Blog

OSB lapot mivel lehet festeni?

2018.06.25 17:25

Az OSB lapokat előszeretettel használják ingatlanok belső tereinek burkolására, illetve a könnyű szerkezetű házak építésére. Nagyon közkedvelt, mivel a vékony fenyőfa lemezek egymásra ragasztásának következtében igazán dekoratív, valamint könnyű vele dolgozni, sokoldalúan felhasználható.

Az itthon kapható OSB lapok nagyrészt impregnáltak, vízállóak, amit a speciális ragasztónak köszönhetnek, ellenben az oldalain be tud jutni a nedvesség. Ennek az egyetlen hátránya, hogy emiatt mindig oda kell figyelni, hogy mit szeretnénk vele, felületkezelést végezni, vakolni, festeni vagy esetleg ragasztani.

Hogy miért van ezekre szükség? A környezeti hatások jelentősen képesek károsítani a felületet, ami ennek köszönhetően érdes és szürke lehet, ami minden csak nem esztétikus. Éppen ezekre találták kis a már fent említett eljárásokat, amikkel megóvhatjuk a fafelületet. Tehát elmondható, hogy a felületkezeléseknek nem csak esztétikai előnye van, hanem a legtöbb esetben védelmi funkcióval látjuk el őket, mint például a penésztől, gombáktól, napfénytől, illetve a rovarokat is ide sorolhatjuk.

Mi a legpraktikusabb, amivel festhetjük az OSB lapokat?

Attól függően, hogy milyen célból történik az OSB lapok kezelése, úgy kell eldönteni, hogy milyen jellegű festékkel kell festeni azt. Amennyiben az UV védelem a fő cél, tehát ki van téve az OSB lap a környezeti hatásoknak, akkor célszerű oldószeres, poliuretán bázisú lakkot vagy lazúrt alkalmazni, ami UV védelemmel van ellátva. Ellenben rossz hír, hogy megőriznénk a természetes mintázatot, illetve színeket, akkor lehet bármilyen UV védelemmel ellátott a lakk, mégsem javasolt a napsütötte helyeken történő alkalmazása. Itt tehát választanunk kell a színezett lakk, illetve az lakklazúr között, amik kölcsönöznek némi színt a felületnek, de legalább tökéletes UV védelmet kap. Ez természetesen nem vonatkozik beltérre, hiszen ott elenyésző a sugárzás.

Amennyiben a fő a védelem és nem a természetes hatás megőrzése, akkor bátran alkalmazzunk vastaglazúrt vagy lakkfestéket, mivel ezen csak a fő erezet üt át általában, de UV védelem szempontjából jóval többet nyújt, mint a vékonylazúr. Újrafestés tekintetében is az a különbség, hogy míg a vékonylazúrt évente célszerű megismételni, ugyanez vastaglazúr tekintetében három-négy évet tesz ki, mivel minél vastagabb egy festékréteg, annál nehezebben emészti fel az UV.

Szót kell ejtsünk még az akril latexről is, ami azért előnyös, mert azon kívül, hogy bevonja a felületet és ezzel teljes védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben. Ha pedig ez nem lenne elég, még a kis apró résekbe is beszivárog, melynek következtében betömi azokat. Így teljeskörűen védi az OSB lapunkat.

Hogyan készítsük el?

Összefoglaljuk pár lépésben, hogy hogyan célszerű festeni a fafelületet.
- Csiszoljuk le, és szükség esetén zsírtalanítsuk le a kezelendő felületet.

- Attól függően, hogy kezeletlen fával van-e dolgunk, használjunk alapozót, ami segít megvédeni a gombák és rovarok ellen.

- Ha teljesen megszáradt az alapozó, akkor kenhetjük is fel az első réteg festéket.

- Amennyiben ez megtörtént és megszáradt az első réteg festék, akkor nagyon javasolt a felület finom átcsiszolása.

- Festhetjük a következő réteget.

- Csak annyi réteget fessünk amennyit a használati utasítás engedélyez az adott paraméterekhez.

Minden esetben tartsuk be az előírásokat, mivel sokkal drágább, ha mindent újra kell vásárolni és elölről kezdeni. Kérdés esetén érdemes felvenni velünk a kapcsolatot, örömmel segítünk.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay