Blog

Az OSB lap ragasztása

2018.12.20 19:01

Korábbi blogbejegyzéseinkben már esett szó arról, hogy a rétegelt lemezt összeragasztják, amivel megkapják azt a nagy szilárdságú, jó minőségű OSB lapokat, amivel aztán dolgoznak az olyan szakmákban, mint: asztalosok, épületasztalosok...stb. Az OSB lap ragasztásával belesünk a faipari iskolákban tanult anyagokba, épp csak annyi könnyebbséggel, hogy érthetően fogalmazva, minden szakkifejezést megmagyarázva tesszük ezt.

OSBfutár blog

A ragaszóanyag

 

A ragasztóanyag az az anyag, amely összeköti az azonos vagy különböző anyagú alkatrészeket. A ragasztás minősége függ attól, hogy milyen a ragasztó tapadása a munkadarabhoz, amivel dolgozni szeretnénk. Ragasztáskor a ragasztó és a ragasztott tárgy (tárgyak) között molekuláris erőhatás jöhet létre, ez a ragasztókötés.

 

A ragasztóanyagokat lehet csoportosítani:

  • Természetes ragasztók csoportjára (növényi, állati, ásványi)
  • Szintetikus ragasztók csoportjára

 

Ragasztás a faiparban

 

A ragasztóanyag a két fafelület között létesít kötést anélkül, hogy az összeragasztott faanyag kémiai állapotában valami változást hozna létre. A folyékony állapotú ragasztóanyagok a fa repedéseibe, felületi üregeibe, sejtközeibe felszívódnak. Ennek a következménye, hogy a ragasztási felület sokszorosára növekszik. A ragasztás után, vagyis, mikor megszilárdul a ragasztóanyag, a felületeket csak mechanikai erőfeszítéssel lehet szétszedni.

 

A ragasztott kötés akkor roncsolódhat, ha a megengedettnél nagyobb fizikai igénybevételnek van kitéve, de pont ennek elkerülésére törekszünk az OSB lapok előállítása során. A faipari ragasztóknak meg kell felelniük néhány szabványnak, amik követelményei a következők:

 

  • Víz, penész, gombaálló legyen
  • Hosszú élettartamú legyen
  • Ne rongálj a megmunkáló szerszámok éleit
  • Általános technológiai üzemi felhasználás közben megfeleljen a minősége
  • A vízállóságot fokozatokra bontották és külön szabványban rögzítették
  • A ragasztó anyag szilárdsága legalább olyan legyen, mint a fa összetartó ereje

 

Az OSB lapok

 

Az OSB lapok, tulajdonképpen 90%-ban fának, 5%-ban ragasztónak tekinthetőek. A fák anyagát osztályozzák, majd háncsokat, mikrofurnérokat készítenek, melyeket kiszárítanak, majd ragasztóanyaggal vonnak be. Az OSB lapokat többnyire fenyőkből készítik, ennek azért van kiemelkedő szerepe mert a fenyő természetes gyantatartalmának köszönhetően nagy szilárdságú az ebből készített OSB. Az OSB vastagsága változatos, időjárás elleni védelmét a speciális ragasztóanyag és a paraffin bevonat befolyásolja. Az OSB lapok könnyen kezelhetőek, nagy szilárdságúak, így a rögzítésük sem okoz gondot. Rögzítés alatt értjük itt az OSB lap ragasztását.

 

OSB lap ragasztása

Termékeink között megtalálhatják az egyik legjobb minőségű faragasztó anyagot, a Gorilla Wood Glue-t, mely szinte minden fajta fához használható. Az OSB lapokból készült elemek összeerősítéséhez elengedhetetlenek a nagy ragasztószilárdságú anyagok. Korábban ez az enyv volt, napjainkban azonban már az olyan vízbázisú ragasztóanyagok vették át a főszerepet, mint a Gorilla Wood Glue. Különleges összetevőjének köszönhető, hogy vízálló, így kültéri és beltéri felhasználása is egyaránt javasolt az asztalosoknak és hobby barkácsolóknak egyaránt.

 


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay