Blog

Rétegelt lemez minőségi osztályok

2018.08.28 17:58

Mint sok minden más építőanyagokat, így a rétegelt lemezeket is különböző minőségi osztályokba soroljuk. Ezek függenek a kinézetétől, színétől, hibáitól és ezek kombinációitól. Lássuk, hogy melyek a rétegelt lemez minőségi osztályok.

A különböző osztályokban még elfogadható jellemzőket és a vonatkozó tűréshatárokat az UNI EN 635-1 és a 635-2 sz. szabványokban találjuk, ott részletes leírást találunk arra vonatkozóan, hogy mely sajátosságok férnek az adott osztályba. Ezeket az osztályokat vagy római számmal, vagy betűkombinációval jelölik. Mivel mindkét oldalát osztályozzák, ezért még ezeket is kombinálják egymással. Például egyszerűen előfordulhat, hogy az egyik oldala hibátlan, a másik pedig tartalmaz némi hibát, így a két oldal osztályzásából jön létre egy / jellel elválasztott érték.

Mit takarnak a rétegelt lemez minőségi osztályok jelölései?

Az A vagyis I. osztály jelöli a tökéletes, hibátlan darabokat. Itt nem megengedettek a csomók, a nyílt hibák, esetlegesen némi halvány színes csíkosság még elfogadható.

A B vagyis II. osztály már engedélyez némi hibát, mint amilyenek a színeltérések, illetőleg a felületén maximum 35 mm átmérőjű, nem kieső ághelyek lehetnek, illetve kisméretű kieső ághelyek és repedések színazonos ragasztóanyaggal kitöltve. Ide tartozik még az is, hogy szükség esetén kisebb javítások látszhatnak, valamint látszó ragasztási felületek jó minőségben lehetnek a rétegelt lemezen belül.

Az úgynevezett BB illetőleg III. osztály már kicsit tágabb mozgástérrel rendelkezik. Megengedettek az olyan göcsök a lemezen, amelyek nem esnek ki, és átmérőjük legfeljebb 50 mm. Valamint szintén találkozhatunk a kieső göcsökkel, hézagokkal, kéregmaradványokkal és átfedésekkel. Természetesen a színlapon nagyon kevés javítófolt, úgynevezett dugó található.

A következő minőségi osztály a CP, ami nagyon közel áll a BB osztályhoz, bár ezen már a hajszálrepedések és a nyílt hibák is megengedettek. Ebben az osztályban már több dugóval rendelkezhetnek, amik színben illeszkednek, vagy éppen nem, az alapszínhez, ezen felül pedig egyre több van belőlük a színlapon.

Végül a C vagy IV osztály, amit kifejezetten csomagoláshoz ajánlanak. Ebben az esetben a fa minden természetes jellemzője megjelenhet, addig a pontig, míg nem befolyásolja negatívan a felhasználást. Tilos például a gombásodás és a rétegelt lemezben lévő vasdarabok megjelenése. Lehet csiszolt, illetve csiszolatlan egyaránt. Ez az osztály biztosítja az erőt, itt fontosabb a szerkezet és az, hogy erősen tartson, mintsem a kinézet.

Most, hogy tisztáztuk az osztályok főbb jellemzőit, ezek kombinációjaként megjelennek az I/III, a II/II, B/BB, A/CP és egyéb sokféle variációjú jelölések. Ez azt jelenti, hogy a színoldalukat az első betű, illetőleg római szám jelöli, míg a hátoldalukat a második. Így mindenki tudja, hogy mire számítson az adott réteget lemez vásárlása során. Ahogy weboldalunkon is fel van tüntetve a minőségi osztály, így már a nevéből tudhatjuk a 18x1525x1525mm Nyír Rétegelt Lemez C/C egy nagy teherbírású, de nem túl dekoratív rétegelt lemez, amiben jócskán találhatóak görcsök, nyílt repedések és egyéb gyártási hibák is előfordulhatnak.

Böngésszen honlapunkon, hogy jobban megismerhesse az OSB lapokat, rétegelt lemezeket, ha pedig kérdése lenne, keressen minket bizalommal!

 

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!