Blog

A vízálló forgácslap

2019.06.18 10:29

A faipari alapanyagok egyik kedvelt alapanyaga a vízálló forgácslap. A szaknyelv ismeri még V100-as forgácslapként is, jellemzően külsőre megegyezik a klasszikus bútorlappal. Mai témánkban kalandozzunk kicsit a faipari alapanyagok rendszerében, lássuk, mi is jellemző a vízálló forgácslapra.


Laikusok manapság is gyakorta összetévesztik a pozdorjával, pedig a vízálló forgácslap igényesen van megtervezve, felépítve, és a famunkások is nagyon szép bútorokat hoznak létre belőlük, amelyek külsőre, sőt, valamelyest súlyra is megegyeznek a fabútorokkal.

Pozdorja egyenlő forgácslap?

 

Nem. A pozdorja a faipari ismeretek szerint nem más, mint egy feldolgozáskor keletkező hulladék. A kender és a lenkóró szárából keletkező hulladékot kötőanyaggal és adalékkal keverik, majd hőkezeléses préseléses módszerrel lapokat készítenek belőle. Felhasználási módja megegyezik a forgácslapéval, de mégsem vehetőek egy kalap alá.

 

A forgácslapot egy kiszemelt fa megmunkálása során keletkezett hulladékforgácsból készítik. A faanyag lehet fenyő vagy lombos fa vagy a kettő keveréke is. A forgácshoz kötőanyagot adagolnak, amit hőközléses préseléssel alakítanak lapokká.

 

Hogyan készülnek a natúr forgácslapok?

 

A forgácslapokat többféle eljárással lehet elkészíteni. A főbb műveletek közé tartozik a kiválasztott faanyag előkészítése, kérgezése. Ezt fogja követni a faanyag aprítása, majd a keletkezett forgácsot megszárítják. A tárolásnál ügyelni kell arra, hogy közvetlen nedvesség ne érje (fedett, száraz hely fontos). A kötőanyag és impregnálószereket a teljes kiszáradást követően keverik össze a forgáccsal, amit aztán hőpréseléses eljárással lappá préselnek, szélezik és csiszolják.

 

Hogyan néz ki egy faforgácslap?

 

A felépítésében van a titok: a natúr faforgácslap három rétegből áll, két finomabb szemcséjű és középen egy nagyobb szemcséjű faforgács rétegből. A faforgácslapok kemények, szilárdak, a felületük mégis sima, így bármilyen felületkezelési technikára használható.

 

Mi alapján osztályozzuk minőség és felhasználhatóság szempontjából?

 

  • Mérsékelten vízálló (V100), jól tűri a nagy nedvességtartalmú helyeket (nem vastagszik meg annyira nedvesség hatására), de mégsem érdemes belőle hajót építeni, mert nem teljesen vízálló! Enyhe zöld színe van.
  • Fokozottan tűzálló faforgácslapok
  • Finom felületű faforgácslapok
  • Négy oldalon nútféderes lapok
  • Könnyített változatú faforgácslapok

 

Mi jellemzi a vízálló faforgácslapot?

 

A vízálló faforgácslapot melamin-formaldehid vagy fenol formaldehid műgyantával készítik, ez biztosít nagy szilárdságot a forgácslapnak. A ragasztások vízállóak, de már tudjuk, hogy csak mérsékelten. A formaldehid kibocsátás alacsony szinten van, kevésbé káros a felhasználókra és a környezetre nézve a használatuk. (szabvány: E1 (EN 120))

 

A kereskedelemben általában 2800*2070 mm-es táblaméretben kerül forgalomba, melynek vastagsága a felhasználás módjától függően lehet 8, 10, 12, 16, 18, 22, 25, 28, 30, 35, 38 és akár 40 mm is. Általában jól megmunkálható faanyagként tartják számon.

 

Mire lehet felhasználni a vízálló forgácslapokat?

 

  • A hagyományos bútorlapokkal ellentétben - melyek nedves helyen megdagadnak - jól használhatók olyan helyiségekben, ahol magas a páratartalom: konyha, fürdőszoba. A forgácslapcsavar a segítségünkre lesz az elemek rögzítése során. A vízálló forgácslap kedvezőbb dagadási értékeket mutat.
  • Használják az építőiparban is alapanyagként, mert például esztétikus felületeket lehet létrehozni vele (pl.: házak külső borítására Dryvit vakolattal).
  • Járműiparban is felhasználható a cementkötésű faforgácslap változata.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!