Blog

Az OSB lapok terhelhetősége

2017.11.07 23:26

Az OSB lapot gyakran használják faházak és könnyűszerkezetes épületek egyik fő alkotóeleméül, hiszen nagy teherbíró képeséggel rendelkezik és kiváló szilárdsági mutatókkal bír. Az alábbi bejegyzésben arról lesz szó, hogy minek köszönhető az anyag nagyfokú terhelhetősége és hogy miként hozhatjuk ki belőle a maximumot.

Már az OSB elnevezés is utal a termék szilárdságát biztosító különleges anyagszerkezetre. A rövidítés az angol Oriented Standard Board-ból ered, melynek jelentése szabad fordításban Irányított Szálelrendezésű Lap. Egy háromrétegű erdei fenyő alapanyagú lapról van szó, melyet faforgácsokból ragasztással egyesítenek. A forgácsok helyzete a középső rétegben a hosszoldalra merőleges, a szélső rétegekben pedig azzal párhuzamos. Miután a háncsdarabokat egymáshoz képest merőleges szálirányban egymásra terítették, magas hőmérsékleten, nagy nyomású présgépet használva folyékony műgyantával ragasztják össze. A panel vízállóságát ez a ragasztáshoz használt gyanta kötőanyag eredményezi. A gyártás korszerű módszerrel történik. A termék előállítása ellenőrzött, melynek során az OSB lapok paramétereit folyamatosan optimalizálják. 

Az OSB lapnak számtalan előnye van, például könnyen megmunkálhatjuk, jó szögtartó tulajdonsággal bír és egyszerűen festhetjük bármilyen fára ajánlott festékkel vagy lakkal. Fontos kiemelni a remek vízálló képességet, hisz az OSB követelménye, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságos körülményeinek, és ha nedvesség éri, az anyag akkor is megtartsa merevségét és szilárdságát. Az OSB lapban nincsennek gyengébb szilárdságú pontok, nem vetemedik, mint a deszka. 

Mivel a lapok kemények és jól terhelhetők, már a kevésbé vastag OSB-t is gyakran alkalmazzák raklapként, vagy nagyobb rakományok szállításához szükséges strapabíró ládákat készítenek belőlük. A 30-40 mm-es vastagságú termékek teherbírása extra nagy, melyek már ritkább alátámasztással is kiválóan funkcionálnak. Számos célra alkalmazhatóak ezek a lapok, például használhatjuk zsindely alá, zsaluzáshoz vagy járó felületek kialakításához. Az anyag erősségének és munkabírásának köszönhetően az OSB alkalmas például a könnyűszerkezetes ház stabilabbá tételére is. Kialakíthatunk válaszfalakat és tartófalakat, hogy megtámasszuk az épületet szél és földrengés ellen. De akár a falak külső és belső felületének burkolására is használhatjuk az OSB-t, amely a stabilitás mellett az energiahatékonyság elérésében is szerepet játszik, hiszen rendkívül jó hőszigetelési értékekkel bíró falak kialakítását teszi lehetővé. Bár az OSB lapokat általában a könnyűszerkezetes házak építése kapcsán említik többször, acélszerkezetes házakat is boríthatunk velük. Nagyfokú szilárdságuk révén szerepük van az épület statikai merevítésében, illetve ezekre a lapokra könnyű rögzíteni például a külső hőszigetelő rendszereket.

Összességében tehát elmondható, hogy az OSB lap sokoldalúan felhasználható, nagyszerű találmány, mely előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a furnér vagy más keményfa deszkák.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay