Blog

Tippek a borovi fenyő felhasználásához

2018.02.25 16:55

A fa széleskörűen felhasználható, hosszú életű alapanyag. Fenyőbútorokkal otthonossá varázsolhatjuk a házat, de a kertben, a szabadban is igen változatosak az alkalmazási területek. Készíthetünk belőle akár egy hangulatos kis lugast, használhatjuk teraszburkolásra vagy akár a gyerekeknek is barkácsolhatunk belőle kültéri játékokat. Mai bejegyzésünkben a fenyő egy speciális fajtájáról, a boroviról lesz szó.

A borovi, azaz másnéven az erdei fenyő az egyik legelterjedtebb fafaj. Előfordulását tekintve hazánkban is megtalálható, de tőlünk keletre és északkeletre még nagyobb mennyiségben lelhető fel. Kedvelt alapanyag, mert más drága faanyagokhoz, például a tölgyhöz és a bükkhöz képest kedvezőbb áron beszerezhető és igen kreatívan felhasználható. A luc fenyőnél sűrűbb szerkezetű, magasabb gyantatartalma miatt vörösesebb árnyalatú, erősebb és keményebb anyag.

Fizikai jellemzőit tekintve szíjácsa inkább fehéres sárgás színű, gesztja pedig sárgás színű. Fája könnyű, puha, kissé rugalmas, könnyen hasad, jól pácolható, telíthető. Pozitív, hogy gyorsan szárítható, és szárított állapotban könnyen megmunkálható, jól szegelhető és csavarozható. Gyanta tartalma miatt kicsit nehezebben csiszolható, az viszont nagy előny, hogy ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Felületkezelés előtt gyantamentesíteni kell. A borovira jellemző, hogy az energikus fiatal fenyő élénkvörös színben ragyog, majd a fény hatására lassan sötétedni kezd és mélyvörös árnyalatot ölt. Ennek az átalakulásnak az oka a fenyőfa száradása, mely során folyamatosan csökken a fa enyvtartalma. Megfelelő kezeléssel ezt a folyamatot lehet lassítani.

Kedvező tulajdonságainak köszönhetően asztalos körökben szívesen használják a borovit belsőépítészeti munkákhoz. A legideálisabb 10-14% nedvességtartalom között megmunkálni, ekkor könnyen gyalulható és ragasztható. A boroviból készült bútorok igazán otthonossá varázsolják a házat. A szép rajzolat és a göcsösség játékosságot sugall és nagyon természetes hatást kelt. Ajtó és ablakgyártásra, valamint kerítések építésére is alkalmas. De készítenek belőle például lambériát, hajópadlót és használják íves faházborító elemként is. Alkalmazzák még a magasépítésben, a föld- és vízépítésben, bányafának, vasúti talpfának vagy vezetékoszlopnak. Gyantatartalmának eltávolítása után papírgyártásra is alkalmas.

Ha valaki időtálló faterasz építéséhez keres megfelelő anyagot, kiváló megoldás lehet a hőkezelt borovi alapanyag. Tetőszerkezetek kialakításához, kerámia és beton tetőcserepek, valamint OSB alálécezéseként, egyéb faszerkezeti és szárazépítési munkákhoz használhatunk például Bramac tetőlécet, mely egy első osztályú, 3x5cm keresztmetszetű, gomba és rovar ellen kezelt borovi tetőléc. A webáruházunkban is megrendelhető táblásított borovi fenyő lap pedig bútorok, polcok és belsőépítészeti munkák készítéséhez ideális, s csomómentes verzió is választható.

Összességében elmondható, hogy a borovi egy olyan alapanyag, amely egyszerre természetes és divatos. Egy kis kreativitással és fantáziával könnyedén egyedivé tehetjük akár a kertet, akár a teraszt, ha emellett a fenyőféle mellett döntünk, s szemet gyönyörködtető végeredményt érhetünk el.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!