Blog

A nútféderes OSB

2017.11.13 23:28

Előző bejegyzésünkben az OSB lapok jellemzőivel és felhasználási területeivel foglalkoztunk részletesen, most a különböző típusokról lesz szó. Megnézzük, hogy mit jelent a nútféder kifejezés, kitérünk rá, hogy miben különbözik ez a fajtája az OSB lapoknak a standardtól és áttekintjük azt is, hogy leginkább mire érdemes használni a nútféderes verziót.

Az OSB egy igencsak közkedvelt, széles körben elterjedt építőanyag. Egy három rétegű irányított forgács-elrendezésű faháncslapról van szó, melyet többnyire gyorsan növő fenyőfából és szintetikus gyantából készítenek szárítással és préseléssel. Elsősorban könnyű kezelhetősége, kedvező ára és nagyfokú teherbírása miatt választják előszeretettel. Az OSB lap számos előnyös tulajdonsággal bír, remek szilárdsági mutatói vannak, könnyedén csiszolható, festhető, vágható és legtöbb típusa ellenáll a nedvességgel szemben.

Az OSB lapok 4 fő típusa 

Az OSB 1 lapok szilárdsága és nedvesség ellenállása kicsi, elsősorban belső munkákra, barkácsolásra, bútorok készítésére és beltéri dekorációkhoz praktikus. Az OSB 2 már nagy szilárdságú, de nedvesség ellenállása kicsi. Használhatjuk belső válaszfalak, tartószerkezetek és padlók kialakításához. Az OSB 3 a legelterjedtebb típus. Ez a kategória már nagy szilárdságú és vízálló képessége is alkalmassá teszi, hogy megfelelő festéssel használják kültéren is. Építkezéseknél pedig elsősorban a tetők és a falak készítéséhez alkalmazzák. Az OSB 4 vízálló és rendkívül nagy teherbírású típus. Használt csapágyelempár, valamint erős falak és tetők kialakítására alkalmas.

Dióhéjban a nútféderről

A legnépszerűbb, OSB 3-as típusú lapoknak két formája kapható: alap vagy nútféderes kialakítás. A nútféder az asztalos szakmából származó kifejezés, jelentése horony-csap. A nútféderes lemezek oldala úgy van kialakítva, hogy jól lehessen illeszteni őket. Kisebb méretükből fakadóan könnyebben kezelhetők, mint az alap OSB lapok. Míg az standard OSB-lapok általában 2500 mm x 1250 mm-es méretűek, a nútféderes változat általában féltáblás, 2500 mm x 675 mm-es méretezéssel kapható. A kisebb méret, valamint az OSB lapok négy oldalának nútféderes kialakítása könnyebb kezelhetőséget tesz lehetővé és ugyanennek köszönhetően a hulladék mennyiséget is redukálni tudjuk. A csap-hornyos kialakítás egyrészt fokozza a stabilitást, másrészt pontosabban, résmentesen illeszthető az OSB lap. Párás helyen történő alkalmazásnál a szellőzési szempontokat is lényeges figyelembe venni, így az OSB lapokat ilyenkor megfelelő hézaggal helyezzük fel.

Milyen munkálatokhoz válasszuk inkább a nútféderes kivitelezést?

Alapvetően az anyag formatartóssága és nagy teherbírása teszi az OSB-t tökéletes választássá, ha zsindelyezésre kerül sor. Ilyenkor a gerendák felett futó lécek borításához használható a nútféderes lemez, amely kötésben fektetve javítja a szerkezet merevséget is. Erre a háncslemezfelületre pedig már bármilyen zsindelytípust rakhatunk. Ezen kívül, kiválóan használható akár téglarakásnál, akár parkettázásnál is, mivel horony vagy más néven csap alapú kötésmódra alkalmas.

Az OSB futárnál 12, 15, 18, 22 és 25 mm-es vastagságú nútféderes táblák érhetők el.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay