Blog

Dióhéjban a fenolfilm bevonatról

2018.02.12 14:35

A rétegelt lemezek felületkezelése általában gyártói körülmények között történik, annak érdekében, hogy ellenállóbbá tegyék az anyagot a környezeti behatásokkal és a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Az egyik leggyakoribb bevonat a fenolfilm bevonat, mai bejegyzésünkben ennek tulajdonságairól írunk.

A rétegelt lemezeket szimmetrikus felépítés jellemzi. Egymásra ragasztott, a 7 mm-es vastagságot meg nem haladó rétegekből állnak, mely rétegek egymáshoz képest általában 90 fokkal elforgatva helyezkednek el. Számos fafajból készülhetnek, például nyárfából, nyírfából, bükkből, kőrisből, juharból és tölgyből, de az okumé, a meranti és a ceiba is gyakori alapanyag.

A csúszásmentes rétegelt lemezeket számtalan formában használják fel a hétköznapok során. Készülhet belőlük rámpa, színpad és lépcső, de gyakran használják őket teherautók csúszásmentes padlólapjaként is. Kiváló mechanikai tulajdonságaik egyaránt alkalmassá teszik a rétegelt lemezeket belsőépítészeti, valamint építőipari felhasználásra is. Ami a különböző felhasználási területekben közös, az az, hogy mindenhol igen nagy strapabírásra és ellenállóképességre van szükség. Annak érdekében, hogy az anyagot még erősebbé tegyék, a lemezek egyik vagy mindkét oldalát rendszerint forró fenolgyanta bevonattal borítják. A fenol gyanta a fa felületébe szívódik és nagyon jól tapadó, ellenálló bevonatot képez, amely igazi védőkorlátként funkcionál. Ez a felületkezelés igen előnyös, hiszen akár 90%-al csökkenti a lemezek vízfelvételét, valamint lényegesen növeli a kopásállóságot és a kémiai ellenállóképességet is.

A fenolfilmmel borított rétegelt lemezek nem csupán a vízzel szemben vállnak ellenállóbbá, de a bevonat védettséget jelent a kártékony rovarok és a gombásodás okozta károk ellen is. Ebből az extrém erős ellenállóképességből fakad a hosszú élettartam, valamint további pozitívum, hogy a lemezek felülete könnyedén tisztítható és higiénikus.

A fenolfilm színe jellemzően sötétbarna. A kültéri alkalmazás során azt érdemes szem előtt tartani, hogy a fenolfilm nem UV-álló, így ha a felületet napfény éri, akkor a lemezek színe megváltozhat, s a színváltozás mértéke akár táblánként is eltérő lehet. A bevonat ugyanakkor védi az alaplemezt a napsugárzás káros hatásaitól és biztosítja a többszöri felhasználás lehetőségét.

A vékonyabb, például nyírből készült rétegelt lemezek fenolfilm bevonattal borítva ideális héjazatai az íves betonfelületek elkészítésének, melyekre akár medencék, akár parkolóházfelhajtók vagy víztisztítók kialakításakor szükség lehet. A betonfelület ezzel a borítással szép egyenletes, sima lesz és megfelel majd a látványbetonnal szemben támasztott esztétikai szempontoknak is. Ha vastagabb filmbevonattal borítjuk, akkor még szebb lesz a felület és a hirtelen nedvességfelvétel miatti hibákat is kiküszöbölhetjük.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!