Blog

A bükk rétegelt lemez

2019.06.11 10:54

A rétegelt lemezeket többféle, különböző minőségű fafajtából készíthetik el, és kerülnek forgalomba. Mai blogbejegyzésünken a bükk rétegelt lemez tulajdonságaival ismerkedünk meg, kezdve a faipari alapoktól egészen a már kész termékekig.

A bükkfa elterjedése Európában

 

A bükk elsősorban Közép-Európa "fája", hiszen az Alpok és a Kárpátok vonulatain, valamint a hegyvidékek előterében erdőalkotó fafajta. Természetesen a kontinens más területein is megtalálható: Angliában, Dél-Skandináviában. A bükk, mint fa a párás, északi, északkeleti lejtőket kedveli, nehezen sarjadzik, ami annyit tesz, hogy sokáig tart, mire felnő egy bükkerdő. Hazánk több területén az évszázados túlzott termelésnek köszönhetően már védelem alatt állnak a fennmaradt "ős-bükkösök", például Sopron környékén vagy a Bükkben.

 

A bükk, mint fa megjelenése

 

A zárt erdőben egyenes, ágtiszta törzsek jellemzik. Világos, hamuszürke kérge van, vékony, ritkán repedezik. A fatest színe a bükkre jellemző halványsárga, esetleg vöröses tónust mutat, de idősebb korban a fajra jellemzőek az elszíneződések, amit sokan kifogásolnak (ez a tarkaság az álgesztnek köszönhető, ami az idősödő fáknál jelentkezik). Kiváló a keménysége, szilárdsága, ami a nagyon vastag sejtfalakból felépülő farostoknak köszönhető.

 

A bükk fahibái

 

A gombafertőzött, korhadó egyedeket a faipar már nem tudja hasznosítani. Az álgesztesedésen áteső idősebb fákat gyakran nevezik "vörösbükknek". Egészséges faanyag, ahol a vörösesbarna álgeszt nem követi az évgyűrű vonalát. Ez a fa már keményebb, tartósabb, viszont rugalmatlanabb is, jobban reped, ezért nehezebben munkálható meg, a rétegelt lemez gyártásban szokták felhasználni, bükk rétegelt lemez készül belőle.

 

A görcsösségre, görbeségre, külsőn előforduló repedésekre is kiemelt figyelmet fordítanak a hengeres faanyag osztályozásakor. Kitermeléskor figyelnek a fülledésre, mint jelenségre. Ekkor az egészségesen levágott fákat gomba támadhatja meg, ami ront a faanyag minőségén. A rétegelt lemezek gyártása egész évben, folyamatosan zajlik, épp ezért itt megoldják a gombásodás elkerülését, például permetezéssel. Ugyanígy fontos a fűrészáru szakszerű tárolása és felhasználása is, hogy elkerülje a fülledés jelensége.

 

A bükk rétegelt lemez

 

A bükk fahibái ellenére még így is a könnyedén feldolgozható faanyagok közé tartozik:

  • Jól fűrészelhető
  • Jól maratható
  • Jól lehet esztergálni

A furnér éleinél gyakoriak a száradási repedések. Ennek kezelését ún. extrakt anyagok tömény oldatával végzik, ami növeli a hajlítószilárdságát, növeli a fa alaktartását, nő a faanyag sűrűsége. Jól ragasztható, a ragasztóanyag felvitele után az adott méreteknek megfelelő kötegeket nyomás alá vetik, idompréselik. Ennek a technológiának köszönhetően, az utóbbi évtizedekben olyan hétköznapi termékek készültek, mint a székülés, karfa, székláb, háttámla. A bükkből készült cementkötésű rétegelt lemezre jellemző, hogy a cement hidratációja késleltetve történik.


Tehát a bükk, mint faipari alapanyag igen kedvelt, és ezért változatosan használható fel különféle munkákhoz, termékekhez. Az OSB Futár kínálatában is megtalálhatóak például a bükkből készült rétegelt lemezek, melyek különböző vastagságban megrendelhetőek már online felületen is.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!