Blog

A legjobb faragasztók listája

2018.01.17 00:10

Gyakran előfordul, hogy akár a különböző asztalos munkák során, akár barkácsolás közben szegek és facsavarok nélkül szeretnénk rögzíteni valamit. Szerencsére a korszerű, különböző speciális célokra kifejlesztett faragasztók használatával ez már nem jelent problémát. Az köztudott, hogy a fából készült alkatrészek rögzítéséhez nagy kötőszilárdságú ragasztókra van szükség, de melyek a legjobbak és mi alapján válasszuk ki a megfelelőt? Mutatjuk.

Az asztalosok és a barkácsolók többsége ma már nem enyvet használ, hanem különféle vízbázisú, általában PVAs (polivinilacetát) diszperziós ragasztókkal dolgozik. Nem csoda hogy közkedveltek ezek a termékek, hiszen használatuk egyszerű és erős kötést adnak. Közös jellemzőjük, hogy a kötés a víz elpárolgása vagy a munkadarabba történő diffúzióját követően jön létre. A faragasztók általában hasonló felépítésűek, de gyártótól és típustól függően azért néhány tulajdonságukban számottevő eltérés mutatkozhat. Vannak olyanok, amelyeknek hosszabb a nyitott ideje és több idő kell ahhoz, hogy a kötés elérje a maximális szilárdságot, ezek az általános vagy standard faragasztók. Léteznek olyan termékek is, amelyeknél ezek az idők rövidebbek, ezek az úgynevezett gyors vagy expressz ragasztók. A nyitott idő hosszúsága azért kiemelkedően fontos tényező, mert az alkatrészek összeillesztését ezalatt kell elvégezni, majd ideiglenes nyomás mellett összeszorítani a darabokat. A felületi tisztaság és az elmozdulás elleni biztosítás egyaránt lényeges.

Pattex FIX Ez a ragasztó megállja a helyét kül-és beltéren is. Csaknem valamennyi fafajta ragasztására használható. Ideális függő felületek rögzítéséhez, nem folyik, nem csepeg és áttetszőre szárad. Nagy előnye, hogy nincs szükség szorítóra, hiszen azonnal rögzít. Ideális választás javítási munkákhoz, kézműves alkotásokhoz vagy barkácsoláshoz. Ha szeretnénk, papírt vagy kartont is ragaszthatunk vele.

Gorilla Wood Glue Ez egy erős és gyorsan megkötő ragasztó, mely kül – és beltéren egyaránt alkalmazható. Nyitott munkaideje 5-10 perc, szorítási ideje 20-30 perc és 80%-ban már 1-2 óra alatt megszárad. D3-as vízállóságú, mely azt jelenti, hogy kibírja akár a lefolyó víz akár a magas páratartalom rövid idejű hatását. A hobby barkácsolók és az asztalosok munkájához egyaránt remek választás lehet. Számos pozitív tulajdonsággal bír, például bármilyen fafajtához alkalmazható és nem hagy maga után színes ragasztónyomot sem, így olyan helyeken is használhatjuk, ahol jelentős szerepe van az esztétikumnak.

Ponal Super 3 Nagy szilárdságú, áttetsző ragasztó. Legjobb tulajdonsága a nagy ellenállóképesség a hővel, a nedvességgel és az erős időjárási ingadozással szemben. Ennek köszönhetően igen széleskörűen felhasználható. Népszerű választás például ajtók és ablakok ragasztásához vagy konyhai munkalapok rögzítéséhez.

Technobond A Technobond termékcsaládon belül több, speciális tulajdonsággal rendelkező faragasztót is találunk. A Technobond Fa beltéri ragasztó alapvetően beltéri felhasználásra való, D2-es vízállósági fokozatú. Két változata is létezik, az egyik a Technobond Fa Express, mely egy gyorsragasztó. Kiemelkedő pozitív tulajdonsága, hogy hidegprésben 5 perc alatt eléri végső szilárdságának 70-80%-át. A Technobond Fa Speciál kifejezetten a keményfák ragasztásához lett kifejlesztve. Ez szintén gyorsan kötő ragasztó, mely magasabb szárazanyag tartalommal rendelkezik. Ez a szerkezet megakadályozza a ragasztó furnér szövetkezetben történő átszivárgását. A Technobond ragasztók között találhatunk D3-as és D4-es vízállósági mutatóval büszkélkedőt is, melyek kültéren is nagyszerűen alkalmazhatók és ellenállók a környezeti behatásokkal szemben.

A kínálat szerencsére nagyon széles skálán mozog, így könnyű a célunkhoz és anyaghoz legjobban passzoló ragasztót kiválasztani. Mielőtt választunk, azt mindenképpen mérlegelni kell, hogy a ragasztással létrehozott kötés csak statikus vagy dinamikus terhelésnek van kitéve, valamint a technikai lehetőségeket is figyelembe kell venni, például hogy csak hidegragasztásra van-e lehetőségünk, vagy tudunk-e hő-prést is használni.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay