Blog

A rétegelt lemez teherbírása

2018.07.24 17:52

A rétegelt lemez méltán népszerű alapanyag az építőiparban, a belső építészetben, sőt még a sportszerek gyártásánál is. Hogy miért ilyen közkedvelt? Ez betudható a kiemelkedő mechanikai tulajdonságainak, mivel magas teherbírásúak, rendkívüli a hajlítószilárdsága és a rugalmassági modulusz amivel rendelkezik.

Mivel a rétegelt lemez páratlan számú, 1-3 mm vastagságú falemezekből áll, amiknek a rostiránya egymáshoz képest 90 fokkal vannak elforgatva, így igazán strapabíró és tartós alapanyagot kapunk. Ezek mindegyike össze van ragasztva, ezért a többszörös préselésnek hála igazán jól bírja akár a nedves közeget is. Készülhet számos fafajtából, mint például a fenyő, nyár, nyír, bükk, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Azt érdemes tudni, hogy a rétegelt lemez felső s alsó rétege az a borítólap, a köztük lévő a mag, vagy belső réteg, amik nem feltétlenül ugyanabból az anyagból készülnek, mint a borítólap. Jellemzően a borítólap a strapabíróbb, a mag lehet gyengébb anyagból is.

Felhasználási módjait tekintve, célszerű figyelembe venni, hogy hány rétegből áll a lemez. Ez általában lehet 3-5-7 réteg, ami puhafából készül, azt ipari célokra használják, mint például a parketta készítése. A keményfából készült rétegelt lemezeket építkezésekhez, bútorgyártáshoz használják, vagy például hajók készítéséhez.

Az egyik legnépszerűbb fajta a nyírfából készült rétegelt lemez, ami kül-, és beltéri használatra is tökéletesen megfelel, mint például a parketta vagy akár színpadok padlózatának kialakítása. Felületkezeléstől függően vízálló, mely lehetővé teszi, hogy nedves, esős helyeken is használható legyen, de nagyon fontos, hogy ebben az esetben a ragasztása is vízálló legyen. Megmunkálás tekintetében vetekszik az OSB lapokkal, de abban mindenképp nyert ügye van, hogy rendkívül jól reagál a vízre. Értjük ezalatt, hogy amikor vizet kap, a tágulása egyforma, a kiszáradása gyors és egyenletes, valamint rövid idő alatt nyeri vissza az eredeti méretét a száradás után.

Teherbírás tekintetében rendkívül erős, egy jól kiválasztott rétegelt lemez akár egy minikotró, vagy egy anyagmozgató gép tömege alatt is képes kitartani. Vastagság tekintetében is megkülönböztetünk néhányat, mint például a 9 milliméterestől kezdve akár a 30 milliméteresig. (9-12-15-18-21-24-27-30)

Mivel a piac manapság elég telített, mindenképp érdemes alkalmazkodni az igényekhez, és figyelembe venni, hogy mit keresnek speciálisan. Célszerű, ha a kínálatban megtalálható az asztalos, a járműipari, a belsőépítész és a csomagolóiparban tevékenykedő szakembereknek kellő is, mivel annál színesebb a paletta. Fontos, hogy minden területnek megvan a maga specifikációja, ezért ezeket érdemes figyelembe venni a választáskor. Mint már említettük, fontos, hogy a kültérre szánt rétegelt lemez ragasztása vízálló legyen, míg ugyanez beltérre nem igazán fontos momentum.

A rétegelt lemezeket minőségük alapján különböző osztályokba soroljuk, melyek közül az A osztály képviseli a tökéletes, dekoratív darabokat, míg a C a strapabíró, magas teherbírással rendelkezőeket. Tehát minden esetben érdemes jól megnézni a választott anyag leírását, hiszen nem mindegy, hogy mondjuk egy színpad elkészítéséhez milyen rétegelt lemezt választunk.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!