Blog

Impregnált rétegelt lemez

2018.10.08 18:39

Számos cikkünkben foglalkoztunk már vele, de egyszer sem tértünk ki rá igazán, hogy mit is jelent és miért is jó, ha az alapanyagunk ezzel a technikával kezelik. Itt az ideje pótolni ezt a hiányosságot. Tehát legyen szó ma az impregnálásról.

Mit jelent az, hogy impregnált fa?

Az impregnált, vagy más néven telített fa egy olyan folyamatot jelöl, amikor konzerválnak egy faanyagot. Ezzel tartósabb, védett és esetenként vízálló is lesz. Ezzel igen hatékonyan tudják növelni a fa élettartamát, tartósságát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tűlevelű faanyagoknál a telítés során vákuumot hoznak létre, majd nagy nyomáson a fa rostjai közé préselik a favédő, konzerváló szert. Ezzel kapcsolatosan azt kell tudni, hogy ez a faanyag felső 2-3 centméteréig jut el, ezért, ha vágásra, vagy bármely módon darabolásra kerülne a sor, akkor a vágott részt minden esetben újra kell kezelni. Ugyanez igaz az OSB lapokra is, amiknek az éleit minden esetben le kell kezelni.

Fontos továbbá, hogy az impregnálástól függetlenül, a telített faanyag nem rendelkezik UV védelemmel, ezért, ha olyan helyen használnánk fel az anyagot, ahol UV sugárzásnak van kitéve, akkor minden esetben kezeljük lazúrral. Ha pedig teljes mértékben vízállóvá szeretnénk tenni a faanyagunkat, akkor a leginkább célszerű akril latex festékkel kezelni a teljes felületét. Ez a festék beszivárog a fa minden repedésébe, így megakadályozza, hogy a nedvesség bejusson a fa belsejébe, tehát nem csak vízállóvá, de rendkívül tartóssá is varázsolja a fánkat.

Azt azért le kell szögeznünk, hogy attól függetlenül, hogy a faanyag impregnáláson esett át, attól még ugyanígy viselkedik, mint bármely másik faanyag. Tehát ugyanúgy végbemegy az alakváltozás rajtuk, mint bármely másikon, megjelenhetnek a hosszanti repedések, mivel az impregnált fák sem alaktartók. Amennyiben ez zavaró lehet, akkor praktikusabb a tömbösített alapanyagok választása.

Mire használunk impregnált faanyagot?

Többek között, ha faházat építünk, akkor a falak és a padlózat alatti párnafák majdnem mindig telített anyagból készülnek. A gerendavázas kerti medencék esetében is gyakori választás az impregnált faanyag. Amennyiben nyitott garázsunk van, annak a szerkezetében is találkozhatunk impregnált faanyaggal. A kerti pavilonok vázszerkezetét is telített gerendák adják általában. Bármilyen kültéri faburkolatról beszélünk, azok minden esetben telített faanyagból készülnek, mint amilyen az OSB lap és a lambéria. Végül pedig népszerűek a terasz tetők vázszerkezetei, mint impregnált fából készült elemek.

Rétegelt lemezeink nagyon népszerűek, mivel kaphatóak hagyományos kivitelben, de a csúszásmentes rétegelt lemez is elérhető kínálatunkban. Ezek minősége nagyban függ a ragasztott lapok darabszámáról, továbbá termékeink mérsékelten vízállóak. Természetesen a megfelelő felületkezelés után tökéletesen alkalmasak mindennemű feladatra, de anélkül nem javallott sokáig nedves környezetben használni őket. Ha pedig mindenképp olyan fára lenne szüksége, ami nagy megbízhatósággal használható kültéren, akár jármű platólemezének, akár színpad borításának, akkor minden esetben a csúszásmentes rétegelt lemez alkalmazását javasoljuk.

Amennyiben kérdése merülne fel a nálunk kapható faanyagokkal kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay