Blog

Dióhéjban a fenolfilm bevonatról

2018.02.12 14:35

A rétegelt lemezek felületkezelése általában gyártói körülmények között történik, annak érdekében, hogy ellenállóbbá tegyék az anyagot a környezeti behatásokkal és a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Az egyik leggyakoribb bevonat a fenolfilm bevonat, mai bejegyzésünkben ennek tulajdonságairól írunk.

A rétegelt lemezeket szimmetrikus felépítés jellemzi. Egymásra ragasztott, a 7 mm-es vastagságot meg nem haladó rétegekből állnak, mely rétegek egymáshoz képest általában 90 fokkal elforgatva helyezkednek el. Számos fafajból készülhetnek, például nyárfából, nyírfából, bükkből, kőrisből, juharból és tölgyből, de az okumé, a meranti és a ceiba is gyakori alapanyag.

A csúszásmentes rétegelt lemezeket számtalan formában használják fel a hétköznapok során. Készülhet belőlük rámpa, színpad és lépcső, de gyakran használják őket teherautók csúszásmentes padlólapjaként is. Kiváló mechanikai tulajdonságaik egyaránt alkalmassá teszik a rétegelt lemezeket belsőépítészeti, valamint építőipari felhasználásra is. Ami a különböző felhasználási területekben közös, az az, hogy mindenhol igen nagy strapabírásra és ellenállóképességre van szükség. Annak érdekében, hogy az anyagot még erősebbé tegyék, a lemezek egyik vagy mindkét oldalát rendszerint forró fenolgyanta bevonattal borítják. A fenol gyanta a fa felületébe szívódik és nagyon jól tapadó, ellenálló bevonatot képez, amely igazi védőkorlátként funkcionál. Ez a felületkezelés igen előnyös, hiszen akár 90%-al csökkenti a lemezek vízfelvételét, valamint lényegesen növeli a kopásállóságot és a kémiai ellenállóképességet is.

A fenolfilmmel borított rétegelt lemezek nem csupán a vízzel szemben vállnak ellenállóbbá, de a bevonat védettséget jelent a kártékony rovarok és a gombásodás okozta károk ellen is. Ebből az extrém erős ellenállóképességből fakad a hosszú élettartam, valamint további pozitívum, hogy a lemezek felülete könnyedén tisztítható és higiénikus.

A fenolfilm színe jellemzően sötétbarna. A kültéri alkalmazás során azt érdemes szem előtt tartani, hogy a fenolfilm nem UV-álló, így ha a felületet napfény éri, akkor a lemezek színe megváltozhat, s a színváltozás mértéke akár táblánként is eltérő lehet. A bevonat ugyanakkor védi az alaplemezt a napsugárzás káros hatásaitól és biztosítja a többszöri felhasználás lehetőségét.

A vékonyabb, például nyírből készült rétegelt lemezek fenolfilm bevonattal borítva ideális héjazatai az íves betonfelületek elkészítésének, melyekre akár medencék, akár parkolóházfelhajtók vagy víztisztítók kialakításakor szükség lehet. A betonfelület ezzel a borítással szép egyenletes, sima lesz és megfelel majd a látványbetonnal szemben támasztott esztétikai szempontoknak is. Ha vastagabb filmbevonattal borítjuk, akkor még szebb lesz a felület és a hirtelen nedvességfelvétel miatti hibákat is kiküszöbölhetjük.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay