Blog

A táblásítás folyamata

2019.01.28 09:15

Napjaink egyre kelendőbb félkész faipari áruja a táblásított termékek, éppen ezért mai blogbejegyzésünket a táblásítás folyamatának szenteljük. Milyen faanyaggal dolgoznak a táblásítás során? Mivel illesztik össze és hogyan a táblákat? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

 

Attól függően, mihez kezdenénk a félkész táblásított faanyaggal, elmondhatjuk, hogy jelentősen felgyorsítjuk a gyártási folyamatokat. Érdemes elhatárolni, hogy kültéri vagy beltéri használatra szeretnénk-e megvásárolni. Miért? Mert a kültéri táblásított faanyag ragasztóanyaga vízálló, így nedvesség hatására nem fognak szétnyílni a tábla faanyagai a ragasztás mentén. Először tehát nézzük át kicsit, hogy milyen ragasztási folyamatokkal érdemes dolgozni, ha táblásított faárut készítünk egy-egy üzemen.

 

A ragasztási technológiák

 

Az évtizedek, lassan-lassan évszázadok alatt nagyon sokat változott a ragasztók anyaga. A ragasztók anyagának változása életre hívta a ragasztási technológiák változását, fejlődését is. Mely ragasztási eljárások maradtak fenn napjainkban? A ragasztóanyag csak és kizárólag olyan anyag lehet, amely a szakintézetek által minősített és alkalmasnak ítéltetett.

 

A leggyakoribb csoportosítása a ragasztási eljárásoknak az adott hőmérsékleten történő ragasztási folyamat. Itt arról van szó, hogy egy-egy ragasztási eljárás során meghatározott hőközlés kell ahhoz, hogy a faanyag egymáshoz illeszkedjen. Így beszélhetünk:

 

 • Hideg ragasztásról,
 • Hőközlésen alapuló (meleg) ragasztásról,
 • Dielektromos melegítésen alapuló ragasztásról.

 

Ahhoz, hogy a faanyagok összeragasztása szakszerű és tartós legyen az adott hőmérsékleti eljárás során, bizonyos paramétereket figyelembe kell venni. Ezen paraméterek függenek a fajlagos ragasztóanyag-szükséglettől, a ragasztás körülményeitől (pl.: présnyomás értéke, kötési ideje a ragasztónak), és még számos olyan tényezőtől, amelyek számszerű adatot közölnek.

 

Hideg ragasztás esetében a ragasztás minősége nagyban függ a:

 

 • fa fajtájának anyagától (pl.:  a lazább szerkezetű – puhafák – faanyagok ragasztása hatékonyabb)
 • a fa nedvességének tartalmától,
 • a megmunkálandó faanyag felületének minőségétől,
 • hogy pontosan milyen típusú ragasztóanyagot használunk.

 

A dielektromos melegítésen alapuló ragasztás egyik módja, a nagyfrekvenciás ragasztás, amelynek során úgy keltünk hőt a faanyag belsejében, hogy egy-egy kondenzátor lemez közé csúsztatjuk a faanyagot, amit össze szeretnénk ragasztani a meleg hatására. De figyelem, nem minden ragasztó alkalmas a nagyfrekvenciás ragasztásra! Ezt a technikát a tovább-feldolgozásos és szerkezetgyártással foglalkozó faipari munkafolyamatok során szokták leggyakrabban alkalmazni:

 

 • tömbösítésnél,
 • táblásítás során, egy vagy többrétegű lap termékeket hoznak létre, és használnak fel
 • hossztoldásnál,
 • szélességi toldásnál, stb.

 

A táblásítás folyamata

 

A táblásítási eljárás a tömbösítés egy különleges eseteként kezelendő. A lényeg az, hogy a csökkenő méretű természetes faanyagokat a dimenziónövelő ragasztási technológiával ismét megnövelhetjük. A táblásítás során a késztermék szélessége meghaladja a vastagságát. Tehát lemezszerű termékekről beszélünk, amelyek egy vagy több rétegben kaphatóak a faipari anyagokat áruló szakboltokban.

 

A több rétegű táblásított faanyag minimális rétegszáma 3, vagyis mindig páratlan számú rétegekből fog állni a táblásított, több rétegű faanyagunk. A rétegek kialakítását és elhelyezését sok változatban készítik, illetve számos speciális kialakítású termék is ide sorolható (pl.: hajlított táblásított lemezek). A táblásítási folyamat során a már említett ragasztási eljárások bármelyike szóba jöhet. Attól függően alkalmazzuk őket, hogy milyen célra fogjuk felhasználni a félkész táblásított terméket.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!