Blog

Rétegelt lemez minőségi osztályok

2018.08.28 17:58

Mint sok minden más építőanyagokat, így a rétegelt lemezeket is különböző minőségi osztályokba soroljuk. Ezek függenek a kinézetétől, színétől, hibáitól és ezek kombinációitól. Lássuk, hogy melyek a rétegelt lemez minőségi osztályok.

A különböző osztályokban még elfogadható jellemzőket és a vonatkozó tűréshatárokat az UNI EN 635-1 és a 635-2 sz. szabványokban találjuk, ott részletes leírást találunk arra vonatkozóan, hogy mely sajátosságok férnek az adott osztályba. Ezeket az osztályokat vagy római számmal, vagy betűkombinációval jelölik. Mivel mindkét oldalát osztályozzák, ezért még ezeket is kombinálják egymással. Például egyszerűen előfordulhat, hogy az egyik oldala hibátlan, a másik pedig tartalmaz némi hibát, így a két oldal osztályzásából jön létre egy / jellel elválasztott érték.

Mit takarnak a rétegelt lemez minőségi osztályok jelölései?

Az A vagyis I. osztály jelöli a tökéletes, hibátlan darabokat. Itt nem megengedettek a csomók, a nyílt hibák, esetlegesen némi halvány színes csíkosság még elfogadható.

A B vagyis II. osztály már engedélyez némi hibát, mint amilyenek a színeltérések, illetőleg a felületén maximum 35 mm átmérőjű, nem kieső ághelyek lehetnek, illetve kisméretű kieső ághelyek és repedések színazonos ragasztóanyaggal kitöltve. Ide tartozik még az is, hogy szükség esetén kisebb javítások látszhatnak, valamint látszó ragasztási felületek jó minőségben lehetnek a rétegelt lemezen belül.

Az úgynevezett BB illetőleg III. osztály már kicsit tágabb mozgástérrel rendelkezik. Megengedettek az olyan göcsök a lemezen, amelyek nem esnek ki, és átmérőjük legfeljebb 50 mm. Valamint szintén találkozhatunk a kieső göcsökkel, hézagokkal, kéregmaradványokkal és átfedésekkel. Természetesen a színlapon nagyon kevés javítófolt, úgynevezett dugó található.

A következő minőségi osztály a CP, ami nagyon közel áll a BB osztályhoz, bár ezen már a hajszálrepedések és a nyílt hibák is megengedettek. Ebben az osztályban már több dugóval rendelkezhetnek, amik színben illeszkednek, vagy éppen nem, az alapszínhez, ezen felül pedig egyre több van belőlük a színlapon.

Végül a C vagy IV osztály, amit kifejezetten csomagoláshoz ajánlanak. Ebben az esetben a fa minden természetes jellemzője megjelenhet, addig a pontig, míg nem befolyásolja negatívan a felhasználást. Tilos például a gombásodás és a rétegelt lemezben lévő vasdarabok megjelenése. Lehet csiszolt, illetve csiszolatlan egyaránt. Ez az osztály biztosítja az erőt, itt fontosabb a szerkezet és az, hogy erősen tartson, mintsem a kinézet.

Most, hogy tisztáztuk az osztályok főbb jellemzőit, ezek kombinációjaként megjelennek az I/III, a II/II, B/BB, A/CP és egyéb sokféle variációjú jelölések. Ez azt jelenti, hogy a színoldalukat az első betű, illetőleg római szám jelöli, míg a hátoldalukat a második. Így mindenki tudja, hogy mire számítson az adott réteget lemez vásárlása során. Ahogy weboldalunkon is fel van tüntetve a minőségi osztály, így már a nevéből tudhatjuk a 18x1525x1525mm Nyír Rétegelt Lemez C/C egy nagy teherbírású, de nem túl dekoratív rétegelt lemez, amiben jócskán találhatóak görcsök, nyílt repedések és egyéb gyártási hibák is előfordulhatnak.

Böngésszen honlapunkon, hogy jobban megismerhesse az OSB lapokat, rétegelt lemezeket, ha pedig kérdése lenne, keressen minket bizalommal!

 


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay