Blog

A spaletta jelentése, avagy hogyan használjuk jól?

2018.11.30 18:57

Sokan keverik a spalettát a zsalugáterrel, attól függetlenül, hogy alapvetően számos különbséggel rendelkezik a két sötétítő. Tegyünk egy kis rendet ebben a dologban és ismerkedjünk meg jobban a spalettával.

Spaletta kontra zsalugáter

A zsalugáter alapvetően egy sötétítési célra szánt, fából készült eszköz, olyan, mint a redőny, csak nem felhúzva tudjuk tárolni, hanem ha nem szükséges a használata, akkor kinyitjuk és rásimul a ház falára. A zsalugáterek szöge a lamellákkal kedvünk szerint állítható, vagyis lehetőség van arra, hogy sok fényt és levegőt engedjünk be, míg arra is, hogy kizárjuk azokat. A fő különbség a zsalugáter és a spaletta között itt mutatkozik meg, mivel a zsalugátert hiába zárjuk be teljesen, attól még egy kis légmozgást engedélyez, tehát nem zár hermetikusan.
A spalettához hasonlóan pedig véd a külső behatásokkal szemben, vagyis hiába jön jég, hóvihar, de akár tűző napsütés is, az ablak védve van, ezáltal pedig a ház belső tere is. Mindkét verzió festhető, tehát könnyedén a ház kinézetéhez alakítható.

Mi a spaletta jelentése és funkciója?

A spaletta a védelmen túl, hűtő-fűtő funkciót is betölt, attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. Télen a legteljesebb mértékben zárja ki a hideget a bezárása esetén, ezzel energiát és pénzt takaríthatunk meg, míg nyáron árnyékol és segít benn tartani a kezdeti hűvöst, így szintén gazdaságos.

A spaletta alapvetően egy rögzített, jó minőségű ablaktábla, ami annak hála, hogy a lamellák fixek, könnyedén szigetel, legyen szó hidegről vagy melegről. Ennek anyagilag is hasznát láthatjuk, hiszen nem szökik meg sem a meleg, sem pedig a hűvös, mikor nyáron lehűtjük a lakást, így nem kell annyi energiát használnunk. Emellett védelmi funkciót is betölt, hiszen megvédi otthonunkat a természeti hatásokkal szemben, legyen szó jégről, szélről, akármiről.

Ha mégis szeretnénk beengedni egy kis fényt, akkor azt minta kialakításával tehetjük meg. Mivel ez fix, ezen mindig beszűrődik a fény, ami jól mutathat a szobában, vagy télen az ablakra fagyott szív forma is igazán romantikus. A legjobb minőségű spalettához borovi fenyőt használnak. Már a hozzánk kerülése előtt is kapnak a spaletták egy alap bevonatot, de ezen felül érdemes felületkezelést végezni rajta, mielőtt felkerülnek a végleges helyükre. Ezt érdemes időnként megismételni, aminek következtében akár 20-30 évig is tarthat egy spaletta.
Bár nem újdonság, de nem tartozik a legfelkapottabb dolgok közé, így lehet újdonságként hat, de létezik belső spaletta is. Ennek a funkciója ugyanaz, mint a kintinek, de ez inkább hő és hangszigetel, mint védi az ablakot. Hátránya, hogy nagyon kényes a karcolásokra, ütődésre, ezért gyerekek mellett például nem praktikus.

Nagyon lényeges figyelembe venni, hogy az olcsó spaletta többnyire azért annyiba kerül, amennyibe, mert gyengébb minőségű fából készült, valamint a vasalatok is gyakran gyengébbek, kevésbé tartósak. Természetesen ugyanez igaz a felületkezelésre is, amit, ha más nem, otthon mindenképp érdemes elvégezni, ha ki szeretnénk küszöbölni a problémát. Tehát ha biztosara mennénk, mindenképp érdemes megnézni, hogy honnan vesszük a spalettát vagy a zsalugátert, hiszen nem két-három évre tervezünk vele, hanem vagy tízszer annyira.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!