Blog

Szauna építése házilag

2018.06.11 17:23

Mostani blogunkban bemutatjuk, hogy hogyan építs házilag szaunát. A szendvicsszerkezetű finn szauna és az infra kabinok, kombi kabinok építésének folyamatát, illetve, hogy mire kell figyelni egy biztonságos szauna kialakításánál!

A szauna működésének első lépése:

A szauna vizes környezet, gondoskodnunk kell a megfelelő érintésvédelemről! A szauna kabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen. A szauna építés során külön figyelmet kell fordítani a lábazat megfelelő kialakítására, mivel éppen ez az a terület, ahol a hibás és szakszerűtlen kivitelezés miatt időről időre olyan problémák keletkeznek, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre, ezért a szerkezet fa padló felőli részét kis műanyag állítható lábacskákra kell helyezni így a szauna szerkezetét nem érheti káros pangó víz. 230V-ról 5,6 légköbméteres szaunát tudunk működtetni, ennél nagyobb kabin üzemeltetéséhez 380V-ra esetleg egy fatüzelésű szauna kályhára lesz szükség.

A szauna szerkezeti kialakítása:

 

A szauna szerkezet kialakításakor kiemelten fontos, hogy minőségi fa szauna alapanyagot használjunk! Fontos, hogy a faanyagok méretpontosak, egyenesek és szárazak legyenek, ezért ajánljuk az szauna egalizált vagy gyalult szerkezeti fát. Ha a készülő szaunánkat fix sarokba építjük egyszerűbb lesz a dolgunk, jobb lesz a kabin szigeteltsége, kevesebb szerkezet anyagból, egyszerűbben érhetünk el stabil építményt és kevesebb külső lambéria burkolatra lesz szükségünk.

 

Abban az esetben, ha körbejárható szaunát építünk, amely önállóan áll, különösen fontos a vázszerkezet merev kialakítása, legyen erősebb a szerkezet, ahol a padok lesznek kialakítva! A szauna kályha egy konzol segítségével kerül a falra rögzítve, vegyük figyelembe, hogy a szauna kályha súlya szauna lávakövekkel együtt, közel 35 kg lesz. Itt is legyen egy erős a szauna váz kialakítva!

 

A szauna külső felületére lambéria borítás kerül, mely lehet függőleges és vízszintes. A külső szauna burkolathoz nem szükséges szauna lambériát használni, mert a lambéria burkolat nincs szélsőségen igénybevételnek kitéve, de érdemes figyelni, hogy a szauna külső és burkolata stílusban passzoljon! Annak érdekében, hogy a fa tartószerkezetet, illetve a hőszigetelést megóvjuk a nedvességtől, alumínium fóliával (nagy tisztaságú alumínium) szigeteljük a szaunákat. Minimum 50mm vastag ásványgyapot szigetelőanyag kerüljön a falakba! Fontos, hogy az alufólia minimális vastagsága 0,03 mm! Figyeljünk, hogy az alumínium ragasztószalagoknál is ugyan ilyen vastagságú legyen és 150°C hőmérsékletig hőállónak kell lenniük!

A szauna kialakításánál fontos és biztonságos, ha szilikon vezetékeket használunk!
Ne feledkezzünk meg arról, ha külső szauna vezérlőt építünk be a szauna vezérlő kábeleit előre a szauna szerkezeti falába kell behúzni, ha lehet egy 50mm átmérőjű szerelő csőbe így könnyeben cserélhető – javítható a kábelezés is!

A szaunánk belső lambériázása előtt a szauna kabinunk úgy nézzen ki belülről, mint ha egy alumínium dobozban lennénk, ennek köszönhetően a kabin gyorsabban fel fog melegedni, és mindenki örömére gazdaságosabban fog működni.

A szauna szellőzése:

A szaunánk szellőzésének kialakítása során figyeljünk, hogy a szauna kályha mögött a talajtól 10 – 15cm-re friss levegő beengedő nyílást alakítsunk ki! A szauna kabin külső felén ezt a nyílást egy szauna szellőző ráccsal fedjük le. Abban az esetben, ha az ajtó alatt megoldható egy 2 – 3cm-s beszellőzési lehetőség akkor nincs szükség a szellőző rácsra. A szauna kabinon belül a kályhától lehető legtávolabb, egy úgynevezett kiszellőző nyílásra lesz, szükségünk melyet zárhatóvá kell tennünk egy szabályozható szauna szellőző gombahasználatával. A szauna kabin belső lambériázásához mindenképp szauna lambériát használjunk, vagy olcsóbb megoldásnak lekezelt felülettel rendelkező OSB-3 lapot, mely párás-meleg környezetben is hosszú ideig szép marad, nem fog vetemedni, teknősödni vagy szétnyílni.

 

A szaunán belül hagyományos lambériát ne használjunk, mert az állandó hő és páratartalom változásnak köszönhetően a hagyományos lambéria hamar korhad és hamar cserélni kell, így sokkal magasabb költségünk lesz, mint ha szauna lambériát használnánk! A szauna lambériák rögzítéséhez lambéria rögzítő kapcsokat használjunk, a kapcsok használata dilatációt enged az anyagnak, egyszerű a használata, mindemellett a szauna lambéria felületén nem látható.

 

Az ülőfelület kialakítása:

 

A szauna pad kialakításakor figyeljünk arra, hogy a szauna padon ülni esetleg feküdni is kényelmes legyen, ezért a két szauna padléc közötti hézag ne legyen kisebb, mint 5 mm, de ne haladja meg a 8 mm-t. Ha lehet minimum kétszintes szauna padozatot alakítsunk ki, más-más magasságban más hőmérsékleten tudjuk majd élvezni szaunánkat. Ajánljuk, hogy az alsó pad egészen a szauna faláig beérjen így az alsó padon fekvőknek is sokkal kényelmesebb helyük lesz és a szauna látványa is tágasabb érzetet fog nyújtani használójának.

 

A szauna pad kialakításához a legalkalmasabb anyag a fehér rezgő nyárfa, de használhatunk borovi fenyőlapot is! Tévhit, hogy az Afrikából behozott abachi fa alkalmas csak, e szerkezet kialakítására. Gondoljanak csak bele, a finnek mikor láttak ilyet először? A skandináv országokban már nagyon rég használják, de már Németországban és Ausztriában is az elmúlt években már szinte csak e szauna padléceket használják szauna építésnél!

A világítás:

Szauna világításhoz speciális szauna lámpatestet használunk, ez víz és páramentesen záródik, érintésvédelmi szempontból teljesen biztonságos, érdemes a lámpaárnyékolót valamelyik sarokba elhelyezni, nagy figyelmet fordítva arra, hogy ne zavarja az alatta lévő padon szaunázó fejét falnak dőléskor. Rengeteg új világító eszköz jelent meg a piacon, most egy luxus szaunába már üvegszáloptikás világító berendezést használunk, pad és háttámla világításra DECO-LIGHT-t, vagy 160°C hőálló BIG-LED-t a szauna kályha fölé, mert amikor meglocsoljuk a kályhát a felszálló párát világítjuk meg így további felöntési élményt lehet elérni szaunázás közben, ez különösen igaz a nagy kőküllemű szauna kályhák esetében, ahol sokkal többet locsoljuk a kályhát, mint egyébként.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!