Blog

Járható födém szigetelése

2018.08.06 17:54

Járható födém szigetelése
Családi házak esetén gyakori probléma, hogy ha elérkezik a fűtésszezon, akkor a hő 20-30 százaléka távozhat el, amennyiben nincs szigetelve a födém. Hogy spórolhatja ezt meg? Utánajártunk Önnek!

A megoldást a legtöbb, mondhatni minden esetben a födém hőszigetelése jelenti. Azt mindenki tudja, hogy a meleg levegő felfelé száll. Ha ez a légtömeg talál egy kis helyet a szigeteletlen födémnél, akkor ott el is illan. Ez sajnos jelentheti a penész megjelenését is, mivel a ház szigetelt fala meleg, míg a nem szigetelt hideg, így ebből adódóan remek közeget biztosít a penésztelepek megindulásának is. Ha pedig gondoskodunk arról, hogy a födém hőszigetelt legyen, akkor egyszerre spórolhatunk, és tehetünk a házunk egészséges levegőjéért is.

Nem lakott padlástér vagy beépített tetőtér

Amennyiben egy nem lakott padlástérről beszélünk, akkor a fűtésköltség megtakarítás miatt célszerű a födém szigetelése mellett döntenünk, mivel nem kis összeges spórolhatunk meg rajta. Ebben az esetben nem cél, hogy a födém járható legyen, így a szigetelőanyag kérdése is egyszerűbb. A legnépszerűbb ilyen esetben a kőzetgyapot.

Ha járható födémre van szükségünk, az már nagyban árnyalja az egész folyamatot. Hiszen itt már nem csak a hőszigetelést kell biztosítani, hanem a padláson való közlekedést, járást is. Ebben az esetben kétféle variáció közül választhatunk. Az egyik a lépésálló, valamint a másik a nem lépésálló, vagy puha szigetelés. Kezdjük az utóbbival.

A nem lépésálló, vagyis puha szigetelőanyag választása esetén a járóréteget meg kell támasztani valahogy. Ennek a legegyszerűbb módja egy bordázat kialakítása, melyre rögzíthető a járóréteg, valamint ezt a hőszigetelés közé kell beépíteni. Célszerű impregnált fenyő pallókból kialakítani ezt, mivel ezáltal a fa tartósabb, és a szú sem tud bejutni, az impregnálásnak hála.

A lépésálló szigetelés esetében nem kell külön alátámasztani a járóréteget, de az azt vonja maga után, hogy a szigetelőanyagok sora behatárolt. Tehát ebben az esetben lépésálló hőszigetelő táblákat kell beépíteni, majd arra nagy méretű járóréteget rögzíteni. Erre jelentenek tökéletes megoldást az OSB lapok.

Rövid gyakorlati útmutató az elkészítéshez

Első lépésként kell rögzíteni egy pallóvázat a zárófödém szerkezetére. Ez fogja fogadni a későbbiekben a járófelületet. Amennyiben ezt lerögzítettük, akkor minden esetben a hőszigetelő anyag alá párazáró fóliát kell elhelyezni. Ez azért fontos, mert mint az elején említettük, gátolja a penészedést. Ezt egymáshoz kell ragasztani, lehetőleg úgy, hogy az illesztéseknél se jusson be a pára. Ezután kell elhelyezni a hőszigetelő anyagot a pallóvázszerkezet elemei közé, melyet előtte pontosan a kívánt méretre vágunk. Ez azért fontos, hogy a szigetelőanyag befeszüljön a vázszerkezet közé. Ezt követően egy geotextilt fektetünk le, mely felel a pára és a porvédelemért. Ezt nem kell rögzíteni, elég csak 10 centis átlapolásokkal letenni. Fontos tudni, hogy felmerülne a lehetősége annak, hogy a nedvesség juthat le a hőszigetelés felső rétegére, akkor célszerűbb egy vízzáró, de páraáteresztő fóliát egymáshoz rögzíteni, és azt lefektetni geotextília helyett. Ha mindez készen van, akkor következik a járófelület, ami nyugodtan lehet nagy táblás OSB lap.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay