Blog

A kültéri rétegelt lemez

2018.12.12 18:59

A rétegelt lemezt nagyon sokan kedvelik, mégpedig széles körű felhasználhatósága, tartóssága és könnyű megmunkálhatósága miatt. Sokan szeretnék felhasználni kültéri munkájukhoz is, de nem épp szakemberek és nem mernek belevágni. Nekik szeretnénk ez úton segíteni legújabb blogbejegyzésünkkel, hogy eligazodjanak a rétegelt lemezek területén, és rávilágítsunk arra, hogy igenis érdemes rétegelt lemezt kültérre is használni!

Rétegelt lemez

 

A rétegelt lemez nem más, mint műszaki furnérokból, ragasztással előállított termék.

 

  • A furnér pedig nem más, mint egy vékony falemez, mely lehet fűrész, hántolt-, vagy késfurnér, előállítási módja szerint.

 

A furnér lapokat mindig páratlan számmal ragasztják össze, így a rétegelt lemez szimmetrikus felépítésű, megjelenése emlékeztet a természetes fa évgyűrűire.

 

Rétegelt lemez tulajdonságai

 

A rétegelt lemez szilárd tulajdonságai hossz- és keresztirányban közel azonosak. Népszerűségük szinte töretlen, hiszen felhasználásukhoz mérten kiválasztható a megfelelő vastagság, felhasználásuk közben alaktartóak, zsugorodásuk a természetes fáénál kisebb.

 

Megmunkálható a lapja és éle is marással, valamint maga a rétegelt lemez anyaga szeg-, és csavarálló, fakötések kialakítására alkalmas. Viszont figyelem, a műgyanta keménysége miatt a forgácsoló szerszámok élét jobban igénybe veszi! A rétegelt lemez nedvességfelvétele a természetes tömörfáéhoz hasonlít, vagyis higroszkópos (erős vízmegkötő, nedvességmegkötő) hatása van.

 

Kültéri rétegelt lemez

Mivel a rétegelt lemez higroszkópos tulajdonsága nagyon hasonlít a természetes tömörfához, felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogyan beszélhetünk olyan rétegelt lemezről, amit kültéren is használhatunk. Kültéren mégis csak ki van téve a rétegelt lemez az időjárás viszontagságainak, és nem mindig tudjuk biztosítani a kezelését (pl.: rétegelt lemez festését).

 

Mégis van egy tényező, ami befolyásolja a terméket, ez pedig a rétegek közötti ragasztóanyag. Ettől függ, hogy egy rétegelt lemez higroszkópos tulajdonsága milyen: normál, vízálló, vagy főzésálló. A kültéri alkalmazásra kiválasztott rétegelt lemez körültekintést és nagyfokú szakmai ismeretet igényel. A gyártói tanúsítvány biztosítja, hogy milyen alkalmazására megfelelő a lemez, vagy betartották-e a termékspecifikus követelményeket. Ilyen például, hogy a kültéri használat során védeni kell a rétegelt lemez felületét az időjárás viszontagságaitól (pl.: nedvesség, napsugárzás, hőmérséklet), az éleket pedig kezelni kell azért, mert a nedvesség itt juthat be, és károsíthatja a szerkezetet.

 

Az építőiparban felhasznált rétegelt lemezek szigorú technikai megkötéssel kerülhetnek forgalomba, melyet a MSZ EN 636:2004 szabvány szabályozza, osztályokba sorolja:

 

  • 636-1 Száraz környezetben használható rétegelt lemez
  • 636-2 Nedves környezetben használható rétegelt lemez
  • 636-3 Külső környezetben használható rétegelt lemez

 

Ezeket a szabványokat a nem építőipari alkalmazásra nem használják, így besorolással sem rendelkeznek. Amennyiben kérdés merült fel Önben, a kültéri rétegelt lemezek alkalmazásához kapcsolódóan, kérje szakértő kollégáink segítségét.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay