Blog

A bükk rétegelt lemez

2019.06.11 10:54

A rétegelt lemezeket többféle, különböző minőségű fafajtából készíthetik el, és kerülnek forgalomba. Mai blogbejegyzésünken a bükk rétegelt lemez tulajdonságaival ismerkedünk meg, kezdve a faipari alapoktól egészen a már kész termékekig.

A bükkfa elterjedése Európában

 

A bükk elsősorban Közép-Európa "fája", hiszen az Alpok és a Kárpátok vonulatain, valamint a hegyvidékek előterében erdőalkotó fafajta. Természetesen a kontinens más területein is megtalálható: Angliában, Dél-Skandináviában. A bükk, mint fa a párás, északi, északkeleti lejtőket kedveli, nehezen sarjadzik, ami annyit tesz, hogy sokáig tart, mire felnő egy bükkerdő. Hazánk több területén az évszázados túlzott termelésnek köszönhetően már védelem alatt állnak a fennmaradt "ős-bükkösök", például Sopron környékén vagy a Bükkben.

 

A bükk, mint fa megjelenése

 

A zárt erdőben egyenes, ágtiszta törzsek jellemzik. Világos, hamuszürke kérge van, vékony, ritkán repedezik. A fatest színe a bükkre jellemző halványsárga, esetleg vöröses tónust mutat, de idősebb korban a fajra jellemzőek az elszíneződések, amit sokan kifogásolnak (ez a tarkaság az álgesztnek köszönhető, ami az idősödő fáknál jelentkezik). Kiváló a keménysége, szilárdsága, ami a nagyon vastag sejtfalakból felépülő farostoknak köszönhető.

 

A bükk fahibái

 

A gombafertőzött, korhadó egyedeket a faipar már nem tudja hasznosítani. Az álgesztesedésen áteső idősebb fákat gyakran nevezik "vörösbükknek". Egészséges faanyag, ahol a vörösesbarna álgeszt nem követi az évgyűrű vonalát. Ez a fa már keményebb, tartósabb, viszont rugalmatlanabb is, jobban reped, ezért nehezebben munkálható meg, a rétegelt lemez gyártásban szokták felhasználni, bükk rétegelt lemez készül belőle.

 

A görcsösségre, görbeségre, külsőn előforduló repedésekre is kiemelt figyelmet fordítanak a hengeres faanyag osztályozásakor. Kitermeléskor figyelnek a fülledésre, mint jelenségre. Ekkor az egészségesen levágott fákat gomba támadhatja meg, ami ront a faanyag minőségén. A rétegelt lemezek gyártása egész évben, folyamatosan zajlik, épp ezért itt megoldják a gombásodás elkerülését, például permetezéssel. Ugyanígy fontos a fűrészáru szakszerű tárolása és felhasználása is, hogy elkerülje a fülledés jelensége.

 

A bükk rétegelt lemez

 

A bükk fahibái ellenére még így is a könnyedén feldolgozható faanyagok közé tartozik:

  • Jól fűrészelhető
  • Jól maratható
  • Jól lehet esztergálni

A furnér éleinél gyakoriak a száradási repedések. Ennek kezelését ún. extrakt anyagok tömény oldatával végzik, ami növeli a hajlítószilárdságát, növeli a fa alaktartását, nő a faanyag sűrűsége. Jól ragasztható, a ragasztóanyag felvitele után az adott méreteknek megfelelő kötegeket nyomás alá vetik, idompréselik. Ennek a technológiának köszönhetően, az utóbbi évtizedekben olyan hétköznapi termékek készültek, mint a székülés, karfa, székláb, háttámla. A bükkből készült cementkötésű rétegelt lemezre jellemző, hogy a cement hidratációja késleltetve történik.


Tehát a bükk, mint faipari alapanyag igen kedvelt, és ezért változatosan használható fel különféle munkákhoz, termékekhez. Az OSB Futár kínálatában is megtalálhatóak például a bükkből készült rétegelt lemezek, melyek különböző vastagságban megrendelhetőek már online felületen is.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay