Blog

OSB lap padlásra

2018.02.25 16:53

Az OSB lap egy olyan építőanyag, amelyet rendkívül sokoldalúan felhasználhatunk egy kis kreativitással. Nemcsak a profik, de az amatőr barkácsolók is előszeretettel alkalmazzák, hiszen ár-érték aránya rendkívül jó és számos előnyös tulajdonsággal bír. Mai bejegyzésünkben két olyan felhasználási ötletet adunk, amelyet már viszonylag kis energia és anyagi befektetéssel meg lehet valósítani, ugyanakkor sokat javíthat az egész család életminőségén.

Sokak számára jelent problémát a családi házak befűtése a hideg téli hónapok során. Ha a födém nincs, vagy nem megfelelőképpen van szigetelve, az akár 20-30%-al is meg tudja növelni a fűtés költségeket. Hiszen alapvető és közismert fizikai törvényszerűség, hogy a meleg levegő felfelé száll. Otthonunk melege elsősorban nem az oldalsó területeken, a homlokzati falakon szökik meg, hanem felfelé áramolva a födémen keresztül. Különösen igaz ez, ha például ha a ház homlokzati fala már szigetelve van, de a födém szigetelése még csak jövőbeli terv, hiszen ilyenkor a kettő találkozásánál keletkezett hőhidak hatása is érvényesül. Ráadásul a hideg és a meleg falak találkozása tipikus teret kínál a penész megjelenésének is, így a padlásfödém szigetelésével két problémát küszöbölhetünk ki egyszerre.

A padlásfödém megfelelő hőszigetelése nem lakott padlástér esetében különösen lényeges. A téli hónapok mellett nyáron is szerepet játszik az optimális hőmérséklet kialakításában, ugyanis egy jól szigetelt födém elzárja a cserepek alatt megrekedt forró levegő útját, s nem engedi azt lejutni az egyébként is meleg lakás felé. A padlástér szigeteléséhez használjunk vastagabb szigetelőanyagot, mint a külső falak szigeteléséhez, hiszen a felfelé áramló meleg levegő leginkább a födémen keresztül távozik. A szigetelőanyag lerakásakor a táblák pontos illesztése és ragasztása alapvető fontosságú. Akár a 20-30 cm-es szigetelés sem ritka a padlásfödém esetében, és ezt még erősebbé, hatékonyabbá lehet tenni, ha szigetelőanyagot két rétegben rakjuk fel. Amennyiben kötésben rakjuk le a szigetelő lapokat, akkor a soronként és kötésben is eltolt két réteg együtt még hatásosabban hő szigetel, hiszen a meleg a két lemez közötti apró réseken sem tud kijutni a házból, mert a másik szigetelő ott van felette, mely útját állja.

A szigetelőanyag kiválasztásakor azt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy járható vagy nem járható padlásfödém szigetelésre van szükségünk. Ha járható lesz, akkor a hőszigetelési szempontokon kívül a padláson való közlekedés biztosításának is figyelmet kell szentelni. A szigetelőanyag feletti járóréteg kialakításához nagyméretű táblákra van szükség, s itt az OSB ideális választás. Könnyen megmunkálhatjuk, jó szögtartó tulajdonsággal bír és nincsennek benne gyengébb szilárdságú pontok, nem vetemedik, mint a deszka. Érdemes kiemelni az anyag remek vízálló képességét, hisz az OSB követelménye, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságos körülményeinek, és ha nedvesség éri, az anyag akkor is megtartsa merevségét és szilárdságát. Az OSB lapban nincsennek gyengébb szilárdságú pontok, nem vetemedik, mint a deszka. Mivel a lapok kemények és jól terhelhetők, ezért kiváló választást jelent az OSB a járóréteg kialakításához.

Akkor is bátran használhatunk OSB-t, ha egy régi ház padlását szeretnénk használhatóvá tenni alacsony áron, rövid idő alatt. A tavaszi nagytakarítások alkalmával sokszor döbbenünk rá, hogy kicsi a ház, sok az átmenetileg nem használt holmi, de mindent azért mégsem akarunk kidobni. Ha csak a porosodás gátol minket a padláson való tárolásban, és ha elég stabil a salakos réteg, amelyre a lapokat fektetjük, az OSB remek megoldásnak bizonyul, hiszen ilyenkor mindenképpen olyan anyagra van szükség, amely járható, de ugyanakkor a természetes szellőzés is megvalósul.

Az OSB könnyen variálható és gyors építkezést tesz lehetővé, s használatával gazdaságos, környezetbarát otthont építhetünk.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay