Blog

Hajlítható rétegelt lemez

2018.10.15 18:44

Előfordulhat, hogy íves, hajlított felületet szeretnénk beborítani valamivel, vagy esetleg mi magunk ilyet szeretnénk kialakítani. Bemutatjuk, hogy mit érdemes használni hozzá és milyen előnyei vannak.

Hajlítható rétegelt lemez

A hajlítható rétegelt lemez alaptulajdonságaiban nagyban hasonlít a hagyományos rétegelt lemezhez, annak minden előnyös tulajdonságát magában foglalja. Emellett pedig egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami nagy segítségünkre lehet az íves felületek kialakításában. Ezek a rétegelt lemezek hosszirányban, illetve keresztirányban is hajlíthatóak. Természetesen mind a két irányt egyik sem tudja, de ez jó eséllyel fel van tüntetve rajta az áruházban, így kevéssé nyúlhatunk mellé.

Felhasználási módjai rendkívül változatosak. Csinálhatunk belőle bútoroknak a lekerekített szélét, gyermekeknek hintát, játékbabáknak bölcsőt, de akár bármilyen domború-homorú beltéri játékot. Sőt remekül mutat egy bárpult, vagy egy konyhai munkapult, ha kívülről domború, míg belülről egyenes. Éppen ezért népszerű dizájnelem, amit előszeretettel alkalmaznak. Előnyei között tartjuk számon, hogy roppant jól felületkezelhető, jól viseli a festést és egyéb eljárásokat. Ugyanígy elmondható róla, hogy kevés utólagos megmunkálást igényel, amivel szintén időt takaríthatunk meg.

A rétegelt lemez ismérvei

A hagyományos értelemben vett rétegelt lemez egy olyan falemez, ami mindig páratlan számú furnérlapból áll össze, így biztosítva a maximális terhelhetőséget. Nagyon fontos, hogy az egymást követő rostrétegek száliránya a két szomszédosra nézve merőleges, magyarul az 1-3-5 és a 2-4 áll egy szálirányba. A két külső réteget népszerűbb nevén borítólapnak nevezzük, míg a köztes rétegeket (1-3 lemez) maglemeznek hívjuk. Az esetek jelentős részében a borítólap eltér a maglemez több lapjától mind vastagságban, mind kinézetben. Ezek általában egy kicsit vékonyabb és tetszetősebb, mint a többi réteg.

A hajlítható rétegelt lemez esetében a mag elsődleges szerepe, hogy megakadályozza a legnagyobb feszültségnek kitett borítólemezek elcsúszását amikor a hajlításra kerül a sor. Mivel hajlításkor a feszültség lineárisan változik a két szélső szál között – úgy, hogy középen zéró értéket ér el -, ezért a mag sokkal gyengébb anyagból készülhet, mint a borítólemez.

A rétegelt lemez készítése a feldolgozott fa legnépszerűbb formája, hiszen tartós, nagy szilárdsággal rendelkezik, valamint nem utolsó sorban majdnem bárhol előállítható. Ugyanígy az ára és a könnyű megmunkálhatósága a fő ismérve, valamint a javíthatóságának az egyszerűségét sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. A terhelhetőségének hála rendkívül színesek a felhasználási lehetőségei, legyen szó kül- vagy beltéri alkalmazásról. Kültérre laminálva vagy furnérozva ajánljuk, míg beltérre minden módon tökéletes. Gyakran használják biliárdasztalokhoz, mivel hiába a mindennapi használat, évtizedekig képes megtartani minden jó tulajdonságát.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy mit építhetünk rétegelt lemezből, akkor mindenképp érdemes olvasgatni a blogunkat, mivel számos ötletet dolgoztunk már fel és adtunk remek tippeket a hatékony felhasználáshoz.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay