Blog

Lucfenyő és borovi lambériák

2018.04.04 17:04

Mai bejegyzésünkben a belső falburkolatokról, a lambériákról írunk. A lambéria kiválasztása és felrakása rendkívül nagy mozgásteret ad és ugyanakkor kreativitást is kíván a tervezés-kivitelezés során, hiszen a belső falburkolat egy helyiség számára olyan, mint számunkra az öltözködés. Mint ahogyan mi is mást viselünk az irodában, egy ünnepségen vagy az otthonunkban, úgy a lambéria is egyedi, hangulatos megjelenést ad belső tereinknek.

Bár a lambéria különféle anyagokból készülhet, a szó említésekor legtöbbször mégis a fából készült burkolatokra gondolunk, hiszen a fa természetes, szép hatása könnyedén meghitt hangulatúvá varázsol akár egy kis hegyvidéki nyaralót, akár a konyhánkat teszi igazán otthonossá. Egy megfelelően kiválasztott faburkolattal akár egy munkahelyet is modernné és elegánssá tehetünk, legyen szó egy klasszikus hangulatú ügyvédi irodáról, ahol bizalmat akarunk tükrözni, vagy egy kis kreatív cégről, ahol azt akarjuk sugározni, hogy itt a fantázia szárnyalásának aztán semmi sem szabhat határt. A faburkolat minden helyiségnek hangulatot és esztétikus megjelenést ad. A szemet gyönyörködtető végeredmény milyensége attól függ, hogy hogyan választjuk ki lambériánk alapanyagát, és hogy ezt miképp tudjuk összehangolni a belső tér kialakításával.

Lucfenyő vs. borovi

A fa lambériák között is legnépszerűbbek a lucfenyőből, illetve boroviból készült lambériák. Borovit általában akkor választanak lambériának, ha természetes hatás és barátságos hangulat megteremtése a cél. Népszerű választás olyan helyekre, ahol fontos a meleg benntartása és az energiatakarékosság, hiszen hőszigetelő hatással is bír. A borovi jellegzetes ismertetőjegye hogy csomója nagyobb, mint például a lucnak és kezelés után barnább is. Míg a borovi bizonyos fajtáit akár kültérre is bátran használhatjuk, a lucfenyő lambéria inkább beltérre való, olyan helyekre, ahol szigetelő hatásra nincs szükségünk. A lucfenyő könnyen megmunkálható és kezelhető. Színe alapvetően világos, de remekül színezhető. A lakkozással és a festéssel alakítjuk ki a végeredményt, a különböző árnyalatok különböző stílust és hangulatot adnak.

Az „A”, „B” és „C” minőségi kategóriák jelentése

A lambériákat minőségük alapján különböző osztályokba sorolják, s alapvetően ez határozza meg az adott anyagból egy négyzetméter árát. Az „A” minőségi jelzés a legszebb, szinte hibátlan szálakat takarja. A „B” kategóriába tartozó szálak jól felhasználhatók, de itt már kisebb hibák előfordulhatnak. A „C” jelzésű anyagot elsősorban olyan helyek burkolására érdemes felhasználni, ahol nem az esztétikumon és a megjelenésen van a hangsúly. A lambériázás ugyanis a cikk elején felsorolt esztétikai funkción kívül szolgálhat még a falak hibáinak elfedésére, illetve csökkentheti a hang és hőszigetelési problémákat is. Ebben a kategóriában előfordulhatnak fahibák, szuvasodás és kiesett ághelyek, de ezek a hibák sok esetben festéssel vagy darabolással javíthatók.

Amire a felrakásnál mindenképpen ügyelni kell…

Belső burkolás esetén mindenképpen számolni kell azzal, hogy a fa olyan anyag, melynek formáját és térfogatát egy adott helyiség hőmérséklete és páratartalma természetes módon megváltoztathatja. A lambéria szálanként 1-2 mm-t dilatál, s azonnali felrakáskor ezt nem tudja megtenni, ezért fontos, hogy mielőtt dolgozni kezdünk vele, a kiszállított terméket az adott helyen néhány napig pihentetni kell, hogy megszokhassa az adott klímát. Ez a szükséges pihentetési időszak egyes fafajok esetében, például még hosszabb, a borovinál körülbelül 2-3 hét.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay