Blog

OSB lap festése kültérre

2018.11.14 18:51

Az OSB lapok alapvetően, az impregnálásnak köszönhetően részben vízállóak. Azért csak részben, mivel a végeire és oldalaira ez nem vonatkozik, így, ha ott éri őket nedvesség, akkor az bekerül a lap belsejébe. A beszivárgó nedvesség a legtöbb esetben vetemedést okoz, de az biztos, hogy a rétegei elemelkednek egymástól, a rostjai elkülönülnek, így a festés és a ragasztás is tönkre mehet.

Milyen módon érdemes festeni az OSB-t kültérre?

Éppen ezért célszerű némi felületkezeléssel ellátni az OSB lapokat a felhasználás előtt. Természetesen az OSB lapok beltéri festésére és kültérre más módszert kell alkalmazni. Míg belső területen nem kell az UV és a csapadék ellen küzdeni és ezekkel foglalkozni, addig kint ez elengedhetetlen. Belterületen éppen ezért elegendő egy alapozás és egy gyenge hígítású festék használata, vagy az univerzális, vizes hígítású festék, ami sokkal környezetbarátibb az előbbiekben említettekkel szemben, éppen ezért, bár drágább, de sokkal több haszna van.

A külső térre történő festés jóval bonyolultabb és összetettebb, így külön cikket kívánt magának. Mivel ebben az esetben a legtöbbször a faanyag védelme és a dekoratívságának megőrzése a cél, így ebben az esetben a legtöbben az UV védelemmel ellátott lazúrok és lakkok azok, amik a legnagyobb segítségünkre lehetnek. Azt tudni kell, hogy jól hangzik, hogy UV védelemmel látjuk el az OSB lapot, így bárhol, bármikor használható, de ez közel sem ilyen egyszerű. Az UV sugárzás a legtöbb esetben árt a festésnek, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk a tárolással és azzal, hogy hova tesszük a belőle készült dolgot.

Éppen ezért a fokozottan napsütéses helyekre mindenképp a színezett lakkokat, vagy lakklazúrokat alkalmazzuk, mert ettől legalább teljes védelmet kap. Igaz valamit valamiért alapon, az OSB lapunk ezáltal kap egy kis plusz színt, de el kell döntenünk, hogy színezett és tartós, teljesen védett lapot szeretnénk vagy elegendő a látszatvédelem az eredeti színnel. Sőt, amennyiben olyan színt választunk, ami pont tetszik is, akkor két legyet ütünk egy csapásra. Szót kell ejtsünk még a lakklazúrról, ami azon kívül, hogy tökéletesen bevonja a kezelt felületet, még a megmaradó résekbe is beszivárog, így töltve ki azokat. Ez azért rendkívül hasznos, mivel megakadályozza a nedvességet abban, hogy az kerüljön a lapok belsejébe, így maximálisan védi az OSB lapok anyagát.

Igaz, mai cikkünkben még nem volt szó róla, de a tartós és dekoratív festés első lépése mindenképp a felület előkészítése. Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy tökéletes munkát végezzünk. Tehát az első lépés mindenképp a felület portalanítása, majd zsírtalanítása. Az OSB lapok festéséről és védéséről egy korábbi bejegyzésünkben is írtunk, a vízállóság és a felület előkészítése szempontjából.

Mire használjuk kültéren az OSB lapokat?

Az OSB népszerűségének hála a kül-, és beltéren is egyaránt hatékonyan alkalmazható. Kültéren népszerű felhasználási módja a könnyűszerkezetes házak építése, aminek ez az egyik fő alapanyaga. Éppen ezért elengedhetetlen tudnunk, hogy milyen módjai vannak a lapok tartóssá tételének. Népszerű felhasználási módja még a kerti bútorok, asztalok, padok készítése, valamint a szauna és a gyermekek számára készülő kerti kuckó sem egy utolsó ötlet.

Amennyiben további információra lenne szüksége az OSB lapokról, annak tulajdonságairól vagy felhasználásáról, keressen minket bizalommal.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Országos Házhozszállítás
250 000 Ft felett DÍJMENTES
250 000 Ft alatt max.: 9 990 Ft

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Országos Házhozszállítás
250 000 Ft felett DÍJMENTES
250 000 Ft alatt max.: 9 990 Ft

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!