Blog

OSB lap festése kültérre

2018.11.14 18:51

Az OSB lapok alapvetően, az impregnálásnak köszönhetően részben vízállóak. Azért csak részben, mivel a végeire és oldalaira ez nem vonatkozik, így, ha ott éri őket nedvesség, akkor az bekerül a lap belsejébe. A beszivárgó nedvesség a legtöbb esetben vetemedést okoz, de az biztos, hogy a rétegei elemelkednek egymástól, a rostjai elkülönülnek, így a festés és a ragasztás is tönkre mehet.

Milyen módon érdemes festeni az OSB-t kültérre?

Éppen ezért célszerű némi felületkezeléssel ellátni az OSB lapokat a felhasználás előtt. Természetesen az OSB lapok beltéri festésére és kültérre más módszert kell alkalmazni. Míg belső területen nem kell az UV és a csapadék ellen küzdeni és ezekkel foglalkozni, addig kint ez elengedhetetlen. Belterületen éppen ezért elegendő egy alapozás és egy gyenge hígítású festék használata, vagy az univerzális, vizes hígítású festék, ami sokkal környezetbarátibb az előbbiekben említettekkel szemben, éppen ezért, bár drágább, de sokkal több haszna van.

A külső térre történő festés jóval bonyolultabb és összetettebb, így külön cikket kívánt magának. Mivel ebben az esetben a legtöbbször a faanyag védelme és a dekoratívságának megőrzése a cél, így ebben az esetben a legtöbben az UV védelemmel ellátott lazúrok és lakkok azok, amik a legnagyobb segítségünkre lehetnek. Azt tudni kell, hogy jól hangzik, hogy UV védelemmel látjuk el az OSB lapot, így bárhol, bármikor használható, de ez közel sem ilyen egyszerű. Az UV sugárzás a legtöbb esetben árt a festésnek, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk a tárolással és azzal, hogy hova tesszük a belőle készült dolgot.

Éppen ezért a fokozottan napsütéses helyekre mindenképp a színezett lakkokat, vagy lakklazúrokat alkalmazzuk, mert ettől legalább teljes védelmet kap. Igaz valamit valamiért alapon, az OSB lapunk ezáltal kap egy kis plusz színt, de el kell döntenünk, hogy színezett és tartós, teljesen védett lapot szeretnénk vagy elegendő a látszatvédelem az eredeti színnel. Sőt, amennyiben olyan színt választunk, ami pont tetszik is, akkor két legyet ütünk egy csapásra. Szót kell ejtsünk még a lakklazúrról, ami azon kívül, hogy tökéletesen bevonja a kezelt felületet, még a megmaradó résekbe is beszivárog, így töltve ki azokat. Ez azért rendkívül hasznos, mivel megakadályozza a nedvességet abban, hogy az kerüljön a lapok belsejébe, így maximálisan védi az OSB lapok anyagát.

Igaz, mai cikkünkben még nem volt szó róla, de a tartós és dekoratív festés első lépése mindenképp a felület előkészítése. Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy tökéletes munkát végezzünk. Tehát az első lépés mindenképp a felület portalanítása, majd zsírtalanítása. Az OSB lapok festéséről és védéséről egy korábbi bejegyzésünkben is írtunk, a vízállóság és a felület előkészítése szempontjából.

Mire használjuk kültéren az OSB lapokat?

Az OSB népszerűségének hála a kül-, és beltéren is egyaránt hatékonyan alkalmazható. Kültéren népszerű felhasználási módja a könnyűszerkezetes házak építése, aminek ez az egyik fő alapanyaga. Éppen ezért elengedhetetlen tudnunk, hogy milyen módjai vannak a lapok tartóssá tételének. Népszerű felhasználási módja még a kerti bútorok, asztalok, padok készítése, valamint a szauna és a gyermekek számára készülő kerti kuckó sem egy utolsó ötlet.

Amennyiben további információra lenne szüksége az OSB lapokról, annak tulajdonságairól vagy felhasználásáról, keressen minket bizalommal.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay