Blog

A kültéri rétegelt lemez

2018.12.12 18:59

A rétegelt lemezt nagyon sokan kedvelik, mégpedig széles körű felhasználhatósága, tartóssága és könnyű megmunkálhatósága miatt. Sokan szeretnék felhasználni kültéri munkájukhoz is, de nem épp szakemberek és nem mernek belevágni. Nekik szeretnénk ez úton segíteni legújabb blogbejegyzésünkkel, hogy eligazodjanak a rétegelt lemezek területén, és rávilágítsunk arra, hogy igenis érdemes rétegelt lemezt kültérre is használni!

Rétegelt lemez

 

A rétegelt lemez nem más, mint műszaki furnérokból, ragasztással előállított termék.

 

  • A furnér pedig nem más, mint egy vékony falemez, mely lehet fűrész, hántolt-, vagy késfurnér, előállítási módja szerint.

 

A furnér lapokat mindig páratlan számmal ragasztják össze, így a rétegelt lemez szimmetrikus felépítésű, megjelenése emlékeztet a természetes fa évgyűrűire.

 

Rétegelt lemez tulajdonságai

 

A rétegelt lemez szilárd tulajdonságai hossz- és keresztirányban közel azonosak. Népszerűségük szinte töretlen, hiszen felhasználásukhoz mérten kiválasztható a megfelelő vastagság, felhasználásuk közben alaktartóak, zsugorodásuk a természetes fáénál kisebb.

 

Megmunkálható a lapja és éle is marással, valamint maga a rétegelt lemez anyaga szeg-, és csavarálló, fakötések kialakítására alkalmas. Viszont figyelem, a műgyanta keménysége miatt a forgácsoló szerszámok élét jobban igénybe veszi! A rétegelt lemez nedvességfelvétele a természetes tömörfáéhoz hasonlít, vagyis higroszkópos (erős vízmegkötő, nedvességmegkötő) hatása van.

 

Kültéri rétegelt lemez

Mivel a rétegelt lemez higroszkópos tulajdonsága nagyon hasonlít a természetes tömörfához, felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogyan beszélhetünk olyan rétegelt lemezről, amit kültéren is használhatunk. Kültéren mégis csak ki van téve a rétegelt lemez az időjárás viszontagságainak, és nem mindig tudjuk biztosítani a kezelését (pl.: rétegelt lemez festését).

 

Mégis van egy tényező, ami befolyásolja a terméket, ez pedig a rétegek közötti ragasztóanyag. Ettől függ, hogy egy rétegelt lemez higroszkópos tulajdonsága milyen: normál, vízálló, vagy főzésálló. A kültéri alkalmazásra kiválasztott rétegelt lemez körültekintést és nagyfokú szakmai ismeretet igényel. A gyártói tanúsítvány biztosítja, hogy milyen alkalmazására megfelelő a lemez, vagy betartották-e a termékspecifikus követelményeket. Ilyen például, hogy a kültéri használat során védeni kell a rétegelt lemez felületét az időjárás viszontagságaitól (pl.: nedvesség, napsugárzás, hőmérséklet), az éleket pedig kezelni kell azért, mert a nedvesség itt juthat be, és károsíthatja a szerkezetet.

 

Az építőiparban felhasznált rétegelt lemezek szigorú technikai megkötéssel kerülhetnek forgalomba, melyet a MSZ EN 636:2004 szabvány szabályozza, osztályokba sorolja:

 

  • 636-1 Száraz környezetben használható rétegelt lemez
  • 636-2 Nedves környezetben használható rétegelt lemez
  • 636-3 Külső környezetben használható rétegelt lemez

 

Ezeket a szabványokat a nem építőipari alkalmazásra nem használják, így besorolással sem rendelkeznek. Amennyiben kérdés merült fel Önben, a kültéri rétegelt lemezek alkalmazásához kapcsolódóan, kérje szakértő kollégáink segítségét.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES
Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Ha elakadtál a rendeléssel
írj, vagy hívj bátran!