Blog

OSB lap padlásra

2018.02.25 16:53

Az OSB lap egy olyan építőanyag, amelyet rendkívül sokoldalúan felhasználhatunk egy kis kreativitással. Nemcsak a profik, de az amatőr barkácsolók is előszeretettel alkalmazzák, hiszen ár-érték aránya rendkívül jó és számos előnyös tulajdonsággal bír. Mai bejegyzésünkben két olyan felhasználási ötletet adunk, amelyet már viszonylag kis energia és anyagi befektetéssel meg lehet valósítani, ugyanakkor sokat javíthat az egész család életminőségén.

Sokak számára jelent problémát a családi házak befűtése a hideg téli hónapok során. Ha a födém nincs, vagy nem megfelelőképpen van szigetelve, az akár 20-30%-al is meg tudja növelni a fűtés költségeket. Hiszen alapvető és közismert fizikai törvényszerűség, hogy a meleg levegő felfelé száll. Otthonunk melege elsősorban nem az oldalsó területeken, a homlokzati falakon szökik meg, hanem felfelé áramolva a födémen keresztül. Különösen igaz ez, ha például ha a ház homlokzati fala már szigetelve van, de a födém szigetelése még csak jövőbeli terv, hiszen ilyenkor a kettő találkozásánál keletkezett hőhidak hatása is érvényesül. Ráadásul a hideg és a meleg falak találkozása tipikus teret kínál a penész megjelenésének is, így a padlásfödém szigetelésével két problémát küszöbölhetünk ki egyszerre.

A padlásfödém megfelelő hőszigetelése nem lakott padlástér esetében különösen lényeges. A téli hónapok mellett nyáron is szerepet játszik az optimális hőmérséklet kialakításában, ugyanis egy jól szigetelt födém elzárja a cserepek alatt megrekedt forró levegő útját, s nem engedi azt lejutni az egyébként is meleg lakás felé. A padlástér szigeteléséhez használjunk vastagabb szigetelőanyagot, mint a külső falak szigeteléséhez, hiszen a felfelé áramló meleg levegő leginkább a födémen keresztül távozik. A szigetelőanyag lerakásakor a táblák pontos illesztése és ragasztása alapvető fontosságú. Akár a 20-30 cm-es szigetelés sem ritka a padlásfödém esetében, és ezt még erősebbé, hatékonyabbá lehet tenni, ha szigetelőanyagot két rétegben rakjuk fel. Amennyiben kötésben rakjuk le a szigetelő lapokat, akkor a soronként és kötésben is eltolt két réteg együtt még hatásosabban hő szigetel, hiszen a meleg a két lemez közötti apró réseken sem tud kijutni a házból, mert a másik szigetelő ott van felette, mely útját állja.

A szigetelőanyag kiválasztásakor azt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy járható vagy nem járható padlásfödém szigetelésre van szükségünk. Ha járható lesz, akkor a hőszigetelési szempontokon kívül a padláson való közlekedés biztosításának is figyelmet kell szentelni. A szigetelőanyag feletti járóréteg kialakításához nagyméretű táblákra van szükség, s itt az OSB ideális választás. Könnyen megmunkálhatjuk, jó szögtartó tulajdonsággal bír és nincsennek benne gyengébb szilárdságú pontok, nem vetemedik, mint a deszka. Érdemes kiemelni az anyag remek vízálló képességét, hisz az OSB követelménye, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságos körülményeinek, és ha nedvesség éri, az anyag akkor is megtartsa merevségét és szilárdságát. Az OSB lapban nincsennek gyengébb szilárdságú pontok, nem vetemedik, mint a deszka. Mivel a lapok kemények és jól terhelhetők, ezért kiváló választást jelent az OSB a járóréteg kialakításához.

Akkor is bátran használhatunk OSB-t, ha egy régi ház padlását szeretnénk használhatóvá tenni alacsony áron, rövid idő alatt. A tavaszi nagytakarítások alkalmával sokszor döbbenünk rá, hogy kicsi a ház, sok az átmenetileg nem használt holmi, de mindent azért mégsem akarunk kidobni. Ha csak a porosodás gátol minket a padláson való tárolásban, és ha elég stabil a salakos réteg, amelyre a lapokat fektetjük, az OSB remek megoldásnak bizonyul, hiszen ilyenkor mindenképpen olyan anyagra van szükség, amely járható, de ugyanakkor a természetes szellőzés is megvalósul.

Az OSB könnyen variálható és gyors építkezést tesz lehetővé, s használatával gazdaságos, környezetbarát otthont építhetünk.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!