Blog

Szauna építése házilag

2018.06.11 17:23

Mostani blogunkban bemutatjuk, hogy hogyan építs házilag szaunát. A szendvicsszerkezetű finn szauna és az infra kabinok, kombi kabinok építésének folyamatát, illetve, hogy mire kell figyelni egy biztonságos szauna kialakításánál!

A szauna működésének első lépése:

A szauna vizes környezet, gondoskodnunk kell a megfelelő érintésvédelemről! A szauna kabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen. A szauna építés során külön figyelmet kell fordítani a lábazat megfelelő kialakítására, mivel éppen ez az a terület, ahol a hibás és szakszerűtlen kivitelezés miatt időről időre olyan problémák keletkeznek, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre, ezért a szerkezet fa padló felőli részét kis műanyag állítható lábacskákra kell helyezni így a szauna szerkezetét nem érheti káros pangó víz. 230V-ról 5,6 légköbméteres szaunát tudunk működtetni, ennél nagyobb kabin üzemeltetéséhez 380V-ra esetleg egy fatüzelésű szauna kályhára lesz szükség.

A szauna szerkezeti kialakítása:

 

A szauna szerkezet kialakításakor kiemelten fontos, hogy minőségi fa szauna alapanyagot használjunk! Fontos, hogy a faanyagok méretpontosak, egyenesek és szárazak legyenek, ezért ajánljuk az szauna egalizált vagy gyalult szerkezeti fát. Ha a készülő szaunánkat fix sarokba építjük egyszerűbb lesz a dolgunk, jobb lesz a kabin szigeteltsége, kevesebb szerkezet anyagból, egyszerűbben érhetünk el stabil építményt és kevesebb külső lambéria burkolatra lesz szükségünk.

 

Abban az esetben, ha körbejárható szaunát építünk, amely önállóan áll, különösen fontos a vázszerkezet merev kialakítása, legyen erősebb a szerkezet, ahol a padok lesznek kialakítva! A szauna kályha egy konzol segítségével kerül a falra rögzítve, vegyük figyelembe, hogy a szauna kályha súlya szauna lávakövekkel együtt, közel 35 kg lesz. Itt is legyen egy erős a szauna váz kialakítva!

 

A szauna külső felületére lambéria borítás kerül, mely lehet függőleges és vízszintes. A külső szauna burkolathoz nem szükséges szauna lambériát használni, mert a lambéria burkolat nincs szélsőségen igénybevételnek kitéve, de érdemes figyelni, hogy a szauna külső és burkolata stílusban passzoljon! Annak érdekében, hogy a fa tartószerkezetet, illetve a hőszigetelést megóvjuk a nedvességtől, alumínium fóliával (nagy tisztaságú alumínium) szigeteljük a szaunákat. Minimum 50mm vastag ásványgyapot szigetelőanyag kerüljön a falakba! Fontos, hogy az alufólia minimális vastagsága 0,03 mm! Figyeljünk, hogy az alumínium ragasztószalagoknál is ugyan ilyen vastagságú legyen és 150°C hőmérsékletig hőállónak kell lenniük!

A szauna kialakításánál fontos és biztonságos, ha szilikon vezetékeket használunk!
Ne feledkezzünk meg arról, ha külső szauna vezérlőt építünk be a szauna vezérlő kábeleit előre a szauna szerkezeti falába kell behúzni, ha lehet egy 50mm átmérőjű szerelő csőbe így könnyeben cserélhető – javítható a kábelezés is!

A szaunánk belső lambériázása előtt a szauna kabinunk úgy nézzen ki belülről, mint ha egy alumínium dobozban lennénk, ennek köszönhetően a kabin gyorsabban fel fog melegedni, és mindenki örömére gazdaságosabban fog működni.

A szauna szellőzése:

A szaunánk szellőzésének kialakítása során figyeljünk, hogy a szauna kályha mögött a talajtól 10 – 15cm-re friss levegő beengedő nyílást alakítsunk ki! A szauna kabin külső felén ezt a nyílást egy szauna szellőző ráccsal fedjük le. Abban az esetben, ha az ajtó alatt megoldható egy 2 – 3cm-s beszellőzési lehetőség akkor nincs szükség a szellőző rácsra. A szauna kabinon belül a kályhától lehető legtávolabb, egy úgynevezett kiszellőző nyílásra lesz, szükségünk melyet zárhatóvá kell tennünk egy szabályozható szauna szellőző gombahasználatával. A szauna kabin belső lambériázásához mindenképp szauna lambériát használjunk, vagy olcsóbb megoldásnak lekezelt felülettel rendelkező OSB-3 lapot, mely párás-meleg környezetben is hosszú ideig szép marad, nem fog vetemedni, teknősödni vagy szétnyílni.

 

A szaunán belül hagyományos lambériát ne használjunk, mert az állandó hő és páratartalom változásnak köszönhetően a hagyományos lambéria hamar korhad és hamar cserélni kell, így sokkal magasabb költségünk lesz, mint ha szauna lambériát használnánk! A szauna lambériák rögzítéséhez lambéria rögzítő kapcsokat használjunk, a kapcsok használata dilatációt enged az anyagnak, egyszerű a használata, mindemellett a szauna lambéria felületén nem látható.

 

Az ülőfelület kialakítása:

 

A szauna pad kialakításakor figyeljünk arra, hogy a szauna padon ülni esetleg feküdni is kényelmes legyen, ezért a két szauna padléc közötti hézag ne legyen kisebb, mint 5 mm, de ne haladja meg a 8 mm-t. Ha lehet minimum kétszintes szauna padozatot alakítsunk ki, más-más magasságban más hőmérsékleten tudjuk majd élvezni szaunánkat. Ajánljuk, hogy az alsó pad egészen a szauna faláig beérjen így az alsó padon fekvőknek is sokkal kényelmesebb helyük lesz és a szauna látványa is tágasabb érzetet fog nyújtani használójának.

 

A szauna pad kialakításához a legalkalmasabb anyag a fehér rezgő nyárfa, de használhatunk borovi fenyőlapot is! Tévhit, hogy az Afrikából behozott abachi fa alkalmas csak, e szerkezet kialakítására. Gondoljanak csak bele, a finnek mikor láttak ilyet először? A skandináv országokban már nagyon rég használják, de már Németországban és Ausztriában is az elmúlt években már szinte csak e szauna padléceket használják szauna építésnél!

A világítás:

Szauna világításhoz speciális szauna lámpatestet használunk, ez víz és páramentesen záródik, érintésvédelmi szempontból teljesen biztonságos, érdemes a lámpaárnyékolót valamelyik sarokba elhelyezni, nagy figyelmet fordítva arra, hogy ne zavarja az alatta lévő padon szaunázó fejét falnak dőléskor. Rengeteg új világító eszköz jelent meg a piacon, most egy luxus szaunába már üvegszáloptikás világító berendezést használunk, pad és háttámla világításra DECO-LIGHT-t, vagy 160°C hőálló BIG-LED-t a szauna kályha fölé, mert amikor meglocsoljuk a kályhát a felszálló párát világítjuk meg így további felöntési élményt lehet elérni szaunázás közben, ez különösen igaz a nagy kőküllemű szauna kályhák esetében, ahol sokkal többet locsoljuk a kályhát, mint egyébként.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay