Blog

A rétegelt lemez

2017.12.11 23:45

Mai bejegyzésünkben egy kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező alapanyagról írunk, melynek népszerűsége a termék sokoldalúságában rejlik. A rétegelt lemezt egyaránt előszeretettel használják a sportszergyártás, a bútorgyártás, a belsőépítészet és az építőipar területén. Lássuk, milyen típusai és minőségi jellemzői vannak ennek a közkedvelt anyagnak, valamint hogy mik az előnyei az OSB lapokkal összehasonlítva.

1-3 mm vastag felemezek több rétegben történő összeragasztásával és préselésével készül a rétegelt lemez, méghozzá úgy, hogy a szomszédos rétegek rostiránya 90°-al elforgatott egymáshoz képest. A vetemedés és az alakváltozás minimalizálása érdekében az egymással szembeni lapok ugyanolyan vastagságúak és fafajúak.

A rétegelt lemez igen közkedvelt mind a privát, mid az ipari szférában. Sokszínű felhasználhatósága az alkalmazott faalapanyagtól függ, készülhet fenyőből, bükkből, nyárfából, nyírből, de az okumé, a meranti és a ceiba is gyakori alapanyag. A nyírfából készült rétegelt lemez különösen népszerű, hisz számos előnyös jellemzővel bír. Például olyan nagyszerű mechanikai tulajdonságai vannak, mint a magas hajlítószilárdság és a rugalmassági modulusz, melynek hála a hossz-és keresztirányban hajlítható rétegelt lemezekkel íves felületeket is burkolhatunk. A nyírfából készült rétegelt lemez egyaránt használható kültéren és beltéren, amennyiben ragasztása vízálló. Egyszerű megmunkálhatóság jellemzi, s az íves felületekhez való felhasználhatóságon kívül, további nagy előnye az OSB-vel szemben, hogy ha víz éri, akkor egyenletesen tágul, valamint rövidebb idő alatt kiszárad és gyorsabban nyeri vissza az eredeti méretét. A felhasználási lehetőségek köre tágabb, hiszen a különböző fafajokból készült rétegelt lemezek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Úgy az építőipar, mint a bútor- és járműipar is előszeretettel használja. Fizikai tulajdonságuknak köszönhetően például a hajóépítés területén jelentős szerepük van. A hajók teherhordó szerkezeteinek kialakításához elsősorban okume, meranti, tölgy és vörösfenyő alapanyagú rétegelt lemezeket használnak, míg a hajóbelsők építéséhez előszeretettel alkalmazzák a nyírt.

A termékeink között is megtalálható, különböző méretű, nyír rétegelt lemezek ragasztása BFU100-as ragasztással történik. Ez egy víz és főzésálló ragasztás, amely ellenállóvá teszi az anyagot a szélsőséges időjárási körülményekkel és a nedvességgel szemben. A rétegelt lemezek esetében a minőséget különböző betűkategóriákkal jelölik. A legmagasabb minőséget az „A” jelenti, ebbe csupán a teljesen csomómentes színlapok tartoznak, melyeken maximum csekély színes csíkosság lehetséges. Ezt követi a „B” kategória, melynek szintén szigorú minőségi követelményei vannak. A felületén max 35 mm átmérőjű, nem kieső ághelyek lehetnek, illetve kisméretű kieső ághelyek és repedések színazonos ragasztóanyaggal kitöltve. A „BB” megjelölésű lemezekre jellemzőek a javítófolttal történő felületi korrekciók, míg a „CP” kategóriában megengedettek a benőtt és a kisebb méretű kieső göcsök, fakittes javítások, repedések, kisebb mértékű furnér hiányok. A „C” másodosztályú furnért jelent, csiszolt felülettel, itt előfordulhatnak hajszálrepedések és nyílt hibák. Az ebbe a kategóriába tartozó termékek első sorban a nagy teherbírás miatt keresettek és olyan felhasználásra ajánlottak, ahol a szerkezet és az erősség a fontos, nem pedig az esztétikai tökéletesség a lényeges.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay