Blog

A táblásítás folyamata

2019.01.28 09:15

Napjaink egyre kelendőbb félkész faipari áruja a táblásított termékek, éppen ezért mai blogbejegyzésünket a táblásítás folyamatának szenteljük. Milyen faanyaggal dolgoznak a táblásítás során? Mivel illesztik össze és hogyan a táblákat? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

 

Attól függően, mihez kezdenénk a félkész táblásított faanyaggal, elmondhatjuk, hogy jelentősen felgyorsítjuk a gyártási folyamatokat. Érdemes elhatárolni, hogy kültéri vagy beltéri használatra szeretnénk-e megvásárolni. Miért? Mert a kültéri táblásított faanyag ragasztóanyaga vízálló, így nedvesség hatására nem fognak szétnyílni a tábla faanyagai a ragasztás mentén. Először tehát nézzük át kicsit, hogy milyen ragasztási folyamatokkal érdemes dolgozni, ha táblásított faárut készítünk egy-egy üzemen.

 

A ragasztási technológiák

 

Az évtizedek, lassan-lassan évszázadok alatt nagyon sokat változott a ragasztók anyaga. A ragasztók anyagának változása életre hívta a ragasztási technológiák változását, fejlődését is. Mely ragasztási eljárások maradtak fenn napjainkban? A ragasztóanyag csak és kizárólag olyan anyag lehet, amely a szakintézetek által minősített és alkalmasnak ítéltetett.

 

A leggyakoribb csoportosítása a ragasztási eljárásoknak az adott hőmérsékleten történő ragasztási folyamat. Itt arról van szó, hogy egy-egy ragasztási eljárás során meghatározott hőközlés kell ahhoz, hogy a faanyag egymáshoz illeszkedjen. Így beszélhetünk:

 

  • Hideg ragasztásról,
  • Hőközlésen alapuló (meleg) ragasztásról,
  • Dielektromos melegítésen alapuló ragasztásról.

 

Ahhoz, hogy a faanyagok összeragasztása szakszerű és tartós legyen az adott hőmérsékleti eljárás során, bizonyos paramétereket figyelembe kell venni. Ezen paraméterek függenek a fajlagos ragasztóanyag-szükséglettől, a ragasztás körülményeitől (pl.: présnyomás értéke, kötési ideje a ragasztónak), és még számos olyan tényezőtől, amelyek számszerű adatot közölnek.

 

Hideg ragasztás esetében a ragasztás minősége nagyban függ a:

 

  • fa fajtájának anyagától (pl.:  a lazább szerkezetű – puhafák – faanyagok ragasztása hatékonyabb)
  • a fa nedvességének tartalmától,
  • a megmunkálandó faanyag felületének minőségétől,
  • hogy pontosan milyen típusú ragasztóanyagot használunk.

 

A dielektromos melegítésen alapuló ragasztás egyik módja, a nagyfrekvenciás ragasztás, amelynek során úgy keltünk hőt a faanyag belsejében, hogy egy-egy kondenzátor lemez közé csúsztatjuk a faanyagot, amit össze szeretnénk ragasztani a meleg hatására. De figyelem, nem minden ragasztó alkalmas a nagyfrekvenciás ragasztásra! Ezt a technikát a tovább-feldolgozásos és szerkezetgyártással foglalkozó faipari munkafolyamatok során szokták leggyakrabban alkalmazni:

 

  • tömbösítésnél,
  • táblásítás során, egy vagy többrétegű lap termékeket hoznak létre, és használnak fel
  • hossztoldásnál,
  • szélességi toldásnál, stb.

 

A táblásítás folyamata

 

A táblásítási eljárás a tömbösítés egy különleges eseteként kezelendő. A lényeg az, hogy a csökkenő méretű természetes faanyagokat a dimenziónövelő ragasztási technológiával ismét megnövelhetjük. A táblásítás során a késztermék szélessége meghaladja a vastagságát. Tehát lemezszerű termékekről beszélünk, amelyek egy vagy több rétegben kaphatóak a faipari anyagokat áruló szakboltokban.

 

A több rétegű táblásított faanyag minimális rétegszáma 3, vagyis mindig páratlan számú rétegekből fog állni a táblásított, több rétegű faanyagunk. A rétegek kialakítását és elhelyezését sok változatban készítik, illetve számos speciális kialakítású termék is ide sorolható (pl.: hajlított táblásított lemezek). A táblásítási folyamat során a már említett ragasztási eljárások bármelyike szóba jöhet. Attól függően alkalmazzuk őket, hogy milyen célra fogjuk felhasználni a félkész táblásított terméket.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay