Blog

Az OSB lap használata

2017.10.30 23:24

Az OSB lap rendkívül sokoldalúan felhasználható építőanyag. Nemcsak a profik, de az amatőr barkácsolók is előszeretettel alkalmazzák, jó ár-érték arányának és előnyös tulajdonságainak köszönhetően mára a modern építőipar nélkülözhetetlen kellékévé vált.

De mik is pontosan ezek az előnyös tulajdonságok? Miért hódít az OSB lap ily mértékben a faanyagok piacán, miért érdemes ezt választani a többi kínálkozó alternatívával szemben és mi mindenre lehet használni? Mutatjuk.

Az OSB az Oriented Strand Board rövidítése, mely magyarul irányított szálelrendezésű lapot jelent, de nevezik ostyatáblának vagy steerling táblának is. A név az előállítás folyamatára utal, melynek során a háncsdarabokat merőlegesen és több rétegben egymásra terítik, majd magas nyomáson és hőmérsékleten összepréselik. Már önmagában a lapok előállítása is környezetbarát módon és kedvező áron történik, hiszen az erdőápolási munkálatok során keletkező faanyagot használják fel, nem pedig a drága, egész faanyagot. 

Mi jellemzi az OSB lap anyagát?

Könnyű megmunkálhatóság, nagyfokú szilárdság és nedvességgel szembeni ellenállóképesség. A lapok görcsmentesek, nem vetemednek, csavar-és szegtartásuk kiváló. Felhasználhatóságuk széleskörű, festhetjük, csiszolhatjuk és akár előfúrás nélkül is csavarozhatjuk ezt a népszerű, környezetbarát építőanyagot.

Miért érdemes OSB lapot használni?

Az OSB lap jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint más keményfa deszkák, sokkal tartósabb és erősebb. Lényegesen jobbak a szilárdsági mutatói a többi forgácslap alapú panelhez viszonyítva, s ezt nem ragasztók felhasználásával érik el, hanem a faforgácsok speciális irányítottságából fakad. Nem csoda, hogy az OSB lap felhasználására nagy az igény az építőiparban, hiszen a nagy szilárdságú anyagból készült ház tetőzete és falai ellenállnak a terhelésnek nedves körülmények között is. Az OSB lap felhasználásával készült építmények védettek a gombákkal és a rovarokkal szemben.

Minden OSB tábla mérete azonos, 1250 x 2500 = 3,125 m2. Vastagságuk szerint pedig igen széles palettán mozognak, létezik 6, 8, 10, 12, 15, 18 és 22 mm-es verzió is, mely egyrészt könnyű tervezést, másrészt sokrétű és kreatív felhasználást tesz lehetővé. Az OSB lapok széleskörű elterjedtségének köszönhetően az anyag gyorsan és egyszerűen beszerezhető illetve bármikor könnyedén pótolható. Egyaránt hozzáférhető fatelepeken, építőanyag kereskedésekben és tüzép telepeken is.

 

Mi mindenre használhatjuk?

Az OSB lap úgy beltéren, mint kültéren rendkívül sokoldalúan felhasználható. Funkcionálhat raklapként vagy csomagoló dobozként, de használhatjuk zsaluzásra, javításokhoz, kiigazításokhoz, díszítésre és bútorok készítésére is. Ideális tetőanyagként, külső és belső falak építésére, de alkalmazhatjuk tető alá zsindelyként és lépcső építésekor. Tökéletes megoldás lehet ideiglenes kerítésnek, valamint peronokhoz és kifutókhoz. Alkalmas térelválasztók kialakítására, kerti építmények létrehozására és a lista még közel sem teljes. Számos, már fentebb említett előnyén kívül, szintén az OSB mellett szól, hogy könnyen variálható és gyors építkezést tesz lehetővé, hiszen a ház építésekor a vázszerkezet elkészülte után már fel is erősíthető. Külső szigeteléssel gazdaságossá tehető a ház fűtése, az OSB lap használatával környezetbarát otthont építhetünk.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay