Blog

Tippek a borovi fenyő felhasználásához

2018.02.25 16:55

A fa széleskörűen felhasználható, hosszú életű alapanyag. Fenyőbútorokkal otthonossá varázsolhatjuk a házat, de a kertben, a szabadban is igen változatosak az alkalmazási területek. Készíthetünk belőle akár egy hangulatos kis lugast, használhatjuk teraszburkolásra vagy akár a gyerekeknek is barkácsolhatunk belőle kültéri játékokat. Mai bejegyzésünkben a fenyő egy speciális fajtájáról, a boroviról lesz szó.

A borovi, azaz másnéven az erdei fenyő az egyik legelterjedtebb fafaj. Előfordulását tekintve hazánkban is megtalálható, de tőlünk keletre és északkeletre még nagyobb mennyiségben lelhető fel. Kedvelt alapanyag, mert más drága faanyagokhoz, például a tölgyhöz és a bükkhöz képest kedvezőbb áron beszerezhető és igen kreatívan felhasználható. A luc fenyőnél sűrűbb szerkezetű, magasabb gyantatartalma miatt vörösesebb árnyalatú, erősebb és keményebb anyag.

Fizikai jellemzőit tekintve szíjácsa inkább fehéres sárgás színű, gesztja pedig sárgás színű. Fája könnyű, puha, kissé rugalmas, könnyen hasad, jól pácolható, telíthető. Pozitív, hogy gyorsan szárítható, és szárított állapotban könnyen megmunkálható, jól szegelhető és csavarozható. Gyanta tartalma miatt kicsit nehezebben csiszolható, az viszont nagy előny, hogy ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Felületkezelés előtt gyantamentesíteni kell. A borovira jellemző, hogy az energikus fiatal fenyő élénkvörös színben ragyog, majd a fény hatására lassan sötétedni kezd és mélyvörös árnyalatot ölt. Ennek az átalakulásnak az oka a fenyőfa száradása, mely során folyamatosan csökken a fa enyvtartalma. Megfelelő kezeléssel ezt a folyamatot lehet lassítani.

Kedvező tulajdonságainak köszönhetően asztalos körökben szívesen használják a borovit belsőépítészeti munkákhoz. A legideálisabb 10-14% nedvességtartalom között megmunkálni, ekkor könnyen gyalulható és ragasztható. A boroviból készült bútorok igazán otthonossá varázsolják a házat. A szép rajzolat és a göcsösség játékosságot sugall és nagyon természetes hatást kelt. Ajtó és ablakgyártásra, valamint kerítések építésére is alkalmas. De készítenek belőle például lambériát, hajópadlót és használják íves faházborító elemként is. Alkalmazzák még a magasépítésben, a föld- és vízépítésben, bányafának, vasúti talpfának vagy vezetékoszlopnak. Gyantatartalmának eltávolítása után papírgyártásra is alkalmas.

Ha valaki időtálló faterasz építéséhez keres megfelelő anyagot, kiváló megoldás lehet a hőkezelt borovi alapanyag. Tetőszerkezetek kialakításához, kerámia és beton tetőcserepek, valamint OSB alálécezéseként, egyéb faszerkezeti és szárazépítési munkákhoz használhatunk például Bramac tetőlécet, mely egy első osztályú, 3x5cm keresztmetszetű, gomba és rovar ellen kezelt borovi tetőléc. A webáruházunkban is megrendelhető táblásított borovi fenyő lap pedig bútorok, polcok és belsőépítészeti munkák készítéséhez ideális, s csomómentes verzió is választható.

Összességében elmondható, hogy a borovi egy olyan alapanyag, amely egyszerre természetes és divatos. Egy kis kreativitással és fantáziával könnyedén egyedivé tehetjük akár a kertet, akár a teraszt, ha emellett a fenyőféle mellett döntünk, s szemet gyönyörködtető végeredményt érhetünk el.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay