Blog

Betonyp lap tulajdonságai

2018.06.26 17:27

Mivel elég sok helyen használják a betonyp lapot, ezért jó, ha tudjuk, hogy mi ez, milyen tulajdonságai vannak és mire lehet felhasználni. Ezeknek járunk utána mai cikkünkben.

Mi a betonyp lap és mit tud?

A betonyp építőlemez egy, egészséges fenyőfa alapanyagokból, cementből, vízből és vegyi anyagokból álló építőipari alapanyag. Ha cementkötésű faforgácslapként találkozunk vele, akkor sem kell meglepődni, mivel ez a másik említési formája. Általában könnyűszerkezetű házaknál használják, immár évtizedek óta az egyik legnépszerűbb külső és belső építészeti alapanyag. Rendkívül időtálló, ellenáll a napsugárzásnak, esőnek, fagynak, vagyis a természeti hatásoknak. Ezen felül rendelkezik jó pár olyan tulajdonsággal, amik méltán népszerűvé teszik, ilyen például a rendkívüli keménysége, rovar és gombaállósága, mondhatni tűzálló, mivel nehezen éghető tulajdonságokkal rendelkezik.

Könnyű vele dolgozni, mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható, különböző technikákkal rögzíthető. Senkinek nem lehet ellene kifogása, mivel rendkívül természetbarát, remekül újrahasznosítható.

Felhasználását tekintve, remekül hasznosítható zsaluzati elemként, burkolóelemként, térelválasztóként, valamint akár álmennyezetként is. Emellett megtalálható födémelemek, burkolópanelek és belső térelválasztó panelekként is. A vastagabb darabok már egyre jobb hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Milyen a vele való munka?

Mint említettük már, rendkívül sokoldalúan lehet megmunkálni és felhasználni, attól függően, hogy mire van szükségünk, mit szeretnénk csinálni belőle. A betonyp lapok általában 1 és 4 m2 közötti nagyságú táblákban kaphatóak, míg vastagságuk 10-12-14-16-18-20-22 milliméteres vastagság között változik, attól függően, hogy mire van szükségünk. Tűzállóság tekintetében különböző osztályokba van sorolva, ezen belül is elkülönül a csiszolt és a csiszolatlan építőanyag. A csiszoltak általában A2-S1, D0-ás kategória jelzést kaptak, míg a csiszolatlanok B-S1, D0 osztályba kerültek.

Mivel a betonyp lap táblában érkezik, ezért nélkülözhetetlen annak méretre szabása, hogy csak annyit használjunk amennyire szükségünk van. A lapokat többféleképpen rögzíthetjük, többek közt csavarozással, kapcsozással, ragasztással, de még oda is szögezhetjük a kívánt helyre.
A szegezésnél külön ki kell emelnünk, hogy a betonyp lapokat előfúrás nélküli szegezéssel maximum 10 milliméteres vastagságig lehet rögzíteni, mivel utána nem lesz tartós, biztonságos.

Amennyiben ennél vastagabb lappal kívánunk dolgozni, akkor minden esetben javallott egy 0.8 x szögátmérő előfúrása. Ugyanez vonatkozik a csavarozásra is, hogy csakis előfúrás után lehet így rögzíteni, valamint 16 milliméter betonyp lap vastagság felett csakis ezzel a technikával célszerű. A kapcsozás pedig 12 milliméterig ajánlott, előre kipróbált kapcsozógéppel.
Végül, a ragasztás önmagában nem állja meg a helyét, hanem a fentiekhez egy kiegészítő megoldás, amire egyes esetekben szükség lehet.

Összegezve, a népszerűsége töretlen, mivel jól bírja a szélsőséges időjárási viszonyokat, kiállja a rovarok és gombák rohamát is, végül pedig rendkívül nehezen éghető burkolási forma.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay