Blog

A rétegelt lemez felületkezelése

2018.11.12 18:50

Mai bejegyzésünkben a rétegelt lemezek felületkezelésével, festésével foglalkozunk. Ez a sokrétűen felhasználható faipari alapanyag a számos jó tulajdonságának köszönheti a töretlen népszerűségét.
Ettől függetlenül, vagy épp ezért sokszor előfordul, hogy felületkezelésre szorul a rétegelt lemez. Lássuk, hogy mivel érdemes bevonni, ha úgy hozza az élet.

A legfontosabb kérdések, melyek dominálnak a faanyag színezése esetében, azok a következők:

  • Milyen minőségű az alapanyag, amit használni fogunk?
  • Hol, milyen körülmények között fogjuk használni a belőle készült tárgyat, vagy burkolatot?
  • Mi készül belőle és milyen hatásoknak lesz kitéve?

Az első és legfontosabb lépés, mindennemű felületkezelés előtt a felszín megfelelő előkészítése. Ha ez elmarad, ne is kezdjünk bele a továbbiakba, mert így már úgysem az lesz a végeredmény, amit elképzelünk.

Tehát az első lépés a felület megtisztítása. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy zsíroldószer segítségével letisztítjuk a szennyeződéseket a festendő területről. Ha ezzel megvolnánk és megbizonyosodtunk róla, hogy a felületre maximálisan tapad a festék, akkor, de csakis akkor kezdjünk neki a felületkezelésnek.

Fontos, hogy ne keletkezzenek foltok a festett felületen. Kipróbálhatunk az előkészítés során oldható univerzális kosz gátlót és ezután használhatunk tapadó alapozót, de a sellak is jó választás lehet, ha felületkezelésről van szó. Mielőtt nekikezdünk a rétegelt lemez festésének, mindenképp érdemes tesztelni egy nem túl feltűnő területen a megfelelő felszívódást, hogy a későbbiekben ne legyen ebből problémánk. Ezt a legegyszerűbben a jól bevált teszttel tehetjük meg, amit csak keresztet vágós ragasztós tesztnek hívnak. Ha rendesen ragad, akkor le lehet alapozni a teljes felületet. Amennyiben nem tökéletes, akkor további előkészítést igényel.

Az alapozásnál a hasonló szín használata a célszerű, mivel sokkal könnyebb elérni a vágyott színt, ha nem kell több rétegben felvinni. A festéshez célszerű olaj vagy latex festéket használnunk. Ezek azért is praktikusak, mert megakadályozzák, hogy a nedvesség bejusson az esetlegesen szabadon maradt közökbe, így védve a felületet a rongálódástól.

Amennyiben kihasználnánk a kreativitásunkat, úgy mindenképp érdemes kipróbálni azt, hogy egy sötétebb alappal lekenjük a felületet, majd a teljes száradás után ragasztószalag és stencil segítségével elkészíthetjük a vágyott mintát, amihez egy világosabb színt használunk fel. Ezzel igazán egyedi és dekoratív lapot kapunk.

Termékeink között megtalálhatóak a nyír rétegelt lemezek, melyek alkalmasak szerkezeti, de dekorációs, valamint használati tárgyak felhasználására egyaránt. A bútorok, dekorációs tárgyak esetében a felületkezelés szintén nem nagy ördöngösség. Ezek esetében célszerű egy olajos alapot használni, amire a festékek többsége nagyon jól tapad. Attól függően, hogy milyen körülmények közé szánjuk, használhatunk lakkot, zománcot, sőt selyemfényű festéket is. Az előbbiek vastagabb és strapabíróbb felületet biztosítanak, de a száradási idejük is jócskán nagyobb, míg utóbbi elegánsabb, mutatósabb, de egyben természetesen drágább is.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!