Blog

Az OSB lapok alátámasztása

2019.02.11 10:11

Sok vásárlónk felveti, hogy ha építenek a kertjükbe egy kisebb méretű szerszámos bódét, OSB lapokkal szeretnék a tetőszerkezetet is elkészíteni. Az OSB egy igen kiváló és strapabíró anyag. Ha megfelelően elő van kezelve, akkor az időjárás viszontagságainak is ellenáll, de ne feledkezzünk meg arról, hogy maga az OSB lapok alátámasztás nélkül nem biztos, hogy mindent kibírnak! Vagy mégis? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

OSB lapokat a kültéri építkezésekhez is

 

Az OSB lapokról már tudjuk, hogy a fatelepi faanyagok faforgácsából készítik el ragasztásos technológiával. A fa alapanyaga rendszerint fenyő szokott lenni körülbelül 90-95%-ban, a többi rész a ragasztóanyag, amiről érdemes tudni, hogy kiváló vízállóságot biztosít az OSB lapoknak. Az OSB lapok vastagságát az határozza meg, hogy a készítés során használt mikrofurnérokat a préselést megelőzően milyen vastagságban terítették le.

 

Miután a préselés folyamata véget ért, következik az OSB lapok védőanyaggal történő bevonása - ha indokolt. Ugyanis védőréteggel leginkább a kültérre szánt OSB lapokat vonják be. A bevonat anyaga az emulziós paraffin, ami az OSB lapokat összeragasztó anyaggal lép kölcsönhatásba, ezzel pedig megbízhatóbb víz- és nedvesség elleni védelmet kapunk. Érdemes megemlíteni, hogy a (többnyire erdei) fenyőnek is igen magas a természetes gyantatartalma, így még jobban ellenáll a nedvességnek, csapadéknak.

 

Az OSB lapokat kategóriák szerint szokás csoportosítani annak megfelelően, hogy kültérre szánják (OSB-3, OSB-4), vagy beltéri felhasználásra (OSB-1, OSB-2) készítik. A kültérre szánt OSB lapokat érdemes kültéri festékkel is lekenni a jobb ellenállóság érdekében.

 

Mitől függ az OSB lapok helyes alátámasztása?

 

Az alátámasztás távolsága az OS lapok vastagságától függ. A vékonyabb OSB lapot, ha dohányzóasztal készítéshez szeretnénk felhasználni, akkor körülbelül 50 centiméteres alátámasszal lehet kivitelezni. Ha vastagabb OSB lapot kívánunk felhasználni, akkor egy méteres alátámasszal érdemes megoldani.

 

Szükséges-e az OSB lapok alátámasztása, amikor OSB lappal borítunk be egy kerti bódét?

 

Nem mindenki születik ácsnak vagy épülettervező szakembernek, ezért a kérdés jogos lehet. A faszerkezetes házak kivitelezésénél mindig gondoljunk arra, hogy nem szokott elég lenni az, ha azt a célt tűzzük ki az építésnél, hogy rövid távon ne szakadjon be a teteje.

 

Először is a használható OSB-3 és OSB-4 kategóriájú lapokatajánljuk az építéshez. Fentebb már említettük, hogy ez a két típus a legalkalmasabb a kültéri viszonyokhoz, hiszen kellően ellenáll az időjárás viszontagságainak. Vegyük számításba azt is, hogy a fának van egy lassú alakváltozása, száradás közben is történhet pl.: hasadás (bár OSB lapok esetében nem olyan számottevő, mint az igazi faanyagoknál).

 

Számolni kell továbbá azzal is, hogy ha befedjük a kerti bódét valamilyen anyaggal (pala, cserép, vízálló festék, stb), akkor a tetőn dolgozó ember súlyát is el kell bírnia az OSB-nek, sőt! Itt kell megemlíteni napjaink téli időjárására jellemző havas, extrém értékeket, vagyis a hó súlyát is számításba kell venni, ha OSB lapokkal szeretnénk az építkezést kivitelezni. A tető készítésénél érdemes szaruzatot használni, ami segít a nagyobb teher megtartásában.

 

Hogy milyen vastagságú és hány darab OSB lemezzel érdemes dolgozni, erre a kérdésre kollégáink tudnak választ adni fatelepeink bármelyikén. 

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!