Blog

Impregnált rétegelt lemez

2018.10.08 18:39

Számos cikkünkben foglalkoztunk már vele, de egyszer sem tértünk ki rá igazán, hogy mit is jelent és miért is jó, ha az alapanyagunk ezzel a technikával kezelik. Itt az ideje pótolni ezt a hiányosságot. Tehát legyen szó ma az impregnálásról.

Mit jelent az, hogy impregnált fa?

Az impregnált, vagy más néven telített fa egy olyan folyamatot jelöl, amikor konzerválnak egy faanyagot. Ezzel tartósabb, védett és esetenként vízálló is lesz. Ezzel igen hatékonyan tudják növelni a fa élettartamát, tartósságát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tűlevelű faanyagoknál a telítés során vákuumot hoznak létre, majd nagy nyomáson a fa rostjai közé préselik a favédő, konzerváló szert. Ezzel kapcsolatosan azt kell tudni, hogy ez a faanyag felső 2-3 centméteréig jut el, ezért, ha vágásra, vagy bármely módon darabolásra kerülne a sor, akkor a vágott részt minden esetben újra kell kezelni. Ugyanez igaz az OSB lapokra is, amiknek az éleit minden esetben le kell kezelni.

Fontos továbbá, hogy az impregnálástól függetlenül, a telített faanyag nem rendelkezik UV védelemmel, ezért, ha olyan helyen használnánk fel az anyagot, ahol UV sugárzásnak van kitéve, akkor minden esetben kezeljük lazúrral. Ha pedig teljes mértékben vízállóvá szeretnénk tenni a faanyagunkat, akkor a leginkább célszerű akril latex festékkel kezelni a teljes felületét. Ez a festék beszivárog a fa minden repedésébe, így megakadályozza, hogy a nedvesség bejusson a fa belsejébe, tehát nem csak vízállóvá, de rendkívül tartóssá is varázsolja a fánkat.

Azt azért le kell szögeznünk, hogy attól függetlenül, hogy a faanyag impregnáláson esett át, attól még ugyanígy viselkedik, mint bármely másik faanyag. Tehát ugyanúgy végbemegy az alakváltozás rajtuk, mint bármely másikon, megjelenhetnek a hosszanti repedések, mivel az impregnált fák sem alaktartók. Amennyiben ez zavaró lehet, akkor praktikusabb a tömbösített alapanyagok választása.

Mire használunk impregnált faanyagot?

Többek között, ha faházat építünk, akkor a falak és a padlózat alatti párnafák majdnem mindig telített anyagból készülnek. A gerendavázas kerti medencék esetében is gyakori választás az impregnált faanyag. Amennyiben nyitott garázsunk van, annak a szerkezetében is találkozhatunk impregnált faanyaggal. A kerti pavilonok vázszerkezetét is telített gerendák adják általában. Bármilyen kültéri faburkolatról beszélünk, azok minden esetben telített faanyagból készülnek, mint amilyen az OSB lap és a lambéria. Végül pedig népszerűek a terasz tetők vázszerkezetei, mint impregnált fából készült elemek.

Rétegelt lemezeink nagyon népszerűek, mivel kaphatóak hagyományos kivitelben, de a csúszásmentes rétegelt lemez is elérhető kínálatunkban. Ezek minősége nagyban függ a ragasztott lapok darabszámáról, továbbá termékeink mérsékelten vízállóak. Természetesen a megfelelő felületkezelés után tökéletesen alkalmasak mindennemű feladatra, de anélkül nem javallott sokáig nedves környezetben használni őket. Ha pedig mindenképp olyan fára lenne szüksége, ami nagy megbízhatósággal használható kültéren, akár jármű platólemezének, akár színpad borításának, akkor minden esetben a csúszásmentes rétegelt lemez alkalmazását javasoljuk.

Amennyiben kérdése merülne fel a nálunk kapható faanyagokkal kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Országos Házhozszállítás
250 000 Ft felett DÍJMENTES
250 000 Ft alatt max.: 9 990 Ft

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Országos Házhozszállítás
250 000 Ft felett DÍJMENTES
250 000 Ft alatt max.: 9 990 Ft

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!