mert például esztétikus felületeket lehet létrehozni vele (pl.: házak külső borítására Dryvit vakolattal).
  • Járműiparban is felhasználható a cementkötésű faforgácslap változata.

Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay