Blog

A tölgy rétegelt lemez

2019.01.14 19:03

Lehet szó kocsányos-, vagy kocsánytalan tölgyről, csertölgyről rétegelt lemezek ezekből is készülhetnek. De tudjuk-e, hogy mi jellemzi a tölgyeket? Milyen jellemzői vannak a tölgynek, mint faipari alapanyagnak? És ezeken a jellemzőkön változtat-e valamit, ha tölgy rétegelt lemezt készítünk, illetve használunk fel? Ma fényt derítünk a minőségi tölgy rétegelt lemezek felhasználási módjára, jellemzőire.

A tölgyfa-félékről általánosságban

 

Csak az északi féltekén 450 tölgyfa faj ismert, ebből a Kárpát-medence területén 4 őshonos fajta - kocsányos-, kocsánytalan-, molyhos-, csertölgy - és egy trópusokról behurcolt fajta található meg (vöröstölgy).

 

A fa hasznosítása szempontjából, Magyarországon két nagy csoportba soroljuk a tölgyfákat:

 

  • nemestölgyek vagy csak összefoglalóan tölgyek: kérge fiatalon sima, ezüstszürke színű, idősebb korban kérge hosszanti irányba repedezett, szürkés-barna színű.
  • csertölgy: hazai elterjedése és faji sajátosságai miatt külön csoportba sorolandó
  • Exóta fajok - ezek még nem számottevőek Magyarországon, de itt jelezzük, hogy megjelentek a piacon a faanyagai

 

A tölgyekre jellemző, hogy rusztikus hatást keltő, erezett megjelenést biztosítanak. A tölgyek megjelenéséhez hozzátartozik, hogy színben inhomogén megjelenésű, és az évgyűrűknél erős a méretbeli ingadozás. Gyakori hibájuk, hogy göcsösség, görbeség található a hengeresen kitermelt faanyagokban. Nyári időszakok idején a tölgy gyors faipari feldolgozást igényel, mert bekövetkezhet a szijács korhadása a frissen fűrészelt tömör rakatokban, melyek várnak arra, hogy kérgezésre vigyék.

 

A tölgyfa-anyag műszaki jellemzői, megmunkálási sajátosságai

 

A magyarországi tölgyfa-félék műszaki jellemzői kisebb-nagyobb eltérést mutatnak. Fontos megemlíteni, hogy a közhiedelemmel ellentétben, a tölgyfa alapanyag nem a legtartósabb faanyag, mégis a kedvező esztétikai és műszaki tulajdonságai miatt a világ egyik legkeresettebb fajai közé tartozik. Ha kültéren kívánjuk felhasználni, akkor fontos a védőkezelés!

 

Napjainkban, a fejlett faipari eszközöknek köszönhetően a tölgy kemény, durva rostjait könnyebben munkáljuk meg. A fűrészipari feldolgozás alkalmával, a furnérhasításnál, hámozásnál, idompréselésnél hidrotermikus előkezelést kell végezni. A bél közelében található juvenilisfát célszerű kimanipulálni, mert repedéseket okozhat a kész faipari termékben. Előfúrást célszerű készíteni, mert a tölgyek nehezen szegezhetőek, csavarozhatóak. A tölgyek hidegen jól ragaszthatóak, furnérozáskor gyakran előfordul enyvátütés, foltosodás. Ha intenzív a megmunkálása, akkor számítsunk szálkiszakadásra.

 

Mire használhatjuk fel a tölgyfa anyagát?

 

Igen keresett alapanyag a belsőépítészetben: lépcső, korlát, parketta alapanyaga. Ablakok és ajtók is készülnek belőle.

 

Bútoripari faalapanyagnak is kedvelt, tömörfa, lécbetétes bútorlap és furnér formájában is felhasználják. Figyelemmel kell lenni, mikor kész termék készül belőle, hiszen a tölgy alapanyag együtt él a környezetével, meleg helyiségben veszít nedvességtartalmából, de nyirkos, párás környezetben vizet vesz fel, így a mérete folyton változik. A vetemedésre való hajlam és a nedvességtartalomra való érzékenységét figyelembe véve, a szárított lapokat lécekre fűrészelik, majd összeragasztják úgy, hogy a várható mozgások kiegyenlítődjenek. Ennek a az ára, hogy a tipikus tölgyfa-rajzolat elvész.

 

A tölgy rétegelt lemez

 

A tölgy rétegelt lemezhez való furnért, vagy más néven falemezt vagy a tölgyfa hasításával vagy hámozásos technikával állítják elő. Így lehetőséget kapunk arra, hogy a szép, tölgyfa rajzolatú felület megmaradjon.

 

Amennyiben kérdés merült fel a leírtakkal kapcsolatban, érdemes felvenni a kapcsolatot velünk, vagy személyesen ellátogatni valamely telephelyünkre, hogy személyesen tapasztalják meg a rétegelt lemezek adta választék nagyságát,mely folyamatosan bővül és frissül a keresletnek megfelelően.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay