Blog

Fenyő és más fafajták szaunaépítéshez

2018.03.27 17:03

Míg Finnországban a szaunázásnak többezer éves hagyománya van és a szauna teljes mértékben a házak természetes tartozékának számít, idehaza még csak most kezd igazán kialakulni az otthon szaunázás kultúrája. Mai bejegyzésünkben a szaunaépítés rejtelmeiről írunk, melynek egyik kulcskérdése a megfelelő, minőségi faanyagok kiválasztása.

A szaunázás nem csupán élményt és felfrissülést jelent, de számtalan pozitív élettani hatással bír: szépít és gyógyít. Stresszoldó hatású, tisztítja és kényezteti a bőrt, edzi az ereket, valamint szerepet játszik a szervezet méregtelenítésben és a vírusok elűzésében is. Amennyiben úgy döntünk, hogy otthonunkba szaunát építünk, mindezt karnyújtásnyira hozhatjuk.

Milyen alapanyagokat érdemes választani a szauna építéshez?

A szauna alapanyagának kiválasztása során, azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy itt nagyon strapabíró fára van szükség. Kizárólag olyan anyag jöhet szóba, mely kifejezetten ellenálló a hőmérséklet és a páratartalom állandó és szélsőséges változásával szemben. Ilyenek például az északi – finn eredetű luc, és erdei fenyő anyagok. A szauna lambériák között a lucfenyő a legelterjedtebb, ez kedvező áron beszerezhető, gyantaszegény, lassú növésű, erős fa. A sok kedvező tulajdonság mellett azonban hátránya, hogy puha, világos fa szerkezete miatt hamar bebarnul, és így esztétikailag öregebbnek látszik. A luc fenyőn kívül a vörösfenyőt is előszeretettel használják szaunákhoz, mely szép rajzolatú, vöröses színű. A szép esztétikai megjelenésen kívül, hosszú élettartama és a környezeti hatásokkal szembeni kiváló ellenállóképessége is hozzájárul népszerűségéhez. Szintén jó választás lehet a trópusi abachi, mely finom felületű és nagyon jó hőszigetelő képességű, vagy a gyantamentes, kellemes illatú kanadai vörös cédrus, melynek megjelenése jellegzetes az erősen hullámos rajzolatú évgyűrűinek köszönhetően.

Hová érdemes a szaunát megépíteni?

A szauna helyének kiválasztásakor fontos szempont, hogy biztosítani tudjuk a szaunázás utáni felfrissülést, zuhanyzó, merülődézsa vagy medence formájában. A méret megtervezésekor természetesen célszerű átgondolni, hogy hány ember fogja használni egyszerre a szaunát. Ha azt szeretnénk, hogy szaunánk a feltöltődés optimális színteréül szolgáljon, akkor figyeljünk rá, hogy az ülő- vagy fekvő helyek kényelmesek legyenek, legyen elég tér kinyújtózni.

Hogyan oldjuk meg a szellőzést és az áramellátást?

A szauna vizes környezete miatt az alapanyagokon kívül az érintésvédelem is kulcsfontosságú. A szaunakabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen. Egy körülbelül 5 légköbméteres szaunát 220V-ról lehet működtetni, az ettől nagyobb kabinok üzemeltetéséhez már 380V-ra vagy egy fatüzelésű kályhára van szükség. A padlózat hidegburkolat szokott lenni, hiszen ez nagyban megkönnyíti a kabin tisztántartását. A szellőztetők kialakításáról sem szabad megfeledkezni, melyet legegyszerűbben 2 darab falba épített PVC csővel oldhatunk meg. Az egyik szellőzőt célszerű közvetlenül a kályha mögött, a talajtól körülbelül 15 cm-re kialakítani, a másikat pedig a szaunakabinon belül a kályhától legtávolabb eső részen. A kályha mögötti cső kabinon kívül eső részét fedjük le egy ráccsal, a másik nyílást pedig tegyük zárhatóvá egy szabályozható szellőző gomb használatával. Amíg a szauna felmelegszik a szellőzőt tartsuk zárva, a szaunázás megkezdésével pedig nyissuk résnyire.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay