Blog

Az OSB lapok alátámasztása

2019.02.11 10:11

Sok vásárlónk felveti, hogy ha építenek a kertjükbe egy kisebb méretű szerszámos bódét, OSB lapokkal szeretnék a tetőszerkezetet is elkészíteni. Az OSB egy igen kiváló és strapabíró anyag. Ha megfelelően elő van kezelve, akkor az időjárás viszontagságainak is ellenáll, de ne feledkezzünk meg arról, hogy maga az OSB lapok alátámasztás nélkül nem biztos, hogy mindent kibírnak! Vagy mégis? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

OSB lapokat a kültéri építkezésekhez is

 

Az OSB lapokról már tudjuk, hogy a fatelepi faanyagok faforgácsából készítik el ragasztásos technológiával. A fa alapanyaga rendszerint fenyő szokott lenni körülbelül 90-95%-ban, a többi rész a ragasztóanyag, amiről érdemes tudni, hogy kiváló vízállóságot biztosít az OSB lapoknak. Az OSB lapok vastagságát az határozza meg, hogy a készítés során használt mikrofurnérokat a préselést megelőzően milyen vastagságban terítették le.

 

Miután a préselés folyamata véget ért, következik az OSB lapok védőanyaggal történő bevonása - ha indokolt. Ugyanis védőréteggel leginkább a kültérre szánt OSB lapokat vonják be. A bevonat anyaga az emulziós paraffin, ami az OSB lapokat összeragasztó anyaggal lép kölcsönhatásba, ezzel pedig megbízhatóbb víz- és nedvesség elleni védelmet kapunk. Érdemes megemlíteni, hogy a (többnyire erdei) fenyőnek is igen magas a természetes gyantatartalma, így még jobban ellenáll a nedvességnek, csapadéknak.

 

Az OSB lapokat kategóriák szerint szokás csoportosítani annak megfelelően, hogy kültérre szánják (OSB-3, OSB-4), vagy beltéri felhasználásra (OSB-1, OSB-2) készítik. A kültérre szánt OSB lapokat érdemes kültéri festékkel is lekenni a jobb ellenállóság érdekében.

 

Mitől függ az OSB lapok helyes alátámasztása?

 

Az alátámasztás távolsága az OS lapok vastagságától függ. A vékonyabb OSB lapot, ha dohányzóasztal készítéshez szeretnénk felhasználni, akkor körülbelül 50 centiméteres alátámasszal lehet kivitelezni. Ha vastagabb OSB lapot kívánunk felhasználni, akkor egy méteres alátámasszal érdemes megoldani.

 

Szükséges-e az OSB lapok alátámasztása, amikor OSB lappal borítunk be egy kerti bódét?

 

Nem mindenki születik ácsnak vagy épülettervező szakembernek, ezért a kérdés jogos lehet. A faszerkezetes házak kivitelezésénél mindig gondoljunk arra, hogy nem szokott elég lenni az, ha azt a célt tűzzük ki az építésnél, hogy rövid távon ne szakadjon be a teteje.

 

Először is a használható OSB-3 és OSB-4 kategóriájú lapokatajánljuk az építéshez. Fentebb már említettük, hogy ez a két típus a legalkalmasabb a kültéri viszonyokhoz, hiszen kellően ellenáll az időjárás viszontagságainak. Vegyük számításba azt is, hogy a fának van egy lassú alakváltozása, száradás közben is történhet pl.: hasadás (bár OSB lapok esetében nem olyan számottevő, mint az igazi faanyagoknál).

 

Számolni kell továbbá azzal is, hogy ha befedjük a kerti bódét valamilyen anyaggal (pala, cserép, vízálló festék, stb), akkor a tetőn dolgozó ember súlyát is el kell bírnia az OSB-nek, sőt! Itt kell megemlíteni napjaink téli időjárására jellemző havas, extrém értékeket, vagyis a hó súlyát is számításba kell venni, ha OSB lapokkal szeretnénk az építkezést kivitelezni. A tető készítésénél érdemes szaruzatot használni, ami segít a nagyobb teher megtartásában.

 

Hogy milyen vastagságú és hány darab OSB lemezzel érdemes dolgozni, erre a kérdésre kollégáink tudnak választ adni fatelepeink bármelyikén. 


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay