Blog

A zsalutábla

2017.12.18 23:47

Mai bejegyzésünkben a zsaluzásról és a zsalutáblák jelentőségéről illetve a felhasználásukról lesz szó. Adunk néhány hasznos tippet azzal kapcsolatosan, hogy miként lehet megnövelni a zsalulemezek élettartamát és a felhasználások számát, illetve bemutatunk és főbb tulajdonságaik mentén összehasonlítunk hét különböző típusú zsalutáblát.

A zsaluzat fából vagy fémből készült öntőforma, melyet az építőiparban a (vas)betonszerkezetek kialakításához használnak. Felül vízszintes elemekből, többnyire deszkákból és fémlemezekből áll, melyeket különböző támasztó elemek, merevítések tartanak, melyek függőlegesek és/vagy ferdék. A zsaluzat aljáradeszkázatot vagy lemezt helyeznek. Fából készült zsaluzatoknál az illesztés szegekkel, ékekkel vagy hevederekkel oldható meg. A zsaluzat létrehozásakor elsődleges szempont, hogy szerkezeti elemei a rá nehezedő terheket képesek legyen kisméretű alakváltozással elviselni. A zsalu elkészítéséhez szükséges lényeges információkat a zsaluzási terv tartalmazza, mely a betonszerkezetek elkészítésének nélkülözhetetlen eleme. Az itt található információk az irányadóak többek között a táblaméretekre, a zsaluzóanyagok minőségére, valamint a merevítések helyére és típusára vonatkozóan.

Amennyiben felhasználás előtt a zsalulemezeket hosszabb ideig kell tárolni, érdemes odafigyelni a tárolási körülményekre, hiszen a lemezek akklimatizálódnak a környezet hőmérsékletéhez és a levegő páratartalmához. Elhúzódó eső esetén vagy alapvetően nedves környezetben az éleken és a felületi sérüléseken keresztül a lemezek észrevétlenül nedvességet szívnak magukba. Szintén gondot okozhat, ha a száraz lemezeket hirtelen éri nedvesség, mert ilyenkor az egyenlőtlen nedvességfelvétel miatt hullámos kitüremkedések keletkeznek a lemezek felületén. Ennek elkerülése érdekében szokás őket „beavatni”, azaz előzetesen benedvesíteni. Ha a zsalulemezek élettartamát és a felhasználások számát növelni szeretnénk, akkor érdemes védeni őket úgy a közvetlen napsugárzástól, mint a nedves körülményektől. Használat után a táblákat célszerű alaposan megtisztítani és zsaluleválasztó olajjal kezelni őket. Az illesztési fugákat és a hézagokat pedig tömítőanyaggal zárjuk le, óvva ezzel az anyagot a koszolódástól, a nedvességtől és a sérülésektől.

A zsalulemezek tulajdonságait egyrészt az határozza meg, hogy milyen faanyagból készülnek, másrészt a lemez felépítése, vastagsága és a felületükön található bevonat jellege. Webáruházunkban új termékként rendelhető egy szép sárga színű, három rétegű fenyő zsalutábla 21x500x2500 mm-es méretben. A tábla felületei és élei melamin gyantával borítottak, mely csökkenti a vízfelvételt és a felületi tapadást. A termék sima felületű, könnyen tisztítható. Ár-érték arányban kiváló választás, hiszen alacsony költséggel alap és normál követelményszintű beton minőséget lehet elérni. Elsősorban födém készítésekor használatos. Amennyiben egyszeri, rövidtávú használathoz keresünk kedvező áron táblát, akkor a 21x1250x2500-as méretű nyárfából készült termék a legideálisabb választás. Ennek oldalán 120g/m2 fenolfilm bevonat található, melynek színe gyártástechnológiai okok miatt változó, a barna és a fekete árnyalatai között mozog. A 21x1250x2500 és 21x1500x3000 mm-es nyír zsalutáblánk födémhez és falhoz is felhasználható. A BFU100-as ragasztás következtében víz és főzésálló, felülete sima és könnyen tisztítható. A lemezek oldalán 120g/m2-es fenolfilm bevonat található. Amennyiben hajlítható lemezt keresünk, akkor válasszuk a szintén nyírfa alapú 4, 6,5 vagy 9 x1250x2500 mm-es méretű nyírfa modellek egyikét, melyek a vastagságot leszámítva hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az előbb említett két tábla, tehát sima felületűek, alacsony tapadásúak, könnyű tisztítani őket, ragasztásuk pedig víz és főzésálló.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay