Blog

A tölgy rétegelt lemez

2019.01.14 19:03

Lehet szó kocsányos-, vagy kocsánytalan tölgyről, csertölgyről rétegelt lemezek ezekből is készülhetnek. De tudjuk-e, hogy mi jellemzi a tölgyeket? Milyen jellemzői vannak a tölgynek, mint faipari alapanyagnak? És ezeken a jellemzőkön változtat-e valamit, ha tölgy rétegelt lemezt készítünk, illetve használunk fel? Ma fényt derítünk a minőségi tölgy rétegelt lemezek felhasználási módjára, jellemzőire.

A tölgyfa-félékről általánosságban

 

Csak az északi féltekén 450 tölgyfa faj ismert, ebből a Kárpát-medence területén 4 őshonos fajta - kocsányos-, kocsánytalan-, molyhos-, csertölgy - és egy trópusokról behurcolt fajta található meg (vöröstölgy).

 

A fa hasznosítása szempontjából, Magyarországon két nagy csoportba soroljuk a tölgyfákat:

 

  • nemestölgyek vagy csak összefoglalóan tölgyek: kérge fiatalon sima, ezüstszürke színű, idősebb korban kérge hosszanti irányba repedezett, szürkés-barna színű.
  • csertölgy: hazai elterjedése és faji sajátosságai miatt külön csoportba sorolandó
  • Exóta fajok - ezek még nem számottevőek Magyarországon, de itt jelezzük, hogy megjelentek a piacon a faanyagai

 

A tölgyekre jellemző, hogy rusztikus hatást keltő, erezett megjelenést biztosítanak. A tölgyek megjelenéséhez hozzátartozik, hogy színben inhomogén megjelenésű, és az évgyűrűknél erős a méretbeli ingadozás. Gyakori hibájuk, hogy göcsösség, görbeség található a hengeresen kitermelt faanyagokban. Nyári időszakok idején a tölgy gyors faipari feldolgozást igényel, mert bekövetkezhet a szijács korhadása a frissen fűrészelt tömör rakatokban, melyek várnak arra, hogy kérgezésre vigyék.

 

A tölgyfa-anyag műszaki jellemzői, megmunkálási sajátosságai

 

A magyarországi tölgyfa-félék műszaki jellemzői kisebb-nagyobb eltérést mutatnak. Fontos megemlíteni, hogy a közhiedelemmel ellentétben, a tölgyfa alapanyag nem a legtartósabb faanyag, mégis a kedvező esztétikai és műszaki tulajdonságai miatt a világ egyik legkeresettebb fajai közé tartozik. Ha kültéren kívánjuk felhasználni, akkor fontos a védőkezelés!

 

Napjainkban, a fejlett faipari eszközöknek köszönhetően a tölgy kemény, durva rostjait könnyebben munkáljuk meg. A fűrészipari feldolgozás alkalmával, a furnérhasításnál, hámozásnál, idompréselésnél hidrotermikus előkezelést kell végezni. A bél közelében található juvenilisfát célszerű kimanipulálni, mert repedéseket okozhat a kész faipari termékben. Előfúrást célszerű készíteni, mert a tölgyek nehezen szegezhetőek, csavarozhatóak. A tölgyek hidegen jól ragaszthatóak, furnérozáskor gyakran előfordul enyvátütés, foltosodás. Ha intenzív a megmunkálása, akkor számítsunk szálkiszakadásra.

 

Mire használhatjuk fel a tölgyfa anyagát?

 

Igen keresett alapanyag a belsőépítészetben: lépcső, korlát, parketta alapanyaga. Ablakok és ajtók is készülnek belőle.

 

Bútoripari faalapanyagnak is kedvelt, tömörfa, lécbetétes bútorlap és furnér formájában is felhasználják. Figyelemmel kell lenni, mikor kész termék készül belőle, hiszen a tölgy alapanyag együtt él a környezetével, meleg helyiségben veszít nedvességtartalmából, de nyirkos, párás környezetben vizet vesz fel, így a mérete folyton változik. A vetemedésre való hajlam és a nedvességtartalomra való érzékenységét figyelembe véve, a szárított lapokat lécekre fűrészelik, majd összeragasztják úgy, hogy a várható mozgások kiegyenlítődjenek. Ennek a az ára, hogy a tipikus tölgyfa-rajzolat elvész.

 

A tölgy rétegelt lemez

 

A tölgy rétegelt lemezhez való furnért, vagy más néven falemezt vagy a tölgyfa hasításával vagy hámozásos technikával állítják elő. Így lehetőséget kapunk arra, hogy a szép, tölgyfa rajzolatú felület megmaradjon.

 

Amennyiben kérdés merült fel a leírtakkal kapcsolatban, érdemes felvenni a kapcsolatot velünk, vagy személyesen ellátogatni valamely telephelyünkre, hogy személyesen tapasztalják meg a rétegelt lemezek adta választék nagyságát,mely folyamatosan bővül és frissül a keresletnek megfelelően.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Országos Házhozszállítás
250 000 Ft felett DÍJMENTES
250 000 Ft alatt max.: 9 990 Ft

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Országos Házhozszállítás
250 000 Ft felett DÍJMENTES
250 000 Ft alatt max.: 9 990 Ft

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!