Blog

OSB lapok festése, védése

2018.05.30 17:18

Az OSB lapok egyre szélesebb körben terjednek el, és nem véletlenül, hiszen ideális megoldást jelentenek a mind népszerűbb könnyűszerkezetes házak megépítésekor. De hogyan lehetséges az OSB lapok festése, védelme?

Beltérben különösebb felületkezelésre nem lesz szükségünk, hiszen egyrészt az OSB lap remek tulajdonságainak köszönhetően már eleve eléggé ellenálló, másrészt ebben az esetben nem kell a környezet káros hatásai ellen védenünk azt – ilyenkor elegendő az is, ha egyszerűen egy lakkréteget viszünk fel rá, amely javarészt esztétikai célokat szolgál. Kültéren ugyanakkor a lapokat védeni kell a napsugárzás és a csapadék ellen, hogy ne fakuljon, ne málljon szét.

Hogyan érdemes az OSB lapokat festeni?

A szakemberek általában azt javasolják, hogy az OSB lapokat festeni ne próbáljuk – ha a festék olyan típusú, amely védelmet nyújt a lap számára, abban nem lesz hiba, esztétikailag azonban nagy valószínűséggel erősen megkérdőjelezhető lesz majd az eredmény. Éppen ezért rendszerint a lazúrt javasolják ilyen célra, a festék használatától pedig óva intenek. Lehet persze, hogy elsőre ez nem tűnik fel, de hacsak nem nagyon jó minőségű – és ezért magasabb árkategóiájú – festéket használunk, néhány éven belül jelentősen romlik majd a bevonat állaga. A lenolaj, amelyet egyébként gyakran alkalmaznak hasonló célokra, a legtöbben szintén nem ajánlják. Védhetjük a lapokat emulziós parafinbevonattal vagy különféle vízbázisú bevonó anyagokkal, amelyek az időjárás viszontagságai ellen nyújthatnak megfelelő védelmet akár hosszabb időn keresztül.

Mindig figyeljünk azonban arra, hogy olyan lapot vásároljunk, amely a céljainkra megfelel, létezik ugyanis kül- és beltéri változat is. Kültéren szintén megfelelő lehet a lakkbenzines festék. Amire minden esetben figyelni kell, hiszen kültéri munkáról van szó, hogy a felület bevonása előtt alaposan le kell azt tisztítani, ha hosszú távon is minőségi eredményt akarunk elérni. Ezért a felületet alaposan készítsük elő, végezzük el a zsír- és portalanítást minél nagyobb gonddal.

Mennyire vízállóak az OSB lapok?

A nálunk kapható OSB lapok többségében impregnált, vízzáró felületűek (OSB-3), viszont az oldalaikon a nedvesség, a csapadék és a pára bejuthat a tábla belsejébe. Így az anyag rostjai elkülönülnek, illetve a rétegek elemelkednek egymástól, ami tönkreteszi a felületet, tehát a festést is. Nélkülözhetetlen kiküszöbölni ezt a problémát, hogy a festés után a végeredmény megfelelő legyen. Első megoldás az akril latex festék, mert teljesen befedi az anyagot, ezáltal megszünteti a problémát. A festék beszivárog a résekbe és elzárja azokat. Másik megoldás lehet a glettelő anyag használata, bár ettől enyhén matt színű lesz a végeredmény.

Mindkét esetben fontos, hogy az összes oldalt kenjük le és várjuk meg, míg teljesen megszárad az OSB lap felülete. Amennyiben az alapozás színe eltér a véglegestől, az alapozó réteget olaj bázisú színező festékkel kell fedni. Amennyiben valamilyen vízbázisú festéket használnánk, vagy ha kihagynánk az alapozó réteget, a felület idővel felpattogna, az anyag szerkezete idő előtt meggyengülne és tönkremenne. A megfelelő alapozás és felületkezelés dekoratív és időtálló anyagot eredményez. Kövesd a leírtakat, és így te is egy időtálló anyagot kaphatsz.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!