Blog

Hajlítható rétegelt lemez

2018.10.15 18:44

Előfordulhat, hogy íves, hajlított felületet szeretnénk beborítani valamivel, vagy esetleg mi magunk ilyet szeretnénk kialakítani. Bemutatjuk, hogy mit érdemes használni hozzá és milyen előnyei vannak.

Hajlítható rétegelt lemez

A hajlítható rétegelt lemez alaptulajdonságaiban nagyban hasonlít a hagyományos rétegelt lemezhez, annak minden előnyös tulajdonságát magában foglalja. Emellett pedig egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami nagy segítségünkre lehet az íves felületek kialakításában. Ezek a rétegelt lemezek hosszirányban, illetve keresztirányban is hajlíthatóak. Természetesen mind a két irányt egyik sem tudja, de ez jó eséllyel fel van tüntetve rajta az áruházban, így kevéssé nyúlhatunk mellé.

Felhasználási módjai rendkívül változatosak. Csinálhatunk belőle bútoroknak a lekerekített szélét, gyermekeknek hintát, játékbabáknak bölcsőt, de akár bármilyen domború-homorú beltéri játékot. Sőt remekül mutat egy bárpult, vagy egy konyhai munkapult, ha kívülről domború, míg belülről egyenes. Éppen ezért népszerű dizájnelem, amit előszeretettel alkalmaznak. Előnyei között tartjuk számon, hogy roppant jól felületkezelhető, jól viseli a festést és egyéb eljárásokat. Ugyanígy elmondható róla, hogy kevés utólagos megmunkálást igényel, amivel szintén időt takaríthatunk meg.

A rétegelt lemez ismérvei

A hagyományos értelemben vett rétegelt lemez egy olyan falemez, ami mindig páratlan számú furnérlapból áll össze, így biztosítva a maximális terhelhetőséget. Nagyon fontos, hogy az egymást követő rostrétegek száliránya a két szomszédosra nézve merőleges, magyarul az 1-3-5 és a 2-4 áll egy szálirányba. A két külső réteget népszerűbb nevén borítólapnak nevezzük, míg a köztes rétegeket (1-3 lemez) maglemeznek hívjuk. Az esetek jelentős részében a borítólap eltér a maglemez több lapjától mind vastagságban, mind kinézetben. Ezek általában egy kicsit vékonyabb és tetszetősebb, mint a többi réteg.

A hajlítható rétegelt lemez esetében a mag elsődleges szerepe, hogy megakadályozza a legnagyobb feszültségnek kitett borítólemezek elcsúszását amikor a hajlításra kerül a sor. Mivel hajlításkor a feszültség lineárisan változik a két szélső szál között – úgy, hogy középen zéró értéket ér el -, ezért a mag sokkal gyengébb anyagból készülhet, mint a borítólemez.

A rétegelt lemez készítése a feldolgozott fa legnépszerűbb formája, hiszen tartós, nagy szilárdsággal rendelkezik, valamint nem utolsó sorban majdnem bárhol előállítható. Ugyanígy az ára és a könnyű megmunkálhatósága a fő ismérve, valamint a javíthatóságának az egyszerűségét sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. A terhelhetőségének hála rendkívül színesek a felhasználási lehetőségei, legyen szó kül- vagy beltéri alkalmazásról. Kültérre laminálva vagy furnérozva ajánljuk, míg beltérre minden módon tökéletes. Gyakran használják biliárdasztalokhoz, mivel hiába a mindennapi használat, évtizedekig képes megtartani minden jó tulajdonságát.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy mit építhetünk rétegelt lemezből, akkor mindenképp érdemes olvasgatni a blogunkat, mivel számos ötletet dolgoztunk már fel és adtunk remek tippeket a hatékony felhasználáshoz.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!